0530 708 54 54
0530 708 54 54
23 Ocak 2018 Salı 07:30:00 - Güncelleme:23 Ocak 2018 Salı 07:36:00

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Aybet: YPG ve PKK terör örgütüdür, Kürtlerin temsilcisi değildir

İngiliz Chanel 4 televizyonunun ana haber bültenine katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Gülnur Aybet, Zeytin Dalı Harekatı'nın Türkiye'nin sınırlarını korumak, hem de sınırların yanı başında sürekli bir terör bölgesinin tesisini engellemek için başlatıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet, Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekatı'nı hem sınırlarını korumak, hem de sınırlarının hemen yanı başında sürekli bir terör bölgesinin tesisini engellemek için başlattığını bildirdi.

Aybet, İngiliz Channel 4 televizyonunun ana haber bülteninde Türkiye’nin cumartesi günü başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin harekatın nedenlerini tüm dünyaya açıkladığını belirten Aybet, "PYD’nin silahlı uzantısı YPG, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak tanınan PKK’nın muadilidir. Suriyeli Kürtleri temsil etmiyorlar. Onların, Suriyeli Kürtleri temsil ettiğinin söylenmesi doğru değil. PKK da Türkiye’deki Kürtlerin temsicisi değildir." dedi.

YPG Suriye'deki savaşı kullanıyor

YPG’nin Suriye’de nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin teşkil etmediği alanları ele geçirmek için bu ülkedeki savaşı kullandığını anlatan Aybet, “YPG bu alanlardan Türkiye’nin güney bölgelerine saldırılar düzenliyor. İşte bu nedenle, hem sınırlarımızı korumak, hem de sınırımızın hemen yanı başında sürekli bir terör bölgesinin tesisini engellemek için bu harekatı başlattık.” diye konuştu.

Aybet,  Türkiye’nin harekatın gerekçelerini uluslararası hukuk çerçevesinde BM sözleşmesinin 51. maddesi altında ortaya koyduğunu, Birleşmiş Milletler'e bu konuda bildirimde bulunduğunu ve terörle mücadeleye ilişkin BMGK kararlarına da atıf yapıldığını kaydetti.

Özgür Suriye Ordusu terör örgütü değil

Program sunucusunun "Zeytin Dağı Harekatı kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile hareket eden Özgür Suriye Ordusu’nun da Suriye rejimi tarafından terör örgütü sayıldığı ve Türkiye’nin de bu durumda bir terör örgütüyle birlikte hareket ettiği" şeklindeki iddiasına da yanıt veren Aybet, şunları söyledi:

“Bu konuda son derece yanlış bilgilendirilmişsiniz. Bilgileri kontrol etmelisiniz. Türkiye ile hareket eden Özgür Suriye Ordusu bir terör grubu değildir. ABD tarafından da eğitilmiş ve donatılmıştırlar. Bu konuyu çektiğiniz yön bütünüyle yanlış.” 

Türkiye’nin, Suriye’de terör örgütü DEAŞ’tan da çok büyük bir toprak parçasını kurtardığını anlatan Aybet, “Türkiye, Suriye’de terörle mücadele konusunda koalisyonun bütün üyelerinden daha fazla katkıda bulundu” ifadesini kullandı.

"Kızılay, Azez'de sivillerin bakımını üstlenmeyi bekliyor"

Harekat alanındaki insani durumla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Aybet, şu görüşlerini paylaştı: “Türk Kızılayı Azez’de sivilleri tahliye etmeyi ve bakımını üstlenmeyi bekliyor. PYD ve rejim ise sivillerin geçişine izin vermiyor. Biz de aslında bu sivillere yardımın ulaştırılmasını bekliyoruz. Türk ordusu sivil kayıplardan kaçınılması için aşırı hassas davranıyor. Ancak maalesef PYD sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor. “

Türkiye’nin ABD’yi defalarca bir terör örgütü ile bir başka terör örgütünü kullanarak mücadele edemeyeceği konusunda uyardığına da işaret eden Aybet, “Bu en sonunda uluslararası toplumun aleyhine geri teper. Bu sözlerimizin halen arkasındayız. ABD de YPG’yi bu şekilde silahlandırmanın bir hata olduğunu öğrenecek. Çünkü YPG bir NATO müttefiki tarafından, bize karşı kullanılan silahlar verilen bir terör örgütüdür.” diye konuştu. AA

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX