0530 708 54 54
0530 708 54 54
18 Ocak 2019 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:18 Ocak 2019 Cuma 08:00:00

'Marketlerle konuşacağız'

Hazine Bakanı Albayrak, pazarda ve marketlerde farklı fiyatlar olduğunu belirtti, piyasada istenen rakamları göremediklerini söyledi. “Marketlerle konuşacağız” diyerek denetim mesajı verdi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Antalya'da düzenlenen 'Adım Adım Ekonomi Toplantısı'nda konuştu. Ekonomiye ilişkin önemli mesajlar veren Bakan Albayrak, enflasyonla mücadeleye ilişkin, “Bakıyoruz, fiyatlar pazarda farklı marketlerde farklı. Marketlerde istediğimiz rakamlar yok, marketlerle konuşacağız. İkisinin arasında ciddi fark varsa, o zaman marketlerimiz beklediğimiz katkıyı yapmıyor demektir”  dedi. 

EKONOMİMİZ DİMDİK AYAKTA 

Mayıs 2013'te ekonomide tüm göstergeler cumhuriyet tarihinin en iyi seviyesindeyken, devreye sokulan planlı saldırılarla bu sürecin ertelendiğini belirten Albayrak, toplumsal, siyasi ya da güvenlik temelli olarak yapılan her saldırı girişiminin, aslında Türkiye'yi ekonomik açıdan ulaşmak istediği seviyeye çıkarmama arzusuna hizmet ettiğini dile getirdi. Albayrak, şöyle devam etti: “2013'ten beri verdiğimiz mücadeleye çok yakından baktığımızda, bırakın demokrasi ya da siyasi istikrarı, ekonomik olarak hangi ülke bu saldırıların altından kalkabilir? İnanın hiçbir ülke bunun altından kalkamaz. Bu sebeple her girişimde milletin sinesine çarpanlar, öfkeyle daha sert planlarla karşımıza çıktı. Tüm yaşananlara rağmen demokrasimizi, güvenliğimiz, istikrarımızı, ekonomimizi dimdik ayakta tuttuk.” 

GIDA ENFLASYONUYLA MÜCADELE 

“Yeni bir ekonomik sıçrama, yeni bir hikaye yazmak için yoğun bir süreci başlatıyoruz” diyen Albayrak, “İşte bunu hep birlikte el ele, omuz omuza iş dünyası, üreticisi, turizmcisi, sanayicisi her anlamda devleti ve kamu kurumlarıyla hep birlikte yapacağız, ortaya koyacağız” ifadesini kullandı. Gıda enflasyonuyla mücadele kapsamında, gıda komitesi toplantısını 3 gün önce gerçekleştirdiklerini belirten Hazine Bakanı Albayrak, özellikle hal fiyatlarındaki gelişmeleri, lisanslı depoculukta atılması gereken adımları, hal yasası ve erken uyarı sistemiyle ilgili hususları ciddi şekilde ele aldıklarını bildirdi. 

KREDİ MALİYETLERİ DÜŞÜYOR 

Bakan Albayrak, “Özellikle küçükbaş hayvancılığın yaygınlaştırılması kapsamında çok önemli bir çalışma başlattık. Güçlü ve somut adımlarını bu yıl göreceğiz. KOBİ'lerimiz ve esnafımız için gerek yapılandırmalar gerekse yeni kredi ve destek paketleriyle alakalı maliyetleri çok ciddi bir şekilde aşağıya çekmeye başladık. Sadece faizlerde son bir, 2 ayda 10 puanın üzerinde bir iyileştirme sürecini ortaya koyduk. Kredi maliyetleri düşüyor, düşmeye devam ediyor, inşallah daha da düşecek.” dedi.

ÖTV İNDİRİMİ DEVAM EDECEK

Albayrak, istihdama katkı sağlamak ve piyasaları canlandırmak için başlatılan ÖTV ve KDV indirimlerinin süreceğini belirtti. 

Antalya'daki toplantıda iş insanlarına seslenen Hazine Bakanı Albayrak, “Gerek istihdama katkı sağlamak gerek piyasaları canlandırmak gerekse enflasyonla mücadeleyi güçlendirmek için başlattığımız ÖTV ve KDV indirimlerini devam ettiriyoruz” dedi. 

SIKI PARA POLİTİKASI 

Bakan Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl çok daha güçlü bir refleksle 2019'da ortaya koyduğumuz enflasyon hedefinin daha da altında bir performansla, inşallah 2019'u çok ama çok güçlü adımları atarak daha iyi noktada tamamlayacağız. Üzerimize düşen adımları çekinmeden atmaya devam edeceğiz. Sıkı para politikamızı korumayı devam edeceğiz. Mali alanda enflasyonla mücadele için gerekli adımları atmaya devam edeceğiz. Her daim piyasayı yakın bir şekilde takip ederek gerekli tedbirleri alacağız.” 

SAMURAY BONO İHRACATI BAŞLIYOR

Küresel finansal enstrüman çeşitliliğini artırma çalışmalarının devam ettiğini belirten Hazine Bakanı Albayrak, “Çok yakında Japon yeni cinsinden Samuray bono ihracıyla alakalı görüşmelere başladık. İnşallah bunu da hayata geçireceğiz” dedi.  Albayrak şöyle devam etti: “Bakıyoruz Çin, Güney Kore gibi ülkelerle ticaret hacmi iç açıcı değil. Kazan kazan gidiyor olması lazım ama bakıyoruz Türkiye'nin aleyhine bir resim var. O zaman bu resim bundan sonra böyle gitmeyecek, gitmemeli. Ya kazan kazan birlikte kazanacağız ya da başka adımlar atacağız. Sadece bu iki örnekten bahsetmiyorum ama özellikle bu iki ülke örneğinde olduğu gibi Türkiye artık ihracat ve katma değer noktasında kazan kazan bir ticari işbirliği ortaya koymak durumunda”.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX