0530 708 54 54
0530 708 54 54
25 Ocak 2019 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:25 Ocak 2019 Cuma 08:08:00

Adana Mutabakatı masaya gelecek

Başkan Erdoğan, Moskova dönüşünde Suriye'yle 1998'de imzalanan Adana Mutabakatı'nın önemine dikkat çekti, “Türkiye'nin bölgedeki ağırlığını hissettiren bir anlaşma” dedi. 

TURGAY GÜLER / MOSKOVA

Başkan Erdoğan, Moskova'da Rusya lideri Putin'le gerçekleştirdiği kritik zirvenin nardından yurda dönerken, ziyarete katılan medya yöneticilerine, uçakta açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Erdoğan, “Türkiye'yi kim davet etti” diye soranlara Adana Mutabakatı'yla cevap verdi. Türkiye'nin Suriye'deki konumunun bölgede güç bulunduran hiçbir ülkeye benzemediğini belirten Erdoğan, “Suriye ile 911 kilometre sınırımız var. Sınırdaş ülke olmanın ötesinde, bizim Suriye ile ortak tarihimiz var. Kültür birlikteliğimiz var. Evlilikler yapmışız. Her bayramda bizden Suriye’ye, Suriye’den bize geçişler oluyor. En son baba Esed’in olduğu dönemde, 1998’de imzalanmış bir Adana Mutabakatı var” açıklamasında bulundu. 

SAYIN PUTİN GÜNDEME GETİRDİ 

Erdoğan şöyle devam etti: “PKK terör örgütünün mensuplarının bize teslim edilişini, terörle mücadeleyi ele alan bir mutabakat. Önemli bir adımdı. Şu anda belki bunun tekrar gündeme getirilmesi söz konusu olabilir. Nitekim, Sayın Putin de bunu özellikle gündeme getirdi; 'Adana Mutabakatı önemli bir konu. Türkiye bunu işlemeli' dedi. Bunun, Türkiye’nin bölgedeki ağırlığını hissettirebileceği önemli bir anlaşma olduğu kanaatindeyim. 

İYİ DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİYOR 

Türkiye’yi buraya kim davet etti diyenlere karşı, o mutabakatı masaya getirmemiz lazım. Altında baba Esed’in yetkililerinin imzası var. Türkiye adına da, o dönemdeki Dışişleri Müsteşar Yardımcımız Büyükelçi Uğur Ziyal’ın imza koyduğu bir mutabakat; ki Uğur Bey benim Başbakanlık dönemimde de müsteşarlık yaptı. O mutabakatın iyi değerlendirilmesi gerekiyor. 

TÜM AKTÖRLERLE TEMASTAYIZ 

Biz Suriye’nin terör unsurlarından arındırılması için tüm aktörlerle temas halindeyiz. PYD-YPG’nin Münbiç’i boşaltmasını, Rusya ile de konuşuyoruz. Münbiç’i temizledikten sonra hedefimiz, Münbiç’in yerli halkının oraya yerleşmesini sağlamak. Rakka’da ABD’de büyük yanlış yaptı. O yanlışının bedelini de ağır ödedi. Halbuki ABD bizim teklifimize evet demiş olsaydı Rakka çoktan alınmış olacaktı. Rakka’nın alınmasıyla birlikte buradaki göç ve insan kaybı ortadan kalkmış olacaktı. “Başkan Erdoğan, “Anlaşma hâlâ geçerli mi” sorusuna, “O mutabakatın geçersiz olduğunu söyleyebilen kimse yok. Tam aksine Sayın Putin, o mutabakatın orada bizim terörle mücadelemiz açısından önemli olabileceğine işaret ediyor” karşılığını verdi. 

Moskova dönüşünde medya yöneticilerinin sorularını yanıtlayan Başkan Erdoğan, “Suriye meselesine çözüm bulma süreci çerçevesinde, Rusya ve İran'la yoğun temas halindeyiz. Bu sayede Suriye’nin kuzeyinde bir terör koridoru oluşturulmasını engellemeyi başardık” dedi. 

HİÇBİR TERÖR ÖRGÜTÜNÜN FAALİYETLERİNE İZİN VERMEYİZ

Rusya lideri Putin'le İdlib'deki durumu değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, “İdlib'de, Münbiç'te, Fırat'ın doğusunda güvenliği ve istikrarı sağlayacak imkana sahibiz” dedi. 

Rusya Devlet Başkanı Putin'le İdlib Mutabakatı'nın uygulanması konusunu da ele aldıklarını belirten Başkan Erdoğan, “Biz İdlib’de hiçbir terör örgütünün faaliyet göstermesine izin vermeyiz. Hem İdlib’te, hem de Münbiç’te ve Fırat’ın doğusunda güvenlik ve istikrarı sağlayacak imkan ve kabiliyete sahibiz” dedi. 

POZİSYONUMUZ NETTİR 

“PYD-YPG konusundaki pozisyonumuz da açık ve nettir” diyen Erdoğan şöyle devam etti: “Biz Suriye’deki Kürt kardeşlerimizin güvenliğini herkesten daha fazla önemsiyoruz. Yani, bu konuda terör örgütü PYD-YPG ile Kürt kardeşlerimizi aynı kefeye koymanın izah edilir hiçbir yanı yoktur. 

SİYASİ GEÇİŞ SÜRECİ 

Sayın Putin’le Astana sürecini ve Anayasa Komisyonu’nun kurulması konularını da ele aldık. Türkiye, Rusya ve İran arasındaki üçlü zirveyi Rusya’da şubat ayı içinde yapacağız. Siyasi geçiş sürecini de bu zirvede ele alacağız.” 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX