0530 708 54 54
0530 708 54 54
30 Eylül 2018 Pazar 00:00:00 - Güncelleme:30 Eylül 2018 Pazar 00:00:00

FETÖ'den paravan vurgun

Terör örgütü, Etiyopya’da bağış toplayıp açtığı okulları ve arazilerini kendi üzerine geçirdi. Ülke yasalarına göre, ‘hayır kurumları’ mal varlıklarını özel bir şirkete devredemiyor. 

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Etiyopya’da “hayır kurumu” adı altında Türkiye’den ve Etiyopya’dan topladığı bağışlarla kurduğu okulları yasa dışı şekilde kendi üstüne geçirdiği ortaya çıktı. Konuyla ilgili FETÖ okulları ve yöneticileri hakkında Etiyopya savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.  

PARAVAN ŞİRKETE SATTI 

Okulların eski çalışanları tarafından savcılığa teslim edilen belgelere göre, Etiyopya’da ilk olarak “Ömeriye Eğitim ve Sağlık Vakfı Hayır Kurumu” adıyla faaliyet gösteren ve bu isimle okul işletmeye başlayan örgüt, 2009 yılında tüm varlıklarını Kaynak isimli şirkete sattı.  

DEVİR YASAYA AYKIRI 

Buna göre, “hayır kurumu” olarak kayıtlı vakfa ait yaklaşık 21 dönümlük arazi 500 bin birra bedelle (110 bin lira) şirkete satılırken, örgüte ait Nifas Silk-Lafto’daki bir okul ise 1 milyon 718 bin birraya (380 bin lira) şirkete geçiyor. Ülke yasalarına göre, hayır kurumlarının mal varlıklarını başka bir özel şirkete devretme yetkisi bulunmuyor. Satış sözleşmesinde vakfın ismindeki “hayır kurumu” ibaresinin çevrilmemiş olmasının ise yapılan hukuksuzluğun üstünü örtme gayreti olduğu belirtiliyor.  Öte yandan örgütün Etiyopya’dakiyle aynı isimde Kenya’da da bir vakfı bulunuyor. 1998 yılında kurulan Ömeriye Eğitim ve Sağlık Vakfı, halen Kenya’da Light Akademi adını taşıyan FETÖ okullarını ve KYM Afya Hastanesi’ni yönetiyor. 

Darbeci yargıçlar hesap verecek 

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişiminin başarılı olması halinde devletin üst düzeyinin yargılamalarını yapacak sözde “sıkıyönetim mahkemeleri”ne atanan eski askeri yüksek hâkimlerin yargılanmasına 1 Ekim’de başlanacak. Sözde sıkıyönetim direktifinde “Askeri Yargıtay Başkanı” olarak adı geçen Haluk Zeybel’le “Askeri Yargıtay Başsavcısı” olarak görevlendirilen Yusuf Tamer Çetin'in de aralarında bulunduğu 15 eski askeri yüksek hâkim Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde hesap verecek. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX