0530 708 54 54
0530 708 54 54
10 Aralık 2019 Salı 09:07:00 - Güncelleme:25 Aralık 2019 Çarşamba 14:54:00

Af yasası ve ceza indirimi son durum ne?

İkinci yargı paketi kapsamında yer alması beklenen af yasası ve ceza indirimi ile ilgili son dakika gelişmeleri binlerce mahkum ve ailesi tarafından yakından takip ediliyor. Af yasası ve ceza indirimi ile ilgili son dakika gelişmeleri haberimiz içerisinde yer alıyor.

Af yasası ve ceza indirimi ile ilgili son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Cumhur İttifakı’na zarar vermemek için yasa teklifini beklemeye aldıklarını söyleyen MHP lideri Devlet Bahçeli’nin önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme yapması bekleniyor. Binlerce mahkum ve yakınının beklediği af yasası ve ceza indirimi son dakika gelişmeleri haberimiz içerisinde yer alıyor.

AF YASASI VE CEZA İNDİRİMİ SON DURUM

Başkan Erdoğan belirlediği 10 suçtan 6'sına kesinlikle ceza indiriminde bulunulmaması talimatı verdi. Başkan Erdoğan, terör, mükerrer suçlar, cinsel istismar, uyuşturucu, cinayet ve organize suçlarda indirim yapılmaması talimatı verdi. Kamuoyunda af yasası olarak adlandırılan ceza infaz düzenlemesi değişikliği için son olarak Bahçeli'den açıklama geldi. 

DEVLET BAHÇELİ AF YASASI AÇIKLAMALARI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2. yargı paketinin hazırlık aşamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bazı suçların kapsam dışında tutulmasıyla ilgili değerlendirmesine yönelik yazılı açıklama yaptı. Bahçeli, Milliyetçi Hareket Partisi'nin “Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinden Şartlı İndirim ile Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi”ni 24 Eylül 2018 tarihinde TBMM’ye sunduğunu hatırlatarak, "Hükümlü olanların tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresinden beş yıl indirilmesi hedeflenmiş, kanuni düzenlemenin hangi suç kategorilerini baz ve esas aldığı detaylı şekilde belirlenmiştir. Üstelik hükümlülerin birden fazla cezası olması halinde beş yıllık indirimin her bir ceza için ayrı ayrı uygulanmayacağı, meri infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken toplam cezadan bir defaya mahsus olmak üzere yapılacağı amaçlanmıştır. Mezkur kanun teklifimizin ayrı ayrı madde gerekçeleri ve temelini teşkil eden hukuki gerçekleri gayet açık, net ve şeffaftır" dedi.

'MHP SAYIN CUMHURBAŞKANI'NIN KARARINA ELBETTE SAYGI DUYMAKTADIR'

"Toplam yedi maddelik kanun teklifimizin bir yılı aşan süredir pek çok tartışmaya konu olduğu da herkesin malumudur" diyen Bahçeli, "Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü halde bulunan insanlarımızın ve ailelerinin büyük desteğini alan ve beklentileri tırmandıran kanun teklifimizle ilgili bugüne kadar sonuç alınamadığı da meydandadır. Meselenin hassasiyetine binaen her kesim ve her siyasi görüşten değerlendirmeler yapılarak söz konusu kanun teklifimiz gündemdeki sıcaklığını bugüne kadar muhafaza etmiştir. Yargı Reform Strateji Belgesi çerçevesinde ikinci yargı paketi hazırlıkları sürerken tartışmaların ve yorumların seyrinde de canlılık gözümüzden kaçmamıştır. Bu durum son derece doğal ve normaldir. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı’nın 2 Aralık 2019 tarihinde AK Parti Merkez Yönetim Kurulu’nda Adalet Bakanı’na altı suça asla indirim yapılmaması hususunda talimat verdiği de bugünkü gazetelerde yer bulmuştur. Bunlar arasında terör, mükerrer suçlar, cinsel istismar, uyuşturucu, kasten adam öldürme ve organize suç başlıkları öne çıkmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi Sayın Cumhurbaşkanı’nın kararına elbette saygı duymaktadır" ifadelerini kullandı.

MHP'nin bazı suçlara olan tutumunun aynı olduğuna vurgu yapan Bahçeli, "Ayrıca ceza indirimiyle ilgili yeni gelişmeler 2 Aralık 2019 Pazartesi günü AK Parti Merkez Yönetim Kurulu’nda ele alınıp, parti görüşü olarak somutlaştığı da anlaşılmaktadır. Bazı çevrelerin ve marazi siyasi ittifakların Milliyetçi Hareket Partisi’ni gündeme yansıyan suçlarla ima ve ihsas yoluyla bile olsa irtibatlandırıp ilişkilendirmeleri, dahası altı suçla anılmasının yolunu açıp töhmet altında bırakmaları adil ve hakkaniyetli bir tutum olamayacaktır. Partimizin ceza indirimine nasıl baktığı, neleri amaçladığı bellidir, bilinmektedir. Yanlış anlamalara, çelişkili anlaşılmalara müsait bir siyasal ve toplumsal vasat ortaya çıkmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi’nin mesela cinsel istismar veya terör suçlarına nasıl yaklaştığı kuşku ve tartışma götürmeyecek aleniliktedir" dedi.

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX