0530 708 54 54
0530 708 54 54
03 Ağustos 2021 Salı 15:30:00 - Güncelleme:03 Ağustos 2021 Salı 15:45:00

İşte Help Turkey kampanyasının gerçek yüzü

Sosyal medyada "Help Turkey" etiketiyle başlatılan ve şüphe uyandıran kampanyanın gerçek yüzü ortaya çıktı. Akademisyen Marc Owen Jones, söz konusu kampanyanın sahte hesaplar tarafından başlatıldığını ve bu hesapların daha sonra tespit edilememek adına paylaşımlarını silip isimlerini değiştirdiğini aktardı. Jones'un bu araştırması, bunun bilinçli yürütülen bir algı operasyonu olduğunu da kanıtladı.

Türkiye'de çıkan orman yangınlarının büyük bir kısmı kontrol altına alınırken, dün başlatılan 'Help Turkey' kampanyasında tam aksi bir algı yaratılmak istendi. Kampanya kısa sürede milyonlarca etkileşim alarak Türkiye'de ve dünyada gündem oldu. Türkiye'yi aciz ve güçsüz göstermek için başlatılan kampanyada paylaşım yapan birçok hesabın bot olduğu kısa sürede ortaya çıkarken, Akademisyen Marc Owen Jones yürüttüğü araştırmada kampanyanın gerçek yüzünü gözler önüne serdi.

Sabah'ta yer alan habere göre; Türkiye'de geçen hafta başlayan orman yangınlarının birçoğu kontrol altına alındı ve bölgelerde soğutma çalışmaları yapılıyor. Özellikle Muğla ve Antalya'daki yangınlar ciddi boyutlara ulaşırken, yangınlara karşı mücadele gece gündüz sürüyor.

ÇOK KISA SÜREDE MİLYONLARCA PAYLAŞIM YAPILDI

Tüm Türkiye yangın felaketiyle boğuşurken, dün yaşanan bir gelişme dünya gündemine oturdu. Sosyal medyada başlatılan 'Help Turkey' kampanyası kısa sürede milyonlarca etkileşim alarak dünya gündeminin üst sıralarında yer aldı. Türkiye'yi karalama kampanyasına destek veren bu etkiket altında, siyasiler, sanatçılar da paylaşımlarda bulundu.

BÜYÜK BİR KISMI BOT HESAPLARDAN YAPILDI

Fakat yapılan paylaşımlara bakıldığında, kullanıcıların büyük bir kısmının bot olduğu görüldü. Bu gerçek kısa sürede ortaya çıkarken, kampanyanın Türkiye'yi aciz ve güçsüz göstermek için oluşturulduğu da anlaşıldı.

EN ÇOK PAYLAŞIM ABD VE İNGİLTERE'DEN YAPILMIŞ

Bahsi geçen etiket ile yapılan paylaşımların yoğunluğuna bakıldığında ise öne çıkan ülkeler arasında; ABD, İngiltere, Pakistan, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri yer aldı.

ETİKETİN DOLAŞIMA SOKULMASI ORGANİZE BİR İŞ

Konuyla ilgili olarak birçok inceleme yapılırken, akademisyen Marc Owen Jones, Twitter hesabından paylaştığı incelemede hashtag'in dolaşıma nasıl sokulduğuyla ilgili çarpıcı gerçeklere ulaştı. Help Turkey etiketinin, gerçek görünen, çok takipçili hesaplar tarafından dolaşıma sokulduğunu belirleyen Jacobs, bu hesapları tek tek inceleyerek bunun sistematik bir operasyon olduğunu gözler önüne serdi.

Hilal Kaplan da, Twitter hesabından Jones'un yaptığı araştırmayı paylaşarak, "Kampanyanın iki gün önce oluşturulmuş bot hesaplarla ve sonradan başka kimliğe dönüştürülmüş hesaplarla beslendiğini, ardından bu tweetlerin silindiğini gösteriyor. 'Ajans' suçüstü yakalanmış." ifadelerini kullandı.

İşte Marc Owen Jones'un yaptığı paylaşımlar:

Algı operasyonunun nasıl başlatıldığı ve ilerletildiğini, yaptığı paylaşımla adım adım açıklayan Marc Owen Jones, konuya ilişkin videolu aktarımlarda da bulundu.

Devam eden orman yangınlarıyla ilgili oluşturulan Help Turkey etiketiyle yapılan paylaşımların bazılarını öncelikli olarak inceleme altına alan Jones, bu paylaşımda bunulan hesapların son derece gerçek göründüğünü söyledi.

ÇOK SAYIDA 'HELP TURKEY' PAYLAŞIMI YAPAN HESABIN 1 TWEETİ BULUNUYOR

Uzman isim kampanyada birçok gerçek hesabın yer olduğunu belirtse de, etiket altında yapılan paylaşımların çoğunun bot hesaplardan türediğini aktardı.

Jones, gerçek görünümlü ve çok sayıda takipçisi olan hesaplar tarafından başlatılan bu etiketin, kısa süre sonra organik kullanıcılar tarafından da paylaşıldığını, aynı zamanda bu etiketin, kendisine yöneltilen eleştiriler sayesinde de kullanılarak dünya sıralamasına nasıl yükseldiğini grafiklerle açıkladı.

AYNI TWEET BELLİ HESAPLARDAN SIKLIKLA PAYLAŞILDI

46 bin hesaptan yapılan 160 bin etkileşimin dağılımıyla ilgili bir grafik yayınlayan Jacobs, HelpTurkey etiketinin aynı hesaplar tarafından sıklıkla kullanıldığını fark etti. Organik kullanıcıların aksine, bazı belli başlı hesapların olağan dışı bir şekilde, sistematik olarak bu etiketi yaydığına dikkat çeken Jacobs, bu hesaplar tarafından etiket ile birlikte atılan postların bir süre sonra silindiğine dikkat çekti.

YÖNTEM DAHA ÖNCE DE KULLANILDI

İsviçre'de bulunan Lozan Teknik Üniversitesi'nin daha önce Türkiye ile ilgili yaptığı bir araştırma sonuçlarına yer veren Jacobs, geçmiş zamanlarda da birçok kullanıcının etiketi dolaşıma soktuktan sonra yaptıkları paylaşımı silme yöntemine gittiğini aktardı.

Buna göre Twitter algoritmasının, söz konusu etiketi algılayıp trende yükseltmesini amaçlayan bu hamlede hesaplar, amacına ulaştıktan sonra tweetlerini silerek olası bir takip edilmeden de kaçabiliyor.

Daha sonra paylaşım yapan bazı hesapları derinlemesine inceleyen Jones, '@ege20281770' kullanıcı adlı hesaba dikkat çekti. Hesabın 2 Ağustos tarihinde kullanıma açıldığını bildiren Jones, bu hesaptan 'Help Turkey' eiketi altında çok sayıda paylaşım yapıldığını aktardı.

"TWEETLER SİLİNDİ"

Fakat burada ilginç bir durum ortaya çıktı. Çünkü bu hesaptan sadece 1 paylaşım yapıldığı görüldü. Twitter'ın hala hesapta tweet bulunduğunu kabul ettiğini ifade eden Jones, "Ancak hiçbiri yok, yani tweetler silindi" dedi. EPFL araştırmasından da bahseden Jones, etiket altında paylaşım yaptıktan sonra tweetleri silme taktiğinin Türkiye'de sıklıkla kullanıldığını bildirdi.

15 BİN TAKİPÇİLİ HESAP ASLINDA YOK!

Daha sonra 15 bin takipçisi bulunan 'Badboy2147' adlı hesabı inceleyen Jones, aslında hesabın olmadığını videolu paylaşım ile gözler önüne serdi. Jones, bu taktiğin de Türkiye'de sıklıkla kullanıldığını aktardı.

Etiketler : Türkiye Marc Owen Jones Algı operasyonu Help Turkey
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX