0530 708 54 54
0530 708 54 54
25 Ocak 2019 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:25 Ocak 2019 Cuma 08:02:00

Dik dur Maduro

Venezuela’nın petrol ve altın rezervlerini yağmalamak isteyen ABD, yine Başkan Maduro’yu devirmeye çalıştı. Halk ve ordunun sahip çıktığı Maduro’ya Türkiye’den de destek yağdı. 

Venezuela, 303 milyar varille dünyanın kanıtlanmış en büyük petrol rezervine sahip. Altın rezervleri bakımından da çok zengin olan ülke, bu nedenle uzun yıllar ABD’nin hedefi oldu. Washington yönetimleri bu kaynakları yağmalamak amacıyla, bölgedeki işbirlikçilerini de kullanarak Venezuela’ya yönelik darbe girişimleri, suikastlar, ekonomik yaptırımlar ve terör saldırıları gibi birçok yönteme başvurdu. Ülkenin geçen yıl mayıs ayında yapılan seçimlerde yüzde 68 gibi yüksek bir oy oranıyla ikinci kez devlet başkanı seçilen Nicolas Maduro, birçok darbe ve suikast teşebbüsüne rağmen ABD’nin ülkesinin zenginliklerini yağmalamasını önlemek için büyük çaba sarf etti. ABD Başkanı Trump, önceki gün Washington yanlısı Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin “geçici devlet başkanı” olarak tanıdığını açıklayıp üstüne bir de işgal tehdidinde bulundu. 

ORDU VE HALK YANINDA 

Maduro bunun üzerine, Trump yönetimiyle tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini ve ABD'li diplomatların ülkeyi 72 saat içinde terk etmelerini istediğini duyurarak rest çekti. Darbe çağrısı yapılan ordu, Maduro’ya sadakatini yinelerken, halk da kirli oyunu bozmak için harekete geçti. Çeşitli kentlerde sokaklara çıkan yüz binlerce kişi, Maduro’ya destek gösterileri düzenledi. Darbe çağrısına destek veren ABD yanlıları ise sokaklarda polisle çatıştı, dükkânları yağmalayıp kamu mallarına zarar verdi. 

TÜRKİYE’DEN DESTEK 

ABD’nin skandal kararına karşı Maduro’ya ilk destek Türkiye’den geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız, Başkan Nicolas Maduro'yu arayarak ‘Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız’ dedi” ifadesini kullandı. Türk halkı da kirli tezgâha sosyal medyadan büyük tepki gösterdi. Twitter'da açılan '#WeAreMaduro' etiketiyle en çok paylaşım yapan ülkenin Türkiye olduğu öğrenildi. 

RUSYA: ABD'Yİ UYARIYORUZ 

ABD, dün de tehditlerini sürdürdü. Dışişleri Bakanı Pompeo, Venezuela’daki yönetimi meşru görmediklerini, bu yüzden Maduro'nun Amerikalı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri talimatına uymayacaklarını söyledi. Pompeo “Venezuela'da personelimizi tehlikeye atan kim olursa ona karşı harekete geçeriz” dedi. Ayrıca ABD yönetiminin Venezuela’nın petrol ve altın sektörlerine yönelik yaptırımlar uygulamak için çalışma başlattığı öğrenildi. Rusya, Meksika, Bolivya, Küba, Çin, İran gibi ülkeler, sömürge valisi atar gibi ülkeye başkan atayan Trump'a tepki gösterdi. Rusya ABD'yi, Venezuela'ya yönelik olası bir askeri müdahalede bulunmaması konusunda çok sert uyardı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, “Böyle bir adım felaket senaryosu olur. Venezuela stratejik ortağımız. Egemenliğini ve içişlerine karışılmaması prensibini Venezuela’yla birlikte koruyacağız” dedi. 

MAVİ TİKLERİNİ BİLE ALDILAR

ABD Başkanı Donald Trump'ın darbe çağrısının ardından sosyal medya devi Facebook’un sahibi olduğu Instagram, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun kişisel hesabındaki onay ibaresini (mavi tik) kaldırdı. Maduro'nun Instagram’daki hesabının 485 bin takipçisi bulunuyor. 

Tek dertleri petrol

Başkanı Maduro, halkı ülkedeki darbe tehlikesi karşısında uyanık ve seferber olmaya çağırdı. Maduro, sosyal paylaşım hesabından yaptığı açıklamada “Cesur ve savaşçı Venezuela halkını, bir yandan işlerine ve eğitimlerine devam ederken, diğer yandan vatanın istikrarını müdafaa etmek için sokakta kalmaya ve seferber olmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı. Maduro önceki gün yaptığı açıklamada “ABD'ye güvenmeyin, onların dostları yok, kimseye sadakatleri yok, çıkarları var. Venezuela'nın petrolüne ve zenginliklerine karşı açılmış pençeleri var” demişti. 

Darbe yanlıları yakıp yıktı

Ülkede ABD işbirlikçileri sokakları yakıp yıktı. Polisle çatışan darbe yanlıları mağaza ve dükkânları yağmalayıp kamu mallarına zarar verdi. İşbirlikçiler, ülkenin eski liderlerinden Hugo Chavez'in Caracas'ta bulunan heykeline saldırarak parçaladı. Provokasyoncular ardından heykeli bir üst geçidin üzerinden iple bağlayarak sallandırdı. 

Avrupa Birliği darbecilerin yanında 

Demokrasiyi dilinden düşürmeyen Batı, Venezuela'daki rezil senaryoya destek verdi. ABD'nin ardından ilk adımı Kanada attı. Gözlerin çevrildiği Avrupa Birliği de halkın iradesini yok saydı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Guaido'nun başkanlığını tanıdığını duyururken, Avrupa başkentlerinden de ayrı ayrı destek açıklamaları geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Venezuela'daki seçimleri “yasadışı” olarak nitelendirerek “Avrupa, demokrasinin yeniden inşa edilmesini destekliyor” dedi. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX