0530 708 54 54
0530 708 54 54
26 Haziran 2019 Çarşamba 17:33:00 - Güncelleme:26 Haziran 2019 Çarşamba 17:35:00

Moldova Anayasa Mahkemesi üyeleri istifa etti

Moldova'da Cumhurbaşkanı İgor Dodon'un yetkilerini alan ve oluşan yönetim krizi nedeniyle kararından vazgeçen Anayasa Mahkemesi üyeleri istifa etti.

Moldova Anayasa Mahkemesinden yapılan yazılı açıklamada, mahkeme üyelerinin istifa ettiği bildirildi. 

Açıklamada, Yargıç Vyaçeslav Zaporojan'ın "mahkeme başkanlık" görevini geçici üsteleneceği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Dodon, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, alınan kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Yeni üyelerin, siyaseten bağımsız olacağından ve Anayasa'nın üstünlüğünü sağlayacağından eminim." ifadesini kullandı. 

- KRİZİ BAŞLATAN SÜREÇ 

Rus yanlısı Sosyalist Parti ile Batı yanlısı sağ blok "ACUM DA şi PAS"ın, koalisyon hükümeti kurması sonrasında siyasi kriz oluşmuştu.

Anayasa Mahkemesi, 7 Haziran'da hükümet kurma süresinin dolduğunu ve Dodon'dan erken seçim kararı almasını istemişti. Cumhurbaşkanı Dodon ise bunu kabul etmeyerek, 8 Haziran'da kurulan koalisyon hükümetini onaylamıştı.

Parlamentoda koalisyon hükümetinin yemin ederek göreve başlamasının ardından Anayasa Mahkemesi, hükümetin yasal olmadığını açıklamıştı. Önceden alınan erken seçim kararını uygulamaması nedeniyle "cumhurbaşkanlığı" yetkisini mevcut Cumhurbaşkanı Dodon'dan alan Anayasa Mahkemesi bu görevi, bir önceki hükümetin Başbakanı Demokrat Partili Pavel Filip'e vermişti.

Filip ise parlamentonun feshini ve 6 Eylül'de milletvekili seçimlerine gidilmesini öngören bir kararname imzalamıştı. Daha sonra Filip, hükümetinin iktidardan ayrıldığını açıklamıştı.

Anayasa Mahkemesi, Dodon'un yetkisini Filip'e devreden ve parlamentonun çoğunluğu tarafından kurulan hükümeti gayri meşru sayan kararlarını iptal etmişti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mihai Poalelungi, geçen hafta istifa ettiğini bildirmişti.

AA

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX