0530 708 54 54
0530 708 54 54
31 Temmuz 2021 Cumartesi 12:16:00 - Güncelleme:31 Temmuz 2021 Cumartesi 17:04:00

Başkan Erdoğan: Yanan her yeri daha fazlasıyla tekrar ağaçlandırmak en başta gelen görevimizdir

Kaynak: TRT Haber-AA

ABONE OL

Başkan Erdoğan, "Anayasa'ya göre yanan alanlar başka amaçla kullanılamaz, tekrar ağaçlandırılır. Türkiye'nin orman varlığını artırmış bir yönetim olarak, yanan her yeri daha fazlasıyla tekrar ağaçlandırmak en başta gelen görevimizdir." dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, orman yangınlarının devam ettiği Manavgat'ta yaptığı incelemelerin ardından açıklamalarda bulundu.

Başkan Erdoğan, "Yangından etkilenen bölgelerde acil ihtiyaçları karşılamak için 50 milyon lira ödenek gönderilmiştir. Yanan ve hasar gören evlere ayrıca kira yardımı yapılacak. Tarım, hayvancılık ve sera faaliyetlerinin hasarları karşılanacak." dedi.

Erdoğan, yangın nedeniyle afet bölgesi ilan edilen yerlerde faizsiz esnaf kredisi ve KOSGEB acil desteğinin verileceğini ve 1 ay içerisinde evlerin inşaatına başlanacağını bildirdi.

Başkan Erdoğan, 1 yıl içerisinde afet bölgesindeki evlerin, yöresel mimariye uygun şekilde tüm müştemilatı ile tamamlanacağını söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Genel hayata etkili afet bölgesinde vergiler, SGK primleri, esnaf kredileri ödemeleri, Tarım Kredi, Tarım Ziraat borçları ertelenecek. İlk tespitlere göre 16 mahallemiz yangından zarar görürken bazı mahalleler boşaltıldı. Hasar gören konutlarla ilgili tespitler ışığında gereken çalışmalar yürütülecektir."

Başkan Erdoğan, yangından etkilenen bölgelerde, çadırdan beslenmeye her türlü araç gerecin afetzedelerin emrine sunulduğunu belirtti.

"YANAN HER YERİ DAHA FAZLASIYLA TEKRAR AĞAÇLANDIRMAK EN BAŞTA GELEN GÖREVİMİZDİR"

Yangından etkilenen bölgelerdeki su ve elektrik kesintilerine ilişkin Erdoğan, şunlar aktardı:

"Elektrik sıkıntısı yaşanan 35 köyden, tedbiren kesintisi süren 12'si hariç diğerlerine elektrik verilmiştir. Su kesintisi olan mahalle sayısı 25'ten 15'e düşürülmüştür."

Yangın etkilenen bölgelere ilişkin Erdoğan, "Anayasa'mızın 169. maddesine göre, yanan alanlar başka amaçla kullanılamaz ve tekrar ağaçlandırılır. Türkiye'nin orman varlığını artırmış bir yönetim olarak, yanan her yeri daha fazlasıyla tekrar ağaçlandırmak en başta gelen görevimizdir." ifadelerini kullandı.

"BÖLGEDEKİ YANGINLARDA 3 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETMİŞTİR"

Bölgedeki yangınlarda 3 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirten Erdoğan, "Yangından etkilenen 334 vatandaşımıza tıbbi müdahaleler derhal yapılmış ve hemen hepsi taburcu edilmiştir." dedi.

"Vatandaşlarımız müsterih olsun." diyen Erdoğan, "Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına müsaade etmeyecek, her türlü zararlarını karşılayacağız." diye konuştu.

Orman teşkilatının ülke genelinde 4 bin 300 araç ve 21 binin üzerinde personel ile görev yapmakta olduğunu belirten Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Son üç günde 4 bin personel, 6 uçak, 45 helikopter, 1 insansız helikopter, 9 İHA, 660 arazöz, 65 iş makinesi, 117 itfaiye aracı, 31 ambulans görev yapmıştır. Yeni teknolojiye sahip amfibi uçaklar, gelişmiş helikopterlerimiz sayesinde yangınla mücadelede filomuzdaki zafiyeti ortadan kaldırmaya çalıştık. Bilhassa insansız hava araçları, yangınların hızla tespiti ve büyümeden kontrol altına alınması konusunda bize büyük imkanlar sağlamıştır."

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Orman teşkilatımız dünyanın en iyilerinden kabul edilir. Herkesi, şehitler verme pahasına ormanlarımızı koruyan bu teşkilatın mücadelesine saygı duymaya davet ediyorum. Uluslararası kuruluşların değerlendirmelerine göre bölgemizde yangınlara en hızlı ve etkin müdahaleyi yapan ve en az zarar gören ülkeler arasında ilk sırada yer alıyoruz."

Başkan Erdoğan, yanan alanların yeniden ağaçlandırılmasına ilk yağmurlarla birlikte başlanacağını bildirdi.

"BU, SİYASET KONUSU YAPILACAK BİR MESELE DEĞİL"

Başkan Erdoğan, "Her zaman olduğu gibi birileri milletin yüreğindeki yangını kısır çekişmelerine meze yapmanın gayreti içinde düşmüştür. Bu, siyaset konusu yapılacak bir mesele değildir." diye konuştu.

Erdoğan, uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebinin uzun yıllardır bu görevi yürüten THK'nin filosunu ve teknolojisini yenileyememiş olması olduğunu söyledi.

Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tüm vatandaşlarımızı, ormanlarımızın korunması, tedbirsiz ateş yakılmaması, yakılan ateşlerin tamamen söndürülmesi hususunda dikkatli olmaya devam ediyorum."

HELİKOPTERLE İNCELEDİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'nın Manavgat ilçesinde orman yangınlarından etkilenen bölgeleri helikopterden inceledi. Başkan Erdoğan'a incelemeleri sırasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de eşlik ederek bilgi verdi.

ORMAN YANGINLARINDAN ETKİLENEN BÖLGELERDEKİ ÇALIŞMALARA İLİŞKİN BRİFİNG ALDI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarından etkilenen bölgelerde yapılan çalışmalara ilişkin brifing aldı.

Bölgede incelemelerde bulunan Erdoğan'a, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Brifingde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile diğer yetkililer de yer aldı.

VATANDAŞLARLA TELEFONDA GÖRÜŞMÜŞTÜ

İçişleri Bakanı Süleyman Süleyman Soylu, Antalya'nın Manavgat ilçesinde yangından zarar gören Belenobaşı mahallesini ziyaret etti. Başkan Erdoğan'ı vatandaşlarla görüştürdü.

Başkan Erdoğan, telefon görüşmesinde şunları kaydetti;

'İnşallah yarın bölgede olacağım. Ondan sonra pazar günü yine inşallah bölgede olacağım. Oradaki kardeşlerimin hepsine geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Tabi büyük bir felaket Allah yar ve yardımcımız olsun.

"KONUTLARI EN KISA SÜREDE BİTİRİP TESLİM EDECEĞİZ"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız olarak bütün bu afette mağdur olanların hasar tespitlerini yapmak suretiyle gerek ayni gerek nakdi olarak bütün destekleri vermek suretiyle bu konutları da en ideal şekliyle yapıp sahiplerine inşallah süratle teslim edeceğiz.

"YALAN YANLIŞLARA, UYDURMA HABERLERE ASLA UYMAYIN"

Bütün devletin kademeleri orada. Hepsi tespitlerini yapıyorlar. Gördüğünüz gibi çok şark kurnazları var. Yalan yanlış her şeyi söyleyenler de var. Yalan yanlışlara, uydurma haberlere asla uymayın, bu devlet her şeyi yapmaya muktedirdir. Yalan hariç.

Etiketler : başkan erdoğan marmaris manavgat afet orman yangınları
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX