0530 708 54 54
0530 708 54 54
23 Ekim 2019 Çarşamba 10:10:00 - Güncelleme:23 Ekim 2019 Çarşamba 11:26:00

Çavuşoğlu, YPG'nin kalesini işaret edip 'Çıkacaklar' dedi

Son dakika haberi: Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölge için büyük bir kararlılık ortaya koydu. Rusya ile yapılan mutabakatın ardından Mevlüt Çavuşoğlu, son gelişmeler hakkında önemli açıklamalarda bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD ve Rusya'yla Suriye konusunda vardığı mutabakatların siyasi başarı olarak tarihe geçtiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Putin'in "Biz YPG/PKK'ya güçlü ültimatom vereceğiz. Çekilmezse siz gereğini yaparsınız" dediğini aktardı.Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in uzun görüşme sonrası Soçi'de vardığı "Suriye mutabakatı"nın ayrıntılarını Anadolu Ajansı'nda açıkladı.

Mutabakatında detaylarına dair ayrıntıları aktaran Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye'nin çabaları, teröristlerin Suriye'nin kuzeyinde kurmak istediği terör devletinin önüne geçti." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

"5 GÜN İÇİNDE 2 ÖNEMLİ GÜÇLE ANLAŞMA SAĞLANDI"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD ve Rusya'yla Suriye konusunda vardığı mutabakatların siyasi başarı olarak tarihe geçtiğini söyledi. 5 gün içinde 2 önemli güçle anlaşma sağlandı. Dünyanın en büyük iki ülkesi Barış Pınarı Harekatının meşruiyetini kabullenmiştir.

"TERÖR DEVLETİNİN ÖNÜNE GEÇİLDİ"

(Barış Pınarı Harekatı sahasında) Herhangi bir terörist unsur karşımıza çıkarsa onları etkisiz hale getiririz. YPG/PKK'lı teröristler Kamışlı dahil Türkiye sınırından 30 kilometre güneye çıkarılacak. Türkiye'nin çabaları, teröristlerin Suriye'nin kuzeyinde kurmak istediği terör devletinin önüne geçti.

"UYGULAMA KAPASİTESİ YOK"

Göçmenlerin evlerine dönmeleri için önemli adım atıldı. Yerel halkın katılımıyla güvenli bölgede yerel yönetimler oluşturulacak. Buralarda (Suriye'nin kuzeyi) nüfusun çoğunluğu Arap. Yönetimde Araplar olacak. Kürtler varsa onlar da yönetimde olacak.

-ADANA MUTABAKATI-

Rejimle istihbari temas olur, doğrudan temasımız yok. Suriye rejimi şu an mutabakattaki yükümlülüklerini yerine getiremiyor. Rusya mutabakatın uygulanmasında rol üstlenecek.

-SURİYELİ MÜLTECİLER-

Göçmenler kendini güvende hissediyorsa dönüyor. Göçmenlerin dönüşü için Rusya ile birlikte çalışacağız. Avrupa ülkeleri Suriyeliler bize gelmesin diyor. Önümüzdeki günlerde NATO Zirvesinde 3 AB ülkesiyle bir araya gelmeyi konuşuyoruz. Burada herkesin görevi var, Rejim dahil.

GÜVENLİ BÖLGE MUTABAKATI

Denetimi asker ve istihbarat sağlayacak. Sahada ve masada üzerimize düşeni yapacağız. Rusya ile iş birliğimiz mutabakatla daha da artacaktır. 10 km derinlikteki gereken her yerde devriye yapılacak. Devriyelerin bir zaman sınırı yok, siyasi çözüm oluncaya kadar sürecek. Her yerde teröristlerle mücadelemizi sürdüreceğiz.

BARIŞ PINARI HAREKATINA YÖNELİK TEPKİLER

Biz harekatın amacını herkese çok güzel anlattık. Anlamak istemediklerini gördük. Oyun bozuldu. Harekatımıza tepki gösterseler de meşruiyetini kabul etmek zorunda kaldılar. Şimdi herkes bizimle çalışmak arzusunda. Sahada varsanız masada da varsınız, dengeler değişti.

YPG/PKK TANIMININ ÇARPITILMASI

Kürtler diye bir tabir kullanılıyorsa biz buna karşıyız. Muhtırada da gördünüz YPG unsurları diyor. PKK eşittir Kürtler demek Kürt kardeşlerimize hakarettir küfürdür.

120 SAAT SONUNDA ABD İLE GÖRÜŞME

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ABD, YPG'yi çıkarttı bilgisini teyit etti. Karşımıza YPG çıkarsa temizleriz. Teröristleri temizlemek boynumuzun borcu. YPG/PKK kiminle iş tutarsa tutsun gereğini yaparız. Putin "Biz YPG/PKK'ya güçlü ültimatom vereceğiz. Çekilmezse siz gereğini yaparsınız" dedi. Rusya Rejimin YPG'yi terör örgütü olarak gördüğünü söyledi. Suriye rejimine tamamen güvenemiyoruz.

ABD'NİN BÖLGEDEKİ ROLÜ

ABD gördüğümüz kadarıyla 30 km'den tamamen çekiliyor ama güney bölgesine ve Irak'ın batısına yakın yerlere geçecek gibi görünüyorlar. Bugüne kadar YPG'ye verdiği silahların çoğunu da Irak üzerinden getirdiler. Bunların esas endişesi burada YPG/PKK terör örgütüne destek verme amacı şudur; İran buraya gelmesin, Bunu da kim istiyor? İsrail. ABD'nin neler yapacağını da göreceğiz.

SURİYE MİLLİ ORDUSUNA YÖNELİK ELEŞTİRİLER

Suriye Milli Ordusu kendi topraklarına dönme mücadelesi veriyorlar. Çok sayıda da şehit var SMO'dan. O gün mecliste de söyledim. Bu insanlar DEAŞ'a karşı mücadele etti mi? Etti. Şehit verdiler mi? Verdiler. DEAŞ'a karşı mücadele ederken iyi YPG/PKK'ya karşı mücadele verirken birden cihatçı oluyorlar.

TUTUKLU DEAŞLILAR

Bir boşluk olursa bundan en çok terör örgütleri faydalanır. DEAŞ'ın canlanması en çok Türkiye'ye yönelik bir tehdittir. Bu örgütün içinde çok sayıda yabancı teröristler var. DEAŞ'lı teröristlerin kendi ülkelerine geri dönem ihtimali var mı? Ne zaman oluyor? Bilinmez. DEAŞ'ın canlanmasını en çok biz istemeyiz. Hiçbir ülke DEAŞ'lı teröristlerle göğüs göğüse çarpışmamıştır. 4 bin civarında DEAŞ'lı teröristi etkisiz hale getirdik. Fırat'ın doğusunda ele geçirdiğimiz DEAŞ'lılarla ilgili Türk vatandaşıysa zaten hemen getirip hapishaneye koyuyoruz, yargılama süreci başlıyor. Suriye ya da Irak kökenliyse orada hapishaneler var orada tutuluyor. ABD'nin sürekli gündeme getirdiği ülkelerine geri göndermek gerekiyor. Bu ülkelerin de alıp kendi ülkelerinde yargılaması ve sorgulaması lazım. Sadece Avrupa değil her yerden var. 125'ten fazla ülkeden yabancı savaşçı gelmiş Suriye'ye. Japon terörist bile vardı.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX