0530 708 54 54
0530 708 54 54
31 Ekim 2021 Pazar 14:30:00 - Güncelleme:31 Ekim 2021 Pazar 14:51:00

Başkan Erdoğan - Biden görüşmesi sona erdi... Zirve öncesi Biden'den dikkat çeken açıklama

G-20 Liderler Zirvesi kapsamında İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden'ın G20 Liderler Zirvesi kapsamında Roma'da gerçekleştirdiği görüşme sona erdi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşme 1 saat sürdü. Görüşme öncesi fotoğraf çekimi sırasında ABD'li bir gazetecinin 'Türkiye'ye F-16'ları vermeyi planlıyor musunuz?' sorusuna, ABD Başkanı Biden, 'İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz.' yanıtını verdi.

Başkan Erdoğan'ın, Roma'daki G20 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşme sona erdi. 20 dakika olarak öngörülen görüşme yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü. Başkan Erdoğan ile ABD Başkanı Biden görüşmesinde, ikili ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda atılacak adımlar ele alındı.

AA'nın aktardığı habere göre, Başkan Erdoğan'ın ABD Başkanı Biden ile görüşmesinde iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığı bildirildi.

NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapılan Erdoğan-Biden görüşmesinde iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.

Başkan Erdoğan'ın, zirvenin yapıldığı Nuvola Kongre Merkezi'ndeki temasları çerçevesinde, ikili görüşmeleri devam ediyor.

Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Başkanı Biden ile görüşmesi TSİ 12.15'te başladı.

Başkan Erdoğan'ın, Roma'daki G20 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşme sona erdi. Başkan Erdoğan-Biden görüşmesi 20 dakika öngörülürken yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da yer aldı.

GÖRÜŞME OLUMLU GEÇTİ. ORTAK MEKANİZMA KURULUYOR

* Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Biden ile görüşmesinde iki ülke ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek için ortak mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığı bildirildi.

* Görüşmede, ikili ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda atılacak adımlar ele alındı.

* NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapılan Erdoğan-Biden görüşmesinde iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.

* Ayrıca üst düzey bir Türk yetkili, "Görüşme çok olumlu bir atmosferde geçti" dedi.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray, ABD Başkanı Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede savunma ortaklığını, Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak önemini teyit ettiğini söyledi.

Biden'ın aynı zamanda Rus S-400 hava savunma sistemine "Türkiye'nin sahip olması konusundaki endişelerini" de kaydettiğini aktardı. Biden görüşmede, güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının önemini vurguladı.

BIDEN'DEN GÖRÜŞMESİ ÖNCESİ DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

Görüşme öncesi fotoğraf çekimi sırasında ABD'li bir gazetecinin "Türkiye'ye F-16'ları vermeyi planlıyor musunuz?" sorusuna, ABD Başkanı Biden, "İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz." yanıtını verdi.

Basına kapalı görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu.

KRİTİK GÖRÜŞMEDE MASADA NELER VAR?

ABD ile F-35 gerilimi, Suriye ve Libya'daki son durum, Washington'un PKK/YPG desteği, iki ülke ilişkileri ve bölgesel gelişmeler görüşmenin başlıca konuları arasında.

Erdoğan, Türkiye'nin taleplerini ve beklentilerini Biden'a anlatacak.

"İSABETLİ OLACAKTIR"

Roma ve Glasgow'da dünya liderleriyle görüşme yapacağı hatırlatılarak özellikle ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesine ilişkin sorusu üzerine Başkan Erdoğan, Roma'nın gündemi ile Glasgow'un gündeminin şu anda değişmiş gibi gözüktüğüne işaret etmiş ve şunları söylemişti:

"Büyük ihtimalle Roma'da değil ama Glasgow'da görüşmemiz olacak. Bu görüşmede de tabi ki en önemli maddemiz; malum bizim F-35 konumuz var. F-35'le ilgili olarak bizim 1 milyar 400 milyon dolarlık yapmış olduğumuz bir ödeme var. Bu ödemeyle ilgili olarak da tabi ki bunun bize geri ödeme planının nasıl olacağını kendileriyle görüşmemiz gerekecek. Bu konuda mükaleme ne getirecek ne götürecek; onu kendileriyle görüşerek öğreneceğiz. Alt düzeyde aldığımız bazı bilgiler var.

MERKEL VE SCHOLZ İLE DE GÖRÜŞECEK

Yetkili, Biden'ın ayrıca Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Yardımcısı Olaf Scholz ile kısa bir görüşme gerçekleştirdiğini aktardı.

AB KOMİSYONU BAŞKANI'NI KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'i kabul etti.

Zirvenin yapıldığı Nuvola Kongre Merkezi'ndeki basına kapalı görüşme 30 dakika sürdü.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yer aldı.

İTALYA BAŞBAKANI DRAGHİ İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Mario Draghi ile de bir araya geldi. Basına kapalı görüşme, 35 dakika sürdü.

İtalya Başbakanlığından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Draghi arasındaki görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

HOLLANDA BAŞBAKANI RUTTE'Yİ KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir araya geldi.

Zirvenin yapıldığı Nuvola Kongre Merkezi'ndeki basına kapalı görüşme, 30 dakika sürdü.

Erdoğan, son görüşmesini ise Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile yaptı.

Etiketler : Başkan Recep Tayyip Erdoğan Joe Biden G20 Liderler Zirvesi
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX