0530 708 54 54
0530 708 54 54
31 Temmuz 2021 Cumartesi 09:10:00 - Güncelleme:31 Temmuz 2021 Cumartesi 09:12:00

Mücadele sürüyor, yaralar sarılıyor

25 ilde çıkan 85 yangından 74'ü kontrol altına alındı. 9 İHA, 6 uçak, 45 helikopter, 1 insansız helikopter ve 10 bin 550 personel, 11 noktadaki yangınlarla mücadele ederken, bir yandan da hasar tespiti sürüyor.

28-30 Temmuz'da 81 orman yangını meydana gelirken, bunların 70'i kontrol altına alındı, 11 noktada ise mücadele sürüyor. Yangınlarla mücadelede 6 uçak, 9 İHA, 45 helikopter, 1 insansız helikopter, 1080 arazöz, 280 su tankeri, 2270 ilk müdahele aracı, 660 iş makinesi ve 10 bin 550 personel görev yapıyor. Ayrıca vatandaşların beslenme ve barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik bir sahra mutfak kiti, 5 ikram aracı, 3 Kredi Yurtlar Kurumu yurdu, 4 MEB pansiyonu hizmete alınarak 20 bin 400 kişi/öğün yemek, 2 bin 195 kişilik barınma kapasitesi oluşturuldu.

EN FAZLA YANGIN ADANA'DA

En fazla yangın 20 noktayla Adana'da gerçekleşti. Bu yangınların 17'si söndürülürken, 3'ünü söndürme çalışmaları devam ediyor. Adana'yı, 11 yangın ile Antalya, 7 yangın ile Mersin, 5 yangın ile Kahramanmaraş, 4'er yangın ile Osmaniye, Muğla ve İzmir takip ediyor. Milas'ta çıkan ve rüzgarın da etkisiyle Bodrum'un Güvercinlik Mahallesi'ne sıçrayan yangın kontrol altına alındı ancak 80 hektarlık alan zarar gördü. Otellerde mahsur kalan 2 bin 200 kişi ise tahliye edildi. Öte yandan izmir Ödemiş'te çıkan yangın dün birkaç saatte kontrol altına alındı.

ÖZEL EKİP KURULDU

Emniyet ve Jandarma bünyesinde orman yangınlarını araştırmak üzere özel ekip kuruldu. Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz yaptığı açıklamada "Aynı anda farklı alanlarda orman yangını çıkması sabotaj ihtimalini güçlendiriyor. Çıkan yangınların yüzde 88'inin insan etkeni ve ihmal kaynaklı olduğu verisi ortada" dedi.

352 KİŞİ TABURCU EDİLDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangından etkilenen kişilerin sağlık durumuyla ilgili bilgileri şöyle paylaştı: "Manavgat'ta ameliyat edilen 16 kişinin tedavileri sürüyor. 292 hastamızı taburcu ettik. Marmaris ve Bodrum'da ise 3'ü yabancı uyruklu 64 kişiden 60'ı taburcu edildi. Tedavisi süren 4 kişinin durumu iyi."

'CEHENNEMİ YAŞADIK'

Manavgat'taki orman yangınında zarar gören alanlar havadan görüntülendi. Aksaz Mahallesi'nde evi ve ahırı yanan Kemal Candan, "Resmen cehennemi yaşadık" dedi.

İSTANBUL VE 17 İLDE ORMANLARA GİRİŞ YASAKLANDI

İstanbul, Gaziantep, Aydın, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Düzce, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Batman, Kayseri, Mersin, Edirne, Karabük, Samsun, Kırıkkale, Sivas ve Kocaeli'de mevsim normalleri üzerindeki sıcaklık ve yangın riski nedeniyle ormanlara giriş çıkışlar yasaklandı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 31 Ağustos'a kadar ormanların yasaklandığını duyurdu.

THK'DA KULLANILACAK UÇAK YOK

Eş zamanlı çıkan yangınlarda suikast ihtimalinin araştırıldığını belirten Başkan Erdoğan, bölgede mağdur olmuş herkesin arkasında devletin olduğunu söyledi. Erdoğan THK iddialarına da "Ellerinde rahatlıkla kullanılabilecek uçak yok" dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Çamlıca Camisi'ndeki cuma namazının ardından orman yangınlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. "Eş zamanlı çıkan yangınlarla ilgili soruşturma devam ediyor. Herhangi bir suikast var mı yok mu üzerine gidiliyor" diyen Erdoğan şöyle devam etti: "Bu boş verip geçilecek iş değil. Değişik mekanlarda hemen hemen aynı anda başlayan yangın. Ülke, millet olarak birlikte karar vereceğimiz, dayanışma içinde adım atacağımız bir konuysa, herkesin aynı istikamete bakışı gerekir. Ama burada bile siyaset, spekülasyonlar, yaklaşım tarzları üzüntü verici."

45 HELİKOPTERLE ÇALIŞIYORUZ

"Dünyada sayılı itfaiye örgütüne sahibiz. THK'nın uçakları varmış... Neyi biliyorsun da söylüyorsun. THK'nın elinde rahatlıkla kullanılabilecek uçak yok. Bunları uyduruyorlar. Biz burada 45 helikopterle çalışıyoruz. Bugün itibariyle uçak sayımız 5-6'ya çıkmış vaziyette; Rusya'dan, Ukrayna'dan aldığımız uçaklar var. Azerbaycan da bir amfibi uçağını gönderiyor. İHA'larla bölgenin durumunu inceliyoruz. 1080 arazöz çalışmada. 280 su tankeri, 2 bin 270 ilk müdahale aracı çalışıyor. İş makinelerinde 660 dozer ve iş makinesi, 1 yangın tankı aktif. 10 bin 550 yangın işçisi görevde. Olumlu istikamette gelişme söz konusu. Sel felaketinde nasıl kimseyi mağdur etmeyeceğimizi söyleyip adımlarımızı atmışsak, evi yananlar, hayvanları telef olan hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Ormancılık Bakanı Bekir Pakdemirli ile Ulaştırma ve Alt yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu bölgedeki son gelişmeleri takip etti.

AKTİF YANGINLARDA GİDİŞAT İYİYE DOĞRU

Bölgede incelemelerini sürdüren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "Marmaris'teki yangında ufak hasarlar var. Yerleşim yerlerini tehdit etmiyor, denize doğru ilerliyor" diyerek yangınların bilançosunu açıkladı: "Adana'da iyiye doğru gidiş var, Osmaniye de öyle. Antalya şu an Manavgat bölgesinde Hocalar tarafında tüten odaklarımız var, Gündoğdu'da sarp ve kayalık alanda yangın devam ediyor. Etrafları çevrili olmadığı için kontrol altında demiyoruz. Mersin Aydıncık'ta bir miktar iyiye doğru gidiş var, Silifke, Kayseri, Muğla daha iyi durumda."

İMKANLAR SEFERBER

"650 dekarlık 22 muz serası, 120 dekarlık 15 sebze serası zarar gördü. 320 büyükbaş, 3 bin küçükbaş, 15 bin dekar zeytin, defne ve benzeri ağaçlık alan ve 360 kovan kaybımız var. Kayıplarla ilgili vatandaşlarımızın gönülleri rahat olsun, bunlarla ilgili önemli bir destek açıklayacağız. 15 tır yem dağıtılması söz konusu olacak. 50 teknik personelle hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Tüm bölgede zarar gören vatandaşlarımızın Bağ-Kur, SGK, Ziraat, Tarım Kredi ve TARSİM ve kredi borçlarının ertelenmesini sağlayacağız. Sosyal medyada dolaşan spekülasyonlara kimse itibar etmesin. Devlet vatandaşımızın yanında. Yanan alanlar ilk yağmurla ekimde ağaçlandırılacak."

7 MİSLİ SU ATIYOR

Teşkilatta 27 olan helikopter sayısının 39'a çıktığını belirten Pakdemirli, uçaktan daha fazla su atan helikopterleri kullandıklarına dikkati çekerek 'THK ile problem olduğuna dair iddialara yanıt verdi: "THK'nın elindeki uçaklar saatte 12 ton su atıyor. Elimizdekiler 84 ton, 7 misli su atıyor. Havada neyi uçurduğumuzun değil, yere ne kadar su attığımızın önemli olması lazım."

1 YILDA EVLER HAZIR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise şunları kaydetti: "Manavgat'ın doğu ve batı kısmında yangından kısmen etkilenen 300 yapı tespit ettik. Yani toplamda 2 bin 300 yapının bu yangın sebebiyle etkilendiğini düşünüyoruz. Fiilen ağır hasarlı yıkık ve acilen yıkılacak toplamda 126 bağımsız bölüm tespit ettik. Mersin'de de 465 yapı var. Marmaris'te kısmen bir otelimizin peyzajında etkilenme var, onun dışında yapısal bir hasar yok. Osmaniye'de başlayan yangın nedeniyle 4 köyümüzü boşalttık ve Kırmacılar mevkiinde 30 yapı hasarlı durumda. Yine Kotan ve Aladağ'da da 6 köyde 1605 hanemizi tedbir amaçlı boşalttık. Tespitlerimiz hızlı bir şekilde devam edecek. TOKİ süreci başlattı. 1 yıl içinde evleri teslim edeceğiz."

BU MANZARADA YÜZDÜLER

Marmaris'i cehenneme çeviren yangınlar sürerken, bazıları umursamadan denize girmeye devam etti. O anlar AKŞAM muhabiri Ender Türkkan'ın objektifi ne böyle yansıdı.

AZERBAYCAN VE UKRAYNA'DAN DESTEK EKİP

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatı üzerine Olağanüstü Haller Bakanlığı'na bağlı 500 kişilik ekip, helikopterler, gerekli ekipman ve malzemeler Türkiye'ye gönderilmeye başlandı. Ukrayna Devlet Acil Servisi, 2 itfaiye uçağının dün Türkiye'ye geldiğini açıkladı.

AB: YANINIZDAYIZ

AB Türkiye Delegasyonu "Türkiye'nin farklı yerlerinde meydana gelen orman yangınlarından derin bir üzüntü duyuyoruz. Avrupa Birliği Türkiye'nin acısını paylaşıyor" mesajını paylaştı.

MANAVGAT'TAKİ YANGIN FÖN ETKİSİNDEN

İTÜ Afet Yönetim Merkezi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye'yi saran yangınlar hakkında sosyal medyadan önemli açıklamalarda bulundu. Kadıoğlu, Manavgat'ta fön rüzgarlarının etkili olduğunu söylerken, deniz yönünden esecek rüzgarla nemin yükseleceği ve sıcaklığın düşeceği bilgisini vererek şöyle devam etti:

ATEŞE DİKKAT

"Karadeniz'den gelip İç Anadolu'yu geçerek Toroslardan Akdeniz kıyılarına inen rüzgar ile her yer kuruduve ısındı. Yakıt ve oksijen var. Mevcut yangınlar büyük ölçüde günümüzdeki meteorolojik şartlardan kaynaklanıyor. Şu an kuzey yarım kürede binlerce orman yangını var. Ateşe dikkat edelim."

(Akşam)

Etiketler : recep tayyip erdoğan orman yangınları Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Tarım ve Ormancılık Bakanı Bekir Pakdemirli
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX