0530 708 54 54
0530 708 54 54
04 Ağustos 2021 Çarşamba 09:00:00 - Güncelleme:04 Ağustos 2021 Çarşamba 09:00:00

AİHM'den Özgür Gündem kararı: Gazetecilikten değil KCK'dan yargılandınız

AİHM, KCK'dan gözaltına alınanların ‘ifade özgürlüğünün kısıtlandığı' iddiasıyla açtıkları davada Türkiye'yi haklı buldu. Kararda, ‘gazetecilik değil örgüt üyeliğinden gözaltı'na işaret edilerek, “Bu, demokratik toplumun gereği” denildi.

2009-2011 yılları arasında KCK üyesi olduğu iddia edilen yaklaşık 50 kişi hakkında bir dizi soruşturma açıldı. Özgür Gündem Gazetesi editörü Hatice Bozkurt ve Dicle Haber Ajansı'nda tercüman olarak çalıştığını belirten Sultan Güneş Ünsal 24 Aralık 2011'de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bozkurt ve Yücel 'ifade özgürlüklerinin ihlal edildiği' gerekçesiyle AİHM'e başvurdu. Başvurucular ayrıca gözaltına alınmalarında "makul şüphe" şartının olmadığını da öne sürdü.

TÜM İDDİALAR REDDEDİLDİ

Ancak AİHM 2.Dairesi'nin 18 Mayıs 2021 tarihli kararında, "gazeteciler tutuklanıyor, ifade özgürlüğü sınırlanıyor" tezviratı açığa çıkarıldı. Daire, Özgür Gündem Gazetesi editörü Hatice Bozkurt ve Dicle Haber Ajansı'nda tercüman olarak çalıştığını belirten Sultan Güneş Ünsal'ın başvurusunu karara bağladı. Kararda, sanıkların "KCK Medya Komitesi" soruşturması kapsamında tutuklandıkları belirtilerek, bu soruşturmanın "demokratik bir toplumda gerekli" olduğu ve ifade özgürlüğünün ihlalinin söz konusu olmadığı belirtildi. Daire, gözaltı sürelerinin uzun olduğuna dair şikayetlerini ise "ceza soruşturmasının karmaşıklığı ve özellikle aynı gün yakalanan şüpheli sayısını dikkate alarak dört günlük gözaltı süresinin yeterince hızlı" buldu ve bu iddianın da "açıkça dayanaktan yoksun" olduğuna karar verdi.

CHP RAPOR HAZIRLADI

CHP her fırsatta, gözaltı ve yargılamaların "gazetecilik" faaliyetine yönelik olduğunu iddia ederek 2013'te "Tutuklu Gazeteciler Raporu" yayınladı. AİHM'in bile ikna edici bulmadığı iddialar raporda şöyle yer aldı: "Türkiye'de tutuklanan pek çok gazeteci PKK ve KCK ile ilişkilendirilen suçlamalar nedeniyle cezaevinde bulunmaktadır. Yetkili ağızlar tarafından sürekli "terörist" olarak anılmaktadırlar. Genel olarak hepsi, terör örgütüne yardım etmekle suçlanmaktadır. Gazetecilere yönelik en büyük operasyon 20 Aralık 2011'de yapıldı. ETHA, DİHA ve Özgür Gündem'e baskınlar yapıldı, gazetecilerin evleri basıldı."

CHP'Lİ ALTIOK DA İTİRAZ ETMİŞTİ

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok da Özgür Gündem'e yönelik terör soruşturması kapsamındaki tutuklamalara tepki göstererek, hukukun ve insanlığın temel ilkelerinin yok sayıldığını şu sözlerle belirtmişti: "Bu tutuklama 21. yüzyılda gerçekleşen bir Mussolini uygulamasıdır. Türkiye Cumhuriyeti yönetilmemekte, halkımız büyük bir krize sürüklenmektedir."

(Akşam)

Etiketler : Özgür gündem aihm terör örgütü pkk kck
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX