0530 708 54 54
0530 708 54 54
29 Ocak 2019 Salı 08:00:00 - Güncelleme:29 Ocak 2019 Salı 08:00:00

4 milyon Suriyeli ülkesine dönecek

Başkan Erdoğan, Türkiye'deki 4 milyon Suriyeli sığınmacının kendi evlerine dönebilmesi için Güney sınırı boyunca güvenli bölge oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. 

Başkan Erdoğan, ilk aşamada, hâlâ Türkiye'de yaşayan yaklaşık 4 milyon Suriyeli sığınmacının, kendi evlerine dönebilecekleri güvenli bölgeler oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bölgesindeki Kızılay ve Kızılhaç Ulusal Dernekleri İşbirliği Ağı Kuruluş Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, şimdiye kadar 300 bine yakın Suriyelinin Türkiye'nin teröristlerden arındırdığı Azez, Cerablus, El-Bab ve Afrin gibi yerlere geri dönüş yaptığını, Güney sınırı boyunca tesis edilecek güvenli bölgeyle bu sayının milyonları geçeceğine inandığını kaydetti. 

ÜLKEMİZE KARŞI EĞİTTİLER 

“Türkiye olarak, inşallah çok yakında hem bilinçli bir şekilde bırakılan DEAŞ artıklarını hem de ülkemize karşı eğitilen DEAŞ'lıları da temizleyeceğiz” diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Güvenliğini sağladığımız diğer bölgeler gibi Fırat'ın doğusunu da çok yakında huzura, emniyete ve istikrara kavuşturacağız. Bu amaçla, ABD ve Rusya başta olmak üzere sahada askeri varlığı olan güçlerle temaslarımızı sürdürüyoruz. Bu süreçte amacımız, kendi milli güvenliğimizi özellikle güçlendirmenin yanında Suriye'nin toprak bütünlüğünü garantiye almaktır.” 

TERÖR ÖRGÜTLERİNİN İŞBİRLİĞİ 

Başkan Erdoğan, sırf DEAŞ ile mücadele ediyor diye çocukları silahlandıran, işgal ettiği bölgelerde camileri, ibadethaneleri, okulları yıkan eli kanlı bir çeteye binlerce tır silah gönderildiğini aktararak, şunları kaydetti: “Geçtiğimiz yıl Rakka'dan yansıyan görüntüler, Zahir'de birbiriyle savaşan terör örgütleri arasındaki kirli ittifakı, gizli işbirliğini ifşa etmiştir. DEAŞ ile mücadele bahanesi altında silahlandırılan ve desteklenen PKK, YPG ve DEAŞ'lı teröristlerin silahlarıyla birlikte ellerini, kollarını sallayarak Rakka'dan çıkmasına izin verilmiştir. Çok daha vahimi YPG ve PYD terör örgütü tarafından DEAŞ'lıların bir kısmının ülkemize karşı kullanılmak üzere eğitilmesi, silahlandırılmasıdır.” 

BATI'YA MÜLTECİ TEPKİSİ

Batılı devletler gibi sığınmacıları toplama kamplarına, adalara, insanlık dışı barınma alanlarına mahkum etmediklerini dile getiren Erdoğan, “Batılı siyasetçiler, mülteci düşmanlığı üzerinden iktidara gelmenin hesaplarını yapıyor” dedi.

İNSANİ KRİZLERLE MÜCADELE EDİYORUZ

Erdoğan, Türkiye'nin Arakan'dan Yemen'e kadar bölgede mazlum ve mağdurların yardımına koştuğunu, ihtiyaç sahiplerine kucak açtığını belirtti. 

Erdoğan, Türkiye'nin sadece terör örgütlerinin kökünün kurutulması için değil, aynı zamanda çatışmaların sebep olduğu insani krizlerin etkilerinin hafifletilmesi için de büyük gayret sarf ettiğini söyledi. Somali'den Arakan'a, Gazze'den Yemen'e kadar bölgede mazlum ve mağdurların yardımına koşulduğunu, yardım çalışmalarını yürütürken ihtiyaç sahiplerinin inancına, etnik kökenine, diline ve ten rengine bakılmadığını vurgulayan Erdoğan, bu anlayışla Suriye'deki savaş nedeniyle milyonlarca insana hiç tereddüt etmeden kapıların açıldığını dile getirdi. Batılı devletler gibi sığınmacıları toplama kamplarına, adalara, insanlık dışı barınma alanlarına mahkum etmediklerini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: “Bilhassa Avrupa genelinde mültecileri ve yabancıları hedef alan ırkçı saldırılar gün geçtikçe artıyor. Suriye'deki savaştan kaçan ve Avrupa'ya sığınan 10 bini aşkın çocuğun nerede, kimin elinde olduğu, akıbetinin ne olduğu bilinmiyor. Batı'da durum böyleyken biz aynı dönemde yaklaşık 650 bin Suriyeli çocuğun okullarımızda eğitim görmesini sağladık. Vatandaşlarımız hangi sağlık imkanlarından yararlanıyorsa, mültecilerin de aynı hizmetleri almasını temin ettik. Şimdiye kadar yaklaşık 4 milyonu Suriyeli olmak üzere bütün mültecilere BM hesaplarına göre yaklaşık 35 milyar dolar kaynak aktardık.” 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX