0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Ocak 2019 Çarşamba 08:00:00 - Güncelleme:16 Ocak 2019 Çarşamba 08:00:00

'Sorunlu şirketler satılacak'

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, TMSF bünyesindeki 'sorunlu şirketlerin’ satış sürecinin bu yıl başlayacağını söyledi. 

Yunus ÇAĞLAR

Boydak Holding'in etkinliği nedeniyle bulunduğu Kayseri'de gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, “2019 yılı içinde sorunlu şirketlerimizin satış sürecini başlatmayı hedefliyoruz” dedi. 8 bine yakın mağdurun bulunduğu Dumankaya şirketleriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade eden Gülal, “Dumankaya ile ilgili Alman bir şirketle anlaştık. Onlar şimdi projeyle ilgili çalışmaya başladı. Dumankaya'nın sorunlu tarafını hemen hemen çözdük” diye konuştu. 

NAKSAN İLK SIRADA 

Sorunlu şirketlerden birinin de Naksan Holding olduğunu anlatan Muhiddin Gülal “Onunla ilgili de önümüzdeki süreçte Naksan Plastik ve Royal Halı şirketlerimizi satmayı planlıyoruz. 2019 yılı içinde sorunlu şirketlerimizin satış sürecini başlatmayı hedefliyoruz” dedi. Gülal, Naksan'ın borcunun 6.5 milyar lira olduğunu belirterek “Artık sürdürülebilir yapısı yok” diye konuştu. Naksan'ın şu anki durumunu 'konkordatonun TMSF'cesi' olarak tanımlayan Gülal, bu kurumda 2 bin 600 kişinin çalıştığını hatırlatarak, Naksan'ın 200 milyon euro'luk enerji yatırımı için Çek Cumhuriyeti'nin Eximbankından 460 milyon euro kredi kullandığını, bu kredi yüzünden bakanın istifa ettiğini de belirtti. 

BİZ OLMASAK BATARLARDI 

“Aker mağazalarına FETÖ diye hala girmeyen bir kesim var” diyen Gülal, bu şirketlerin TMSF sayesinde ayakta kaldığını söyledi. Gülal “Bugün bu şirketlerin TMSF olmasaydı yarısı batardı” dedi. Önemli bir sosyal sorumluluk görevi yaptıklarını belirten Gülal, bünyelerindeki 959 şirkette 44 bini aşkın kişi çalıştığını hatırlatarak “Bu sayının düşmemesi lazım. TMSF'nin üzerinde büyük sorumluluk var” diye konuştu. 

TMSF algısı değişiyor

“15 Temmuz'dan sonra bu kurumun ekseni kaydı. 959 şirketi yöneten bir kurum haline geldik” diyen TMSF Başkanı Gülal, TMSF'nin asıl işinin mevduat sigortacılığı olduğunu belirtti. 2001 krizinde yaşanan ciddi tecrübe sonrası TMSF'nin bankalardan prim toplamaya başladığını belirten Gülal “Rezervimiz sürekli büyüdü. Sadece 2018'de 2.8 milyar prim topladık. Şu anda 40.9 milyar lira rezervimiz var. Mevduatı karşılama oranı yüzde 8. Dünyada böyle bir oran yok. Parayı Hazine kağıtlarında tutuyoruz” diye konuştu. 

Oktar'ın firmalarının değeri 10 milyon lira 

Adnan Oktar ve grubuna yönelik soruşturmaya değinen Muhiddin Gülal “Adnan Oktar'ın 86 şirketini tespit ettik. Bu 86 şirketi TMSF kayyumluğunda yönetiyoruz. Bu şirketlerin birçoğu gayri faal, 80'inde çok fazla bir işlem yok. Adnan Oktar'ın şirketlerinin 10 milyon liralık aktif bir büyüklüğü var” diye konuştu.      

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX