0530 708 54 54
0530 708 54 54
18 Haziran 2019 Salı 11:27:00 - Güncelleme:18 Haziran 2019 Salı 11:39:00

Bilim insanları salyangoz sıvısından esinlenerek süper yapıştırıcı ürettiler

Salyangozlar, süper yapıştırıcı gibi davranan, kaya gibi pürüzlü yüzeylere yapışmalarını sağlayan bir mukoza salgılarlar. Bilim insanları, salyangoz biyolojisinin bu yönünden ilham alarak süper yapıştırıcı geliştirdi.

TM Dijital Haber Merkezi

Pennsylvania Üniversitesi, Lehigh Üniversitesi ve Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsündeki bilim insanları, salyangoz mukozasından esinlenerek süper yapıştırıcı benzeri bir malzeme ürettiklerini duyurdular.

Araştırma ekibi, yapıştırıcıların genellikle iki sınıftan oluştuğunu; bunların, güçlü ama geri dönüşü olmayan (süper yapıştırıcılar gibi), zayıf ama geri dönüşümlü ve tekrar kullanılabilir olan yapıştırıcılar olduğunu belirtti.

Lehigh Üniversitesi Biyomühendislik Bölümünün profesörü ve kurucu başkanı Anand Jagota, "Hem güçlü yapışmayı hem de tersinirliği (yapışmayı tersine çevirme yeteneğini) başarmak zordur." dedi.

Ancak takım bu sınırlamaları aşmayı başardı ve elde ettikleri bulguları, Ulusal Bilimler Akademisinde, "Salyangoz epiframından esinlenen şekil uyarlaması yoluyla içsel olarak ters çevrilebilir süpergüller" adlı bir bildiride yayımladı.

Jagota, "Sıvı ve kuru yapıştırıcıların faydalarını tek bir malzemede birleştirerek hidrojel bazlı, geri dönüşümlü, süper yapıştırıcı benzeri bir yapıştırıcıyı rapor ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Ekip, oluşturdukları yumuşatılmış jelin, düşük enerjili deformasyonla hedef yüzeye uyum sağladığını ve daha sonra salyangozların epiframinin hareketine benzer bir şekilde kuruma üzerine kilitlendiğini bildiriyor. Epifram, salyangoz ve yumuşakçaların yarattığı geçici bir yapıdır. Kurutulmuş mukustan yapılmadığı süre boyunca nemi tutar ve salyangozların kaya gibi yüzeylere yapışmasını sağlar.

Bilim adamları, geri dönüşümlü süper güçlü yapışmanın, sistemde depolanan minimum artık gerilme enerjisi ile, şekil uyarlama kriteri yerine getirildiğinde yapılandırılmamış bir malzemeden yapılabileceğini göstermektedir. Araştırmacılara göre, yeni malzeme hem düz hem de pürüzlü hedef yüzeylere uygulanabilir.

Pennsylvania Üniversitesi Mühendislik, Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği, Malzeme Bilimi Profesörü Shu Yang, “Bu sistemde yapışma kuvvetinin, malzemenin iç yüzeyine, özellikle yüzeye yakın özelliklere dayandığını, pratik uygulamalar için tersinirlik ve ölçekleme kolaylığı sağladığını gösterdik.” dedi.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX