Doktorlar şoke oldu! Midesinden çıkanı görenler inanamadı: 40 cm'lik devasa…

24 yaşındaki genç kadın karın ağrısıyla hastaneye gitti. Doktorlar kontrolleri tamamladıktan sonra kadını ameliyata aldılar. Operasyonda kadının midesinden öyle bir şey çıktı ki, gören doktorlar şoke oldu. Gözlerine inanamayan doktorlar, 40 cm'lik devasa parçayı kadının midesinden çıkardı. Peki bu parça neydi? Nasıl oluşmuştu? Tüm detaylar haberimizde...

31.07.2024 23:12:00

Yayın Tarihi

31.07.2024 23:12:00

Güncelleme Tarihi
1/21

2/21

Ekvatorlu sağlık görevlilerinin bu ay yayınladığı bir vaka raporuna göre, 24 yaşındaki bir kadının karnından tam 40 santimetrelik saç topu çıktı.

3/21

Yaklaşık bir plaj topu büyüklüğünde, devasa bir saç kütlesinin çıkarılması için genç kız bir operasyon geçirildi.

4/21

Peki bu neden ve nasıl oldu?

5/21

Uzmanlar, sindirim sistemi konusunda hastaları uyardı.

6/21

Gün içerisinde tükettiklerimizden bazıları sindirim sisteminde birikip sertleşerek bezoar adı verilen 'taşsı bir kütle' oluşturabiliyor.

7/21

Bunların arasında ise saç yer alıyor. Uzmanlar saç gibi sindirilemeyen diğer maddelerin çiğnenmesinin de riski artırabileceğini söylüyor.

8/21

Dr. Dan Baumgardt, İngiltere'de de Newcastle'dan yedi yaşında bir kız çocuğunun karnından kriket topu büyüklüğünde kıl alındığına dair benzer bir vaka yaşandığını belirtti.

9/21

Sebze ve meyve tüketmek genel olarak sizin için iyi olsa da, bazen bu yiyeceklerin sindirilemeyen kısımlarından (selüloz gibi) bezoarlar oluşabilir.

10/21

Dr. Baumgardt, bitkilerde doğal olarak bulunan bir kimyasal olan yüksek tanen içeriği nedeniyle bezoar oluşturma eğiliminde olduğunu söyledi.

11/21

Dr. Baumgardt, diğer yiyeceklerin ve hatta yiyecek olmayan şeylerin de bu duruma neden olabileceğinin altını çizdi.

12/21

Dr. Baumgardt, "Meyve ve sebze lifleri, süt, ilaçlar ve sakızlar (yutulan sakız gibi) midede sindirilemeyen bir kitle oluşturabilirken, kağıt, polistiren ve plastik gibi inorganik maddelerin yutulması da bezoarlara neden olabilir" dedi.

13/21

Saç, kağıt, kum gibi yenmeyen maddelerin kompulsif tüketimine tıbbi olarak pika adı veriliyor.

14/21

Pika sendromuna en sık yakalananlar arasında küçük çocuklar ve öğrenme güçlüğü çeken yetişkinler yer alıyor.

15/21

Ancak zihinsel gerginlik veya sıkıntı yaşayan ya da beslenmelerinde demir veya çinko eksikliği olan yetişkinlerde de bazen bu sendrom görülebilir.

16/21

Hamile kadınlarda da, vücudun belirli besin türlerini aramasına tepki olarak ortaya çıktığı düşünülen pika hastalığı gelişebilir.

17/21

Dr. Baumgardt, Rapunzel sendromunu anlattı.

18/21

Uzman, birçok bezoarın taş gibi bir görünüm aldığını, özellikle saçtan yapılanların ise daha çok 'örgü' gibi göründüğünü, bu nedenle uzun saçlı masal prensesi Rapunzel'in adını taşımasından ortaya çıktığını söyledi.

19/21

Bu problemler mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, ülser ve hatta iç kanama gibi bir dizi soruna yol açabilirler.

20/21

Dr. Baumgardt, bu gibi durumlarda çıkarma seçeneklerinin, yeterince küçükse esnek bir kameraya bağlı küçük bir alet olan endoskopu da kapsadığını söyledi.

21/21

Dr. Baumgardt, bezoar hastalığından endişe eden veya bu hastalığa yatkınlığı olan kişilere aşağıdaki yiyecek ve davranışlardan kaçınmaları konusunda tavsiyede bulundu.