0530 708 54 54
0530 708 54 54
24 Haziran 2021 Perşembe 08:30:00 - Güncelleme:24 Haziran 2021 Perşembe 10:19:00

Ege'de yine provokasyon! Sakinliği Miço bozdu

Yunanistan anlaşmayı bozdu! Atina'ya Ege'de NAVTEX resti. Atina, NATO Zirvesi'ndeki ‘sakin bir yaz' sözünü ve mutabakatı çiğneyerek Ege'de askeri faaliyetlerini artırdı. Ankara NAVTEX'le cevap verdi.

Türkiye, 22 Haziran tarihli NAVTEX ile Ege Denizi'nin uluslararası sularında eğitim ve tatbikat yapacağını duyurdu. Türkiye ve Yunanistan arasında 1988'de imzalanan "Atina Mutabakat Muhtırası" ile yoğun turizm sezonunun olduğu 15 Haziran–15 Eylül tarihlerinde Ege Denizi'nin uluslararası sularında tatbikat yapılmaması ve askeri eğitim sahası ilan edilmemesi karara bağlandı. Anlaşma doğrultusunda Türkiye, 2021 yılı harekat-eğitim faaliyetleri planlanmaları sırasında, 15 Haziran – 15 Eylül tarihleri arasında Ege Denizi uluslararası sularda saha ilanı yapmadı.

Yunanistan ise anlaşmaya aykırı olarak bu sene için belirlenen dönemi de kapsayacak şekilde tatbikat sahası ilan etti. Türkiye'nin diplomatik girişimlerine rağmen Yunanistan, ilan ettiği sahalarda anlaşmaya uyma yönünde bir değişiklik yapmadı.

ABD'DEN YUNANİSTAN'A ASKERİ DESTEK

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Yunanistan'a askeri malzeme ve eğitim yardımı desteğini ön gören yasa tasarısını onayladı. Tasarıda Yunanistan ordusunun modernleşme sürecine ve Rusya ekipmanlardan uzaklaşan geçiş sürecine yönelik yardım yer alıyor. Aynı zamanda 2022-2026 arası Yunanistan'a yıllık 1,8 milyon dolar değerinde uluslararası askeri eğitim desteği sağlanması öngörülüyor. ABD'nin, Yunanistan'a silah alımı için doğrudan kredi vermesine de imkan tanıyan tasarıda, Yunanistan'ın sipariş verdiği F-35 uçaklarının teslimatı için de yetki veriliyor.

Etiketler : ABD Senatosu yunanistan nevtex türkiye atina
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX