0530 708 54 54
0530 708 54 54
28 Şubat 2020 Cuma 11:02:00 - Güncelleme:28 Şubat 2020 Cuma 13:46:00

Katil Esed'ın alçak saldırısı: 33 şehit! İşte saat saat yaşananlar

Suriye rejiminin 33 Türk askerini şehit ettiği saldırı haberinin gelmesinin ardından Ankara'da alarmın rengi kırmızı oldu. Külliye’de Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Güvenlik Zirvesi toplandı. Ardından Türkiye sınır kapılarını açtığını duyurdu ve Suriye'ye karşı harekat başlatıldı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanları sınırın sıfır noktasına giderek harekatı yönetti. İşte saat saat yaşananlar...

 

13.01: DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN FLAŞ 'MÜLTECİ' AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki bazı sığınmacı ve göçmenlerin Batı'ya hareketinin İdlib'deki durumun kötüleşmesi halinde sürebileceğini bildirdi.

12.40: CUMHURBAŞKANLIĞINDAN FLAŞ İDLİB, ASTANA VE SOÇİ AÇIKLAMASI

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Astana sürecinin garantörleri olan Rusya ile İran, İdlib'de şiddetin ve çatışmaların azaltılması için verdikleri taahhütleri yerine getirmezlerse bütün güvenilirliklerini yitirirler. Taahhütlerimizden ve yaptığımız anlaşmalardan döneceğimizi düşünenler derin bir yanılgı içindedir" dedi.

11.20: İDLİB'DEKİ HAİN SALDIRI SONRASI İNCİRLİK ÜSSÜ HAREKETLENDİ.

Suriye'nin İdlib kentinde Esad rejim unsurlarının kalleş hava saldırısı sonrası 33 askerimiz şehit olmuştu. Hain saldırıya Türk Silahlı Kuvvetleri misliyle karşılık verdi sürdürülen operasyonlarda 17 günde 1709 rejim unsuru etkisiz hale getirildiği açıklandı.

Öte yandan kalleş saldırı sonrası İncirlik Üssü hareketlendi. Üsten 2 F-16 uçağı ve 1 İHA kalkış yaptı. 1 helikopter ve özel uçak iniş yaptı. Öte yandan, kargo uçaklarının iniş ve kalkışları da sürüyor..

12:34 İdlib'deki alçak saldırı sonrası NATO'da olağanüstü Suriye toplantısı başladı

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, NATO Daimi Temsilciler düzeyinde İdlib gündemiyle bir araya gelen Kuzey Atlantik Konseyi toplantısı başladı.

NATO, İdlib'deki saldırının ardından Türkiye'nin talebi üzerine bugün olağanüstü toplanacağını açıkladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter'dan, Türkiye'nin talebi üzerine NATO'nun Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesinin işletildiğini duyurdu. 12.35'de NATO toplantısının başladığı duyuruldu.

12:01: TBMM Başkanı Şentop: "Dünyanın herhangi bir yerinde hangi hesaplar yapılıyor olursa olsun, Türkiye hiçbir saldırı ya da alçakça girişim karşısında sessiz kalacak bir devlet değildir"dedi.

Kendi coğrafyasında barışın, huzurun ve güvenliğin yegane adresi olan Türkiye'nin, karşısında hangi güç ya da ittifak olursa olsun, kendisine yönelik her saldırıya misliyle karşılık vereceğine dikkati çeken Şentop, "Şehitlerimizin kanının yerde kalmayacağı, saldırıların hemen ardından gerçekleştirilen askeri hamlelerle ortaya kondu. Bu cevap her zeminde, en sert, en kararlı ve sonuç alıcı biçimde verilmeye devam edecektir. Türkiye, büyük bir devlet, güçlü bir devlet. Anaların yüreğini yakan, ocaklara ateş düşüren, hepimizi derinden yaralayan acı da elbette çok büyük. Şehitlerimiz için milletçe yastayız." ifadelerini kullandı.

11:47: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan flaş İdlib açıklaması: 309 rejim askeri etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İdlib'deki hain saldırı sonrasında uçak, SİHA ve kara ateş destek vasıtalarıyla 200'den fazla rejim hedefinin ağır şekilde ateş altına alındığını, 5 helikopter, 23 tank, 10 zırhlı araç, 23 top ve obüs, 5 mühimmat kamyonu, bir SA-17, bir SA-22 hava savunma sistemi, 3 mühimmat deposu, 2 malzeme deposu, 1 karargah binası ve 309 rejim askerinin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakan Akar, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile geceyi Hatay'da sınırın sıfır noktasındaki Taktik Komuta Yeri'nde geçirdi.

Sabahın ilk ışıklarına kadar İdlib'deki rejim hedeflerine yönelik kara ve hava destek vasıtalarıyla gerçekleştirilen operasyonu sevk ve idare eden Akar, "Ateşkesi sağlamak, göçü önlemek ve bölgede yaşanan insanlık dramını sona erdirmek üzere İdlib'de bulunan birliklerimiz alçakça bir hava saldırısına maruz kalmış, 33 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 32 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır." diye konuştu. 

10:02: NATO OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR!

NATO, İdlib'deki saldırının ardından Türkiye'nin talebi üzerine bugün olağanüstü toplanacağını açıkladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter'dan, Türkiye'nin talebi üzerine NATO'nun Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesinin işletildiğini duyurdu.

08:55: RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan gelen son dakika açıklamasında: "Türk birliklerinin olduğu bölgeye saldırı düzenlemedik." denildi.

SAAT 07:38:HULUSİ AKAR YARALI ASKERLERİ ZİYARET ETTİ!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberindeki Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz'le İdlib'deki hain saldırıda yaralanan askerleri ziyaret etti.

05:35

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İdlib'de Türk askerine yönelik hava saldırısıyla ilgili Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı aradığını ve bilgi aldığını söyledi.

04:30

Milli Savunma Bakanı Akar, Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile İdlib'deki faaliyetlerin sevk idare edildiği Hatay'daki Taktik Komuta Yeri'ne gitti.

04:13: MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ'DEN AÇIKLAMA GELDİ!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Düşman görüldüğü yerde ezilmelidir. İdlib'e kara ve hava operasyonu süratle icra edilmelidir. MHP, hükümetin alacağı siyasi, askeri her kararın bedeli ne olursa olsun yanında duracak, destekçisi olacaktır." dedi.

KALIN ABD'Lİ İSİMLE GÖRÜŞTÜ

Saatler 01.20'yi gösterdiğinde Külliye'den bir açıklama daha geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ABD Ulusal Güvenlik danışmanı Robert O'brien'la telefonla görüştü. Bir yandan rejime karşı askeri harekat yürüten Ankara diğer yandan diplomatik temaslarını sürdürüyordu.

İLK AÇIKLAMA GELDİ

Gözler ise Külliye'deydi. Güvenlik Zirvesi'nin ardından ilk resmi açıklama. 01:14'te Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanı Fahrettin Altun'dan geldi. Altun, hava kara ve ateş destek unsurlarıyla rejimin bütün hedeflerinin ateş altına alındığını duyurdu.

TÜRKİYE KAPILARI AÇTI

Şehit haberlerinin paylaşılmasından sonra Türkiye ilk hamlesini yaptı. 00:11'de tüm göçmenlere Avrupa'ya kara ve deniz sınırlarından kapılarını açtı. Sadece "Türkiye geçişler denetlenecek" dedi. Avrupa'ya geçişleri serbest bıraktı...

İlk uluslararası temas haberi de dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. saatler 24:00'ü vurduğunda, Çavuşoğlu NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile telefonda görüştü.

MUHALEFET PARTİLERİNDE DE HAREKETLİLİK

MHP lideri Devlet Bahçeli de 23:30'da başkanlık divanı üyeleriyle toplantıya geçti . CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 23:00 itibariyle Parti Genel Merkezi'nde kurmaylarıyla bir araya geldi. 23:45'te ise İYİ Parti'den bir açıklama geldi. Genel Başkan Meral Akşener'in Başkan Erdoğan ile telefonda görüştüğü duyuruldu. Balıkesir programını iptal eden Akşener Ankara'ya doğru yola çıktı.

ESAD'A AĞIR DARBE

Saatler 22:30'u gösterdiğindeyse güvenlik kaynaklarından ilk bilgi geldi. Türkiye'nin 10 Şubat'tan bu yana Suriye rejimine karşı yapılan operasyonlarda; bin 709 rejim unsuru, 55 tank, 3 helikopter, 18 zırhlı araç, 29 obüs etkisiz hale getirildi.

Saat 21:00 itibariyle, İdlib'ten Türk askerine rejimin saldırdığı haberleri gelmeye başladı. Resmi açıklamanın beklendiği saatlerde, devletin en üst kademesi 21:30'da Külliye'de Başkan Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantıya Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve çok sayıda komuta kademesi ile bürokratlar katıldı.

Görüşmelerin ardından, Türkiye bir kez daha Soçi mutabakatına uyum sağlanmasının hayati önem taşıdığını vurguladı, ateşkes çağrısını yineledi. Ve Ankara'da derin bir sessizlik başladı. İçinde askeri, istihbarat ve diplomatik yetkililerin de olduğu heyetler 3.5 saat boyunca görüşmeler gerçekleştirdi.

TÜRK-RUS HEYETİ GÖRÜŞMESİ

Türk ve Rus heyeti, idlib'teki kriz için yapılan 3. tur görüşmelerde 2. kez bir araya geldi. O görüşme 35 dakika sürdü.

ANKARA'DA, İLK HAREKETLİLİK, 15:30'DA BAŞLADI

MHP lideri Devlet Bahçeli, Külliye'ye çıktı. Başkan Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme kararı aniden alınmıştı. İki liderin yan yana geliş nedeni akıllarda soru işaretleri yarattı. Bahçeli ayrıldıktan sonra gözler Dışişleri Bakanlığı'na çevrildi.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX