0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Ocak 2019 Çarşamba 08:00:00 - Güncelleme:16 Ocak 2019 Çarşamba 08:00:00

'Trump'la anlayış birliğine vardık'

Başkan Erdoğan, önceki gece ABD Başkanı Trump'la yaptığı telefon görüşmesine ilişkin, “Tüm konularda tarihi öneme sahip bir anlayış birliğine vardığımıza inanıyorum” dedi. 

Devlet Başkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında, ABD'yle ilişkiler konusunda “Türkiye, siyasetin ve diplomasinin imkanlarını sonuna kadar kullanmayı savunan bir ülke olarak, bu meseleyi müttefiklik ruhuna uygun şekilde çözmek için üzerine düşenleri yapmaya devam edecektir. Yeter ki bizim hakkımıza, hukukumuza, hassasiyetlerimize riayet edilsin. Bu yapıldığı sürece dostlarımızla sonuna kadar yol yürümekten asla geri durmayız, çekinmeyiz. Sayın Trump ile önceki akşam tüm bu konularda tarihi öneme sahip bir anlayış birliğine vardığımıza inanıyorum” dedi. 

ÇEKİLMEYİ BİR KEZ DAHA TEYİT ETTİ 

Başkan Erdoğan, önceki gün ABD Başkanı Donald Trump'ın kişisel sosyal medya hesabından verilen birtakım mesajların, kendisini ve arkadaşlarını üzdüğünü, bunun üzerine harekete geçtiklerini vurgulayarak, bu meseleleri önceki gece Trump'la telefonda tekrar konuştuklarını anlattı. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gayet müspet bir görüşme oldu. Kendisi Amerikan askerlerinin Suriye'den çekilme kararını bir kez daha teyit etti. Suriye'de, Türkiye sınırı boyunca bizim tarafımızdan oluşturulacak güvenli bölge dahil, hatırlayın Obama döneminden itibaren benim vurguladığım, bu güvenli bölge konusu 20 mil olarak kendisi tarafından da ifade edildi ki bu da 30 kilometreyi aşkın bir derinlikte bir güvenli bölge, böyle bir hat. 

GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK 

Gündemimizdeki tüm konularda ekiplerimiz  arasında süren görüşmelerin devamına karar verdik. Bizim Suriye'de, hiçbir etnik ve dini grup gözetmeden herkese kucak açtığımızı, buna karşılık PKK/YPG'nin kendisine tabi olmayan Arap, Kürt, Türkmen, Hıristiyan gruplara zulmettiğini ifade ettik, bunların belgelerini de kendi danışmalarına ulaştırdığımızı, verdiğimizi kendisine tekrar söyledik. Bundan da memnun oldu.” 

75 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİ 

ABD Başkanı Trump'ın bölgedeki terör örgütlerinin, özellikle Hıristiyanlara yaptıklarından çok da bilgisi olmadığı için bu konuda kendisini aydınlatmasından memnun olduğunu ifade ettiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Görüşmemizde sadece bunlarla da kalmadık. İkili ticaret hacmimizi 75 milyar dolara çıkarma hedefimiz doğrultusunda daha hızlı ve kapsamlı adımlar atma kararına vardık. Böylece ilişkilerimizde Suriye özelinde başlayan olumlu seyri, aramızdaki diğer ihtilaflı meselelerle sınırlamayıp ekonomik alana da taşıma perspektifimizi güçlendirmiş olduk.” 

'OYUNA GELMEYİN' 

Erdoğan partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, “Türkiye, sınırları içindeki tüm vatandaşlarının, sınırları dışındaki tüm kardeşlerinin, hamisi değil bizatihi kendi ülkesidir, kendi vatanıdır. Kürt kardeşlerimize sesleniyorum; oyuna gelmeyin. PKK'nın desteğindeki terörden beslenen siyasi partilere, onların yandaşlarına oylarınızı vererek zayi etmeyin, tehditlere aldırmayın” diye konuştu. 

Erdoğan, grup toplantısını izleyen partililerin çocuklarıyla fotoğraf çektirdi. 

YPG'NİN AKIBETİ DEAŞ'LA AYNI OLACAK 

Terör örgütünün güvenli bölge projesinin içinde olamayacağını belirten Erdoğan, “Biz kalkıp bölgeyi teröristlere terk edebilir miyiz” diye sordu. 

Grup toplantısının ardından habercilerin sorularını yanıtlayan Başkan Erdoğan, “Güvenli bölge konusu, operasyonun yine ertelenmesi anlamına mı geliyor” sorusu üzerine, “O ayrı bir konu. YPG böyle bir projenin içerisinde yer alabilir mi? Onlar terörist. Şu anda DEAŞ'ın durumu neyse, bize göre YPG ve PYD de aynıdır, hiç fark etmez. Onların akıbeti neyse, onların akıbeti de o olmalı” diye konuştu. 

20 MİL DAHA DA UZATILABİLİR 

Güvenli bölge konusunda Obama döneminde verilen sözlerin tutulmadığını hatırlatan Başkan Erdoğan, “Güvenli bölge, üzerinde tüm ilgili arkadaşlarımızın konuşabileceği, değerlendirmeler yapabileceği, benim de olumlu baktığım bir konudur. Bu konu üzerinde çalışılabilir, hatta ve hatta 20 mil daha da uzatılabilir ve bu bölgede böyle bir adım atılabilir. 

TOKİ İŞİN İÇİNE GİREBİLİR 

Özellikle biz, TOKİ olarak bu işin içerisine girebiliriz. Başta Amerika olmak üzere koalisyon güçleri, lojistik olarak maddi destekleri bize verirlerse bu insanların güvenliğini de orada koruma kaydıyla böyle bir güvenli bölgeyi halletmiş, çözmüş oluruz. Bu göçü de bir defa tamamıyla engeller.” diye konuştu. 

 

SURİYE KRİZİNİ BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ 

Erdoğan, Rusya'nın Kommersant gazetesine “Türkiye-Rusya işbirliği, Suriye krizinin çözümü için kritik önemde” başlıklı bir makale yazdı. Erdoğan, “ABD'nin Suriye'den çekilmesi, doğru yönde atılmış bir adımdır. Zira Suriye'de yaşanan kriz, ancak Suriye'nin yaralarının iyileşmesinden fayda, derinleşmesinden ise zarar görecek ülkeler tarafından çözülebilir” dedi. 

'ABD KUZUYU KURDA EMANET ETTİ' 

Erdoğan makalesine şöyle devam etti: “ABD, son yıllarda PKK terör örgütünün Suriye uzantısı olan PYD/YPG teröristlerine silah ve eğitim desteği verdi. Bu stratejik açıdan ve ahlâken sorunlu adımlar, DEAŞ terör örgütüyle mücadele adı altında atıldı. ABD'nin bu yanılgısı, DEAŞ baskısı altında yaşayan Suriyelilerin bir başka terör örgütünün kontrolü altına girmesine neden oldu. Bir başka deyişle ABD, kuzuyu kurda emanet etti.” Erdoğan Suriye krizinin çözümünde Türkiye-Rusya işbirliğinin önemine işaret ederek, “Önümüzdeki dönemde dost ve müttefiklerimizle birlikte komşumuzun toprak bütünlüğünü muhafaza etmek için gereken adımları atacağız” dedi. 

MİLLETSİZ SİYASET KOLAYINA GELİYOR 

Erdoğan, CHP'nin asıl yanına alması gereken milletten ısrarla uzak durduğunu dile getirdi. 

Grup toplantısındaki konuşmasında CHP'yi eleştiren Başkan Erdoğan, “CHP asıl yanına alması gereken kesimden, yani milletin kendisinden ısrarla uzak duruyor. Milletsiz siyaset bunların kolayına geliyor. Hedef küçük olunca hesap da siyaset de güçük oluyor” ifadelerini kullandı. 

PKK'YLA İŞBİRLİĞİ 

CHP'nin 2014 mahalli seçimlerini FETÖ'cülerin verdiği malzemelerle yürüttüğünü, onların amaçlarına hizmet edecek şekilde çalıştığını kaydeden Erdoğan, “Baktı ki FETÖ'cüler tek başına yetmiyor, şimdi onun yanına PKK'lıları hamur tutkalıyla bir araya getirilmiş birilerini daha aldılar. Bu cephe de CHP'yi başarıya ulaştırmaya yetmeyecek” dedi. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX