0530 708 54 54
0530 708 54 54
24 Kasım 2017 Cuma 00:00:00 - Güncelleme:24 Kasım 2017 Cuma 00:25:00

Amacımız Suriye'de kalıcı çözüm

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi dönüşünde “Temel amacımız, Suriye halkının kabul edeceği kalıcı ve muteber siyasi bir çözümdür” dedi. Erdoğan, Süreç içinde Ankara-Şam arasında olası yakın bir temas ihtimaline ilişkin “Siyasetin kapıları, malumunuz, son ana kadar her zaman açıktır” değerlendirmesinde bulundu. 

Turgay GÜLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan Soçi'deki üçlü zirvenin ardından yurda dönerken uçakta gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. “Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği konusunda mutabakatımız var” diyen Erdoğan, “Temel amacımız, Suriye halkının kabul edeceği kalıcı ve muteber bir siyasi çözümdür. Bu hususları, ortak açıklamaya da yansıttık. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi meselesini detaylı bir şekilde ele aldık. Kongreye kimlerin davet edileceğine, üç ülke beraber karar vereceğiz. PYD-YPG gibi terör örgütleri konusundaki tavrımız kesin. Nitekim bu hususu, hem zirvede hem basın toplantısında açıkça ifade ettim” ifadelerini kullandı. 

KESTİRİP ATMAK DOĞRU OLMAZ 

Erdoğan, süreç içinde terör örgütü PYD'ye karşı Ankara-Şam arasında daha yakın bir temas, ortak çalışma ihtimaline ilişkin soruyu yanıtlarken, “Türkiye olarak bizim meselemiz Kürtlerle değil, terör örgütleriyledir. Yarın neler olabileceği, o anki şartlarla alakalıdır. Bu konuda bir şey olmaz türünden peşinen kestirip atma türünden bir anlayışın, bir yaklaşımın içinde olmamız çok da doğru olmaz. Siyasetin kapıları, malumunuz son ana kadar her zaman açıktır” diye konuştu. 

YENİ ANAYASA HAZIRLIĞI GEREK 

Ulusal Diyalog Kongresi'nin ateşkes ve çatışmasızlık sürecine katkı vermesini beklediklerini kaydeden Erdoğan şunları söyledi: “Burada da iki ana hedef var. Birincisi, yeni bir anayasa yazılması. Bu konuda mutabıkız. İkinci hedef ise, BM gözetiminde adil ve şeffaf olarak seçime gidilmesi. Bu süreçte Suriye halkının hür iradesiyle hayata geçirebileceği şartların oluşturulması önem arz ediyor. En geniş manada, Suriye’nin içinde ve dışında nerede varsa, tüm Suriyeliler kendi geleceklerini kendileri belirlemeli. Türkiye olarak, Suriye halkının bu seçimlere katılmalarını, ülkelerinin geleceğini kendi hür iradeleriyle belirlemelerini önemsediğimizi bu zirvede de belirttik.” 

ESED'İN PYD'YE YAKLAŞIMI 

Zirve sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Esed'le görüşmesine ilişkin bazı şeyleri paylaştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tabii ki paylaşmadığı şeyler de vardır. Örneğin PYD-YPG’ye karşı Esed’in de olumsuz baktığından söz etti. Masada, PYD-YPG’nin yer almasını onun da istemediğine değindi. Bu çok da şaşırtıcı değil. Türkiye olarak bizim Kürt kardeşlerimizle sorunumuz yok. Bizim sorunumuz terör örgütleriyle. Suriye yönetimi ise öteden beri, bırakın YPG gibi bir terör örgütünü, Kürtlerin varlığını bile kabule yanaşmıyordu” dedi. 

ABD'den PYD'ye terörist desteği

Erdoğan, ağır silahlar ve zırhlı araçların yanı sıra PYD'ye eleman da verildiğini belirterek , “Madem DEAŞ bitti, bu silahlar niye getiriliyor? Yapılanları anlamak mümkün değil” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin terör örgütü PYD-YPG'ye silahların yanı sıra eleman da verdiğini söyledi. “En son, gazetelerden birinde okuduğum veya sabah haberlerinde televizyonlarda izlediğim kadarıyla, PYD-YPG’ye 120 kadar zırhlı Hummer Jip vermişler. Bunların Afrin taraflarına gönderildiğinden bahsediliyor. Bu yapılanları anlamak mümkün değil” diyen Erdoğan şöyle devam etti: 

TRUMP'LA GÖRÜŞME 

“Bu arada, ABD Başkanı Trump'la belki bir telefon görüşmesi yapabilirim. Önümüzdeki günlerde dışişlerimiz bu görüşme için ABD’li muhataplarıyla temasa geçebilirler. Gerçi geçenlerde Putin, Trump ile bu konuları ele aldıkları bir telefon görüşmesi yaptı. Ama bizim de ayrıca görüşmemiz iyi olabilir. Kanaatleri nedir? Ne yapmak istiyorlar? Kendilerinden dinleyelim.”  

DEAŞ MI KALDI? 

“Bu silahları hâlâ nereye, niçin getiriyorlar? DEAŞ, DEAŞ, DEAŞ diyorlardı, ama artık DEAŞ diye bir şey kaldı mı?” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgenin DEAŞ’tan temizlendiği söyleniyor. Madem öyle bu silahlar niye geliyor? Hamburg’da bize, DEAŞ’ı biz oradan söküp attıktan sonra, elimizde bunların seri numaraları var, biz bütün bu silahları toplayacağız, demişlerdi, topladılar mı? Şimdi Rakka’da yeni bir üs meselesi var biliyorsunuz. Bu ABD’nin bölgedeki 14. üssü. Bunların 5-6’sı hava üssü diğerleri de normal üs. Tüm bu konuları bir konuşup, kendileriyle paylaşalım istiyorum. Diğer konuları da bu vesileyle kendileriyle görüşelim istiyoruz.” 

Yunanistan'a 65 yıl sonra ilk ziyaret 

Cumhurbaşkanı Erdoğan 65 yıl sonra Türkiye'den Yunanistan'a cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyareti gerçekleştirecek. Ziyaretin aralık ayının ilk haftasında gerçekleşmesi bekleniyor.  İkili ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan ziyarette 3 önemli proje ele alınacak. Bunlardan ilki İzmir'den Selanik'e insan ve yük taşımacılığına ilişkin feribot seferleri, ikincisi İstanbul'dan Selanik'e hızlı tren hattı yapımı, üçüncüsü de Kipi ve İpsala gümrük kapılarına köprü yapımı projesi.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX