0530 708 54 54
0530 708 54 54
29 Kasım 2019 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:29 Kasım 2019 Cuma 08:00:00

'Beklentinin üstünde büyüyeceğiz'

Güçlü büyüme trendinin başladığını söyleyen Hazine Bakanı Albayrak, "2019 yılını birçok kurumun, şunun, bunun tahminleri ve beklentilerin ötesindeki bir performansla, pozitif bir büyümeyle geride bırakacağız" dedi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, kur saldırılarının gerçekleştiği zor bir dönemin geride kaldığını vurguladı.”Orta, uzun vadede daha sağlıklı ve güçlü büyümenin temini için, yol haritamızı yeni ekonomi programımız vesilesiyle ikinci güncellemeyi bu yılın eylül ayı itibarıyla kamuoyuyla paylaştık” diyen Albayrak, “Bu konuda hedeflediğimizden de öte performansla inşallah 2019'u geride bırakıyoruz.

TEDBİRLER İŞE YARADI 

Bu süreçte yaşanan her türlü zorluğun üstesinden gelme noktasında büyük bir kararlılık gösterdik ve elhamdülillah piyasalarda kısa vadede normalleşmeyi sağladık. Gerek kurdaki oynaklık gerek enflasyon ve faiz oranlarındaki artışa bağlı olarak büyüme ve istihdam tarafında arzu ettiğimiz seviyeler noktasında önemli adımlar attık” ifadelerini kullandı. Finansal piyasalarda normalleşmenin sağlanmasıyla birlikte özellikle ertelenen tüketim ve yatırım kararlarının hızlanmaya başladığı yeni bir döneme girildiğine dikkati çeken Albayrak, şunları kaydetti: “

İVME DEVAM EDECEK 

“2019 yılını birçok kurumun, şunun, bunun tahminleri ve beklentilerin ötesindeki bir performansla inşallah pozitif bir büyümeyle geride bırakacağız ve özellikle dördüncü çeyreğe ilişkin projeksiyonlarımız, ekim kasım rakamları geliyor yani dördüncü çeyrek nasıl gelecek diye baktığımızda, aralık ayı da ekim, kasım aylarındaki gibi rakamlar, kapasite, vergi gelirleri, tüketim rakamları bu ivmeyle devam ederse son çeyrekte yüzde 4-5 seviyesinde bir büyümeyi Türkiye'nin tekrardan doğal büyüme rakamı dediğimiz asgari yüzde 5, doğal büyüme noktasında inşallah bunu göreceğimizi gösteriyor.” 

YATIRIMCIYA ÇAĞRI

Bakan, İpekyolu İşadamları Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, 2019 yılının büyüme açısından pozitif geçeceğini söylerken, yatırımcılara da seslendi. Bakan Albayrak, “Türkiye'nin sunduğu stratejik konumu ve avantajı kaçırmayın. Türkiye istikrarlı, güçlü yönetim ve sistem yapısıyla, konumuyla, emin adımlarla hedefine ilerlerken, gelin geç kalmayın. Geç kalanlar ileride daha çok hayıflanacak, kaybettiği zamana üzülecek” dedi. 

EKONOMİNİN GÜÇ GÖSTERGELERİ 

- Geçen yıl ekimde yüzde 25,24 seviyesini gören yıllık enflasyon, geçtiğimiz ay yüzde 8,55'e geriledi. 

- Sanayi Üretim Endeksi eylülde yıllık bazda yüzde 3,4 artarak 12 ay sonra yeniden pozitif seviyeyi gördü 

- Ekonomik Güven Endeksi de kasımda bir önceki aya göre yüzde 1,7 artarak 16 ayın en yüksek değeri olan 91,3'ü gördü. 

- Tüketici Güven Endeksi, kasımda geçen aya göre yüzde 5,2 artış göstererek 7 ayın en yüksek seviyesi olan 59,9'a ulaştı. 

KÜÇÜLME RAPORLARI TEPETAKLAK 

- Fitch Ratings, Türkiye'nin “BB-” seviyesindeki kredi notunu teyit ederek “negatif” görünümünü “durağan”a çevirdi. 

- Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notu görünümünün ardından, 20 Türk bankasının görünümünü de “negatif”ten “durağan”a revize etti. 

- Japon kredi derecelendirme kuruluşu R&I de Türkiye'nin kredi notunu “BB-” olarak teyit etti, görünümünü “negatif”ten “durağan”a yükseltti. 

- Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Moody’s, Avrupa Birliği, JP Morgan, Türkiye ekonomisine ilişkin 2019 ve 2020 büyüme öngörülerini yukarı yönlü güncelledi. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX