0530 708 54 54
0530 708 54 54
14 Nisan 2022 Perşembe 14:00:00 - Güncelleme:14 Nisan 2022 Perşembe 14:14:00

Bakan Çavuşoğlu: Türkiye'ye yönelik bakış olumlu anlamda değişti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Putin ve Zelenskiy'nin masaya oturup oturmayacağına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, "İki liderin 'evet' demesine, özellikle de Putin'in 'evet' demesine bağlı. Ve Putin görüşmeye 'hayır' demedi. İki liderin bir araya gelmesi için görüş ayrılıklarını azaltması gerekiyor. Bu konuda da iki heyetin yoğun müzakereleri devam ediyor" ifadelerini kullandı. "Sorun uzadıkça çözümü daha zor hale geliyor" diyen Çavuşoğu, "Buça'da yaşananlar müzakereyi olumsuz anlamda etkiledi" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu NTV canlı yayınında soruları cevapladı.

Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Sorun uzadıkça çözümü daha zor hale geliyor. Buça'da yaşananlar müzakereyi olumsuz anlamda etkiledi. Tüm zorluklara rağmen bir ateşkes imkanı var. Dün Ukrayna heyetiyle görüştük. Liderleri bir araya getirmek için çaba sarf edeceğiz. Heyetlerimiz arasında müzakereler devam ediyor. Tıkanan noktalarda kolaylaştırıcıyız. Türkiye olarak bir çözüm için çaba sarf ediyoruz." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Mariupol'deki sivillerin tahliyesiyle ilgili, "Tahliyelerde tüm risklere rağmen başarı elde ettik. 30'un altında Türk vatandaşı olduğunu düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın tahliyesi için gemiye ihtiyaç yok." açıklamasını yaptı.

"Liderler Türkiye'de buluşur mu?" sorusunu cevaplayan Çavuşoğlu, "Liderler zirvesi Putin'in 'evet' demesine bağlı. İki heyet arasında yoğun müzakere devam ediyor." dedi.

Çavuşoğlu, Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunda, "Yaptırımlar BM yaptırımı olursa uyarız. Biz dengeli tutumumuzu sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, savaşın Batı ile ilişkilere etkisiyle ilgili de, "Türkiye'ye yönelik bakış olumlu anlamda değişti. Kanada ile ambargo sorununu aşmayı planlıyoruz. Güçlenen Türkiye ileride çok daha önemli aktör olacak." yorumunu yaptı

TÜRKİYE'YE F-16 SATIŞI

Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık verilmesiyle ilgili Çavuşoğlu, "Mektubu olumlu anlamda önemsiyoruz. Kongre'nin ikna edilmesi gerekiyor. Kongre'yi ikna edecek olan Biden yönetimidir" dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, "18 Mayıs'ta Washington'da Blinken ile görüşeceğiz" derken, "ABD samimi olursa, biz de gerekli adımları atarız" diye konuştu.

'SOĞUK SAVAŞ BELİRTİLERİ GÖRÜYORUZ'

Bakan Çavuşoğlu, Rusya ile Ukrayna arasında yeni bir soğuk savaş belirtileri gördüklerini söylerken, "Biz ilkeli dış politika izlemeye devam edeceğiz. Eleştirenler bile denge politikasının önemini gördü" ifadelerini kullandı.

İsrail ziyareti ile ilgili konuşan Dışişleri Bakanı, "Mayıs'ın üçüncü haftası İsrail'e gitmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX