0530 708 54 54
0530 708 54 54
01 Temmuz 2020 Çarşamba 19:47:00 - Güncelleme:01 Temmuz 2020 Çarşamba 21:14:00

Bakan Koca koronavirüs ile ilgili son durumu paylaştı

Kaynak: AA

ABONE OL

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklama yaptı. Koronavirüs ile ilgili son durumu paylaşan Bakan Koca "Hastalığın gündemden düşmesi mevcut şartlarda mümkün görünmüyor" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son iki hafta içinde Covid-19 vaka sayılarında artış ve düşüş yaşanan illeri açıkladı. Ankara, Bursa ve Diyarbakır vaka sayılarının arttığı iller arasında.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA'NIN AÇIKLAMALARININ SATIR BAŞLARI ŞÖYLE;

Hastalığın gündemden düşmesi mevcut şartlarda mümkün görünmüyor. Covid-19 salgınına karşı bilinçli davranan, kurallara uyum gösteren herkes bugünün şartlarında hayat kurtaran kahramanlardan biridir. Virüsün yayılma hızının azaldığı düşüncesi yanıltıcıdır, virüsün hasta etme gücünün zayıfladığı yönündeki düşünce bilimsel dayanaktan yoksundur. Günlük maskeler ertesi gün koruyuculuk özelliğini kaybetmektedir. Tekrar kullanılmamalıdır. Ülkemizdeki toplam vaka sayısı 199 bin 906'dır. Vakaların yüzde 53,74'ü tüm şehirlerle irtibat halinde olan İstanbul'da tespit edilmiştir.

Mecbur kalmadıkça toplu tören ve kutlamalardan uzak kalmalıyız. Salgın toplumumuzda dramatik etkiye yol açmıştır. Psikolojik hayatımız, hastalık gündemiyle sınırlanmıştır. Gündelik hayattaki değişme, izole bireysel yaşam ruhsal gerilimi artırmıştır.

5 İLDE VAKA SAYILARINDA ARTIŞ

Son iki hafta içinde Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır'da günlük vaka sayılarında dikkat çekici düzeyde artış olmuştur. Salgın boyunca nüfusa kıyasla toplam vaka sayılarının en düşük olduğu iller Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın'dır. Son bir ayda Covid-19 pozitif çıkan vakaların yaş ortalamasında düşüş eğilimi göze çarpıyor. En fazla vaka 25-45 yaş arasında görülüyor. Hareketlilik arttıkça daha fazla gencimizin taşıyıcı olduğu anlaşılıyor.

SON 24 SAAT

Türkiye'de son 24 saatte 1192 kişiye yeni tip koronavirüs (Covid-19) tanısı konuldu, 19 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 201 bin 98, can kaybı 5 bin 150 oldu.

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Bakan Fahrettin Koca'nın Twitter'dan paylaştığı "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre, bugün 52 bin 313 test yapıldı, 1192 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. Son 24 saatte 19 hasta vefat etti, 2 bin 311 kişi iyileşti.

"TOPLAM TEST SAYIMIZ 3,5 MİLYONA YAKLAŞTI"

Bakan Koca, Twitter hesabından son verilere ilişkin yaptığı paylaşımda, "Toplam test sayımız 3,5 milyona yaklaştı. Toplam vaka sayımız 200 bini geçti. Yeni vaka sayılarında istikrarlı bir düşüş sağlayan, tedbirleri uygulamadaki başarısıyla örnek 5 ilimiz; Tekirdağ, Balıkesir, Samsun, Kırşehir, Düzce. Tüm illerde başarabiliriz." ifadesini kullandı.

OKULLARIN AÇILMASI

Salgının seyri belirler. Okulların açılmasına yakın, salgının seyrine göre tartışılır, öneri olursa bunu paylaşırız.

65 YAŞ ÜSTÜNE YÖNELİK KISITLAMA

Kısıtlamanın devam etmesi gerektiğini Bilim Kurulu, öneri olarak söylüyor. Bu kısıtlamanın devamından yanayız.

ÇİN'DE ORTAYA ÇIKAN YENİ DOMUZ GRİBİ TÜRÜ

Bu virüsün insandan insana geçtiği ile ilgili şu anda bir bilgi yok, takip ediyoruz.

Bakan Koca'nın konuşmasından satır başları şöyle;

6 ayı geride kalan salgın insanlığın gündemindeki ciddiyetini koruyor. Türkiye 83 milyon nüfusuyla süreç içinde tüm dünyada takdir toplamıştır.

Dünyaya örnek olan başarıyı kaldığımız yerden sürdürmeliyiz. Yeni vakalarımızda 1000 altına inmemizden sonra yakın günlerde artışlarla bazı tedirginlikler yaşamaya başladık. Bu artışların dünyadaki gelişmelerle paralel olmadığını bilmeliyiz.

Vaka sayılarındaki artışlar kolaylıkla kontrol altına alınabilecek artışlardır.

Kovid-19 salgınına karşı bilinçli davranan herkes bugünün şartlarında hayat kurtaranlardan biridir. Güvence altına alınacak hayatlardan biri ise kendi hayatlarınızdır.

Alınacak 3 tedbir, maske mesafe temizlik. Hem sağlığımızın hem de hürriyetimizin koruyucumuzdur.

Sizleri hem sağlığımıza hem ortak hayatımıza sahip çıkmaya davet ediyorum.

Virüsler ve tedbirler konusunda yanlış bilinen bazı noktalar var. Virüsün hasta etme gücünün zayıfladığı yönündeki düşünce bilimsel yönden yoksundur. Bu hastalığın başkalarına bulaşmasına sebep olmaktadır.

Umutlarınızı kesinleşmemiş bilgilerle yıpratmayın.

Virüsü eğer belirtisiz bir şekilde taşıyorsak bunu bilemeyiz. Kurallara uymadığımızın için bulaşan virüsü haberimiz olmadan biz de başlarına bulaştırmış oluruz. Özellikle büyüklerimizi tehlikeye atmış oluruz.

Mesafe kuralına uygun davranmak, hastalığı geriletmek için sorumluluk alıyorum demektir.

Uygulama düşünce olarak büyük destek bulmuştur. Uyumsa aynı düzeyde değildir. Maske hayatımıza girmiş olmakla birlikte her durumda kullanılmamaktadır. Kullanan kişilerin ise dikkatli olmadığı görülmemektedir. Maskelerin kullanımı sınırlıdır. Ertesi gün kullanılmamalıdır.

Toplum Bilimleri Kurulumuzla çalışmalar yapmaktayız. Tedbirlere yeterli uyumun gösterilmediği sosyal grupların koşullarını değerlendiriyor.

Tüm dünyadaki sonuçlarıyla ilgilenen salgın toplumumuzda dramatik etkiye yol açmıştır.

Bugüne kadarki ülkemizdeki vakaların toplam sayısı 199 bin 906. Vakaların %53.74'ü tüm şehirlerle irtibat halinde olan İstanbul'da tespit edilmiştir. Bir hafta içinde İstanbul'daki vakaların tüm vakalara oranı 51.16'dır.

2 hafta içinde 5 ilimizin vakalarında dikkat çekici yükselmeler olmuştur. Bu iller; Ankara, G.Antep, Bursa, Konya ve Diyarbakır…

Salgın boyunca nüfusa kıyasla toplam vaka sayılarının en düşük olduğu 5 il ise şunlardır; Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın'dır.

İstikrarlı şekilde azalma gösteren 5 ilimizi de anmak istiyorum;

Tekirdağ 2 hafta içinde günlük ortalama vaka sayısını %31.35 oranında azaltmıştır.

Balıkesir günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde %21.72 oranında azaltmıştır.

Samsun günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde 20.42 oranında azaltmıştır.

Kırşehir günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde 20.27 oranında azaltmıştır.

Düzce günlük ortalama vaka sayısını 2 hafta içinde 19.91 oranında azaltmıştır.

Gümüşhane'de ise 2 hafta içinde hiç vaka görülmemiştir.

Salgın toplumumuzda dramatik etkiye yol açmıştır. Psikolojik hayatımız, hastalık gündemiyle sınırlanmıştır. Gündelik hayattaki değişme, izole bireysel yaşam ruhsal gerilimi artırmıştır.

Bu bize yaş arttıkça daha dikkatli olmamız gerektiğini gösteriyor. 1 aylık süre içinde zatüre gelişen vakaların ortalama yaşlarını göstermiş oluyor. Baştan yaş ortalaması 36 iken giderek daha yaşlı gruba çıktığını görüyoruz.

Etiketler : sağlık bakanı koronavirüs kovid türkiye
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX