0530 708 54 54
0530 708 54 54
27 Kasım 2022 Pazar 15:42:00 - Güncelleme:27 Kasım 2022 Pazar 15:42:00

Karadeniz gazında yeni gelişme! Bakan Dönmez açıkladı! "İlk veriler pozitif geliyor"

Kaynak: TRT Haber

ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Yeni müjdeler gelebilir. Hem Akdeniz hem de Karadeniz'de yoğun çalışmalar var. Sakarya Gaz Sahası içerisinde komşu alanda Çaycuma-1 adını verdiğimiz kuyuda keşif amaçlı bir sondajımız daha yapılıyor. İlk veriler pozitif geliyor." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kanal 7'de konuk olduğu bir programda soruları yanıtladı, sondaj çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Açıklamasından öne çıkanlar şöyle sıralanıyor:

Yeni müjdeler gelebilir. Hem Akdeniz hem de Karadeniz'de yoğun çalışmalar var. Akdeniz'de Sultan Abdulhamid Han sondaj gemimiz ilk sondajını tamamladı. Analizler yapılıyor. Yeni görev için hazırlıklarını yapmak için limanda.

"DAHA ÇOK MÜJDE VEREBİLECEĞİMİZ BİR SAHA"

Karadeniz'de de yoğun bir şekilde çalışmalara devam ediyoruz. Sakarya Gaz Sahası içerisinde komşu alanda Çaycuma-1 adını verdiğimiz kuyuda keşif amaçlı bir sondajımız daha yapılıyor. İlk veriler pozitif geliyor. Arkadaşlar çalışmalarını sürdürüyor.

Orada da netice alınca bunu vatandaşımızla paylaşacağız. Karadeniz bizim için gelecek vadediyor. Daha çok müjde verebileceğimiz bir saha olarak görüyor ve değerlendiriyoruz. Biraz sabırlı olursak inşallah o da olacak.

"540 MİLYAR METREKÜPLÜK VERİYİ YUKARI YÖNLÜ GÜNCELLEME İHTİYACI DOĞABİLİR"

Mevcut Sakarya gaz sahasında rezerv değerlendirme çalışmalarımız da tamamlanmak üzere. Bu çalışmaları uluslararası ekspertiz yapma kabiliyetine, imkanına sahip şirketlere de değerlendiriyoruz.

İlk gelen veriler de bizim 540 milyar metreküplük doğal gaz verisini belki yukarı yönlü güncelleme ihtiyacını da doğurabilir.

"NEREDEYSE SU SEVİYESİNDEN PETROL BULDUK"

Çukurova bölgesinde şu anda 3. kuyu da açıldı, yaklaşık 8-10 milyon varillik bir rezerv var. 350-400 metrelik sığdan petrol üretiyoruz. Ki o bölgede yaşayanlar bilir, yani sulamak için kuyu açsanız artezyen yine o kadar inmeniz lazım.

Biz neredeyse su seviyesinden petrol bulduk, bu büyük bir nimet. Kaliteli bir petrol, yaklaşık 800 milyon dolarlık bir değeri var. Orada 10 kuyuya kadar çıkacağız ve toplamda da belki günlük üretimimiz işte bin varile kadar çıkmış olacak.

TÜRKİYE'YE GAZ MERKEZİ OLMA TEKLİFİ

Putin'in teklifi son derece önemli. Biz 4-5 yıldır bu hedefimizi gün gün örerek güçlendirip bu güne getirdik. Dünyanın birçok yerinden doğal gaz getirebiliyoruz. Dünyanın cazibe merkezi haline geldik.

ABD'den, Körfez ülkelerine hatta çok nadir olmakla birlikte Asya-Pasifik'ten olmak üzere 15 farklı ülkeden gaz tedarik ediyoruz. Bu, gaz merkezi olmak için yeterli bir kaynak. Özellikle LNG kapasitesini artırdıktan sonra belki komşu ülkelere vereceğiz.

Dağıtım ve ticaret merkezi zaman zaman karıştırılıyor. Altyapımızın tatminkar olduğunu söyleyebilirim. Başka ülkelerin gazı Türkiye'ye gönderme yönünde istek ve arzuları var.

"DOĞAL GAZDA DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZ YÜZDE 70'E İNECEK"

Bir aksilik olmazsa, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında ilk gazı vatandaşlarımıza götüreceğiz, tüm hedefimiz, gayretimiz o yönde çalışıyor. Bakalım inşallah gazımızı sisteme bağladığımızda bununla alakalı maliyetlerimizde netleşmiş olacak Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Yapılabilecek bir şey varsa bugüne kadar hükümetimiz bu konularda nasıl destek olduysa bundan sonra da elbette olacak.

Doğal gazda biz tükettiğimiz gazın yüzde 99'unu ithal ediyoruz. Yani neredeyse tamamında dışa bağımlı olduğumuz bir üründe Karadeniz gazı devreye girdiği zaman ve tam üretime geçtiğimizde toplam tüketimin yüzde 25-30'luk kısmını artık kendi gazımızı kullanıyor olacağız. Doğal gazda dışa bağımlılığımız yüzde 70'e inecek. Ama yeni araştırmalar sonucu keşifler gelirse tabi bu oran daha da azalacak inşallah.

EVLERİMİZİ NE ZAMAN ISITMAYA BAŞLAYACAK?

Projenin üç aşaması var. Üretim sahasının geliştirilmesi, sondajların tamamlanması, iletim hattının karaya kadar yapılması, sonrasında da gazı işleyecek tesisin yapılması. Eş zamanlı olarak hepsini götürüyoruz. Dokuz tane sondajımız tamamlandı, Sakarya gaz sahasında. 2023'ün Mart ayında gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

"MADEN İHRACATINDA REKOR KIRACAĞIZ"

Maden çeşitliliği açısından dünyada iyi bir sıradayız. Yaklaşık 70 çeşit madenimiz var. 2002'de maden ihracatımız yaklaşık 700 milyon dolarken geçtiğimiz yıl 5,90 milyar dolar oldu. Bu sene de herhalde 6'yı geçeğiz, bir rekor kıracağız; çünkü Ekim ayı son itibarıyla 5,4 milyar dolar ihracatımız oldu.

Etiketler : fatih dönmez doğal gaz enerji
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX