0530 708 54 54
0530 708 54 54
05 Ekim 2020 Pazartesi 16:19:00 - Güncelleme:05 Ekim 2020 Pazartesi 16:27:00

Türk SİHA'ları ezber bozdu! Aliyev: Türkiye'nin üst düzey SİHA'ları bizi güçlendiriyor

Kaynak: AA

ABONE OL

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "İşgal altında olan bölgeler bize verilirse barış sağlanır. Ateşkes için bize uluslararası garantiler verilmeli. Her iki taraf askerlerine talimat vermelidir." dedi. Aliyev, Türkiye'den alınan SİHA'ların Ermenistan ile yaşanan çatışmalarda büyük avantaj yarattığını da vurgulayarak, "Türkiye güçlü bir devlettir. Türkiye bu işlerde faal olmalıdır. Türkiye bundan sonraki barış sürecinde mutlaka olmalıdır. Türkiye'nin verdiği desteğe teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin üst düzey SİHA'ları sayesinde can kayıpları azaldı. Bu SİHA'lar Türkiye'nin potansiyelini gösteriyor, bizi güçlendiriyor." açıklamasında bulundu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, işgal altında olan bölgelerin geri verilmesi durumunda barışın sağlanacağını belirterek, "Ateşkes için bize uluslararası garantiler verilmeli. Her iki taraf askerlerine talimat vermelidir. Barış sürecinde Türkiye mutlaka olmalıdır." dedi.

TRT Haber'de önemli açıklamalar yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev şunları söyledi:

"Biz bugün halkımızın ve devletimizin yeni tarihini, şanlı tarihini yazıyoruz. Biz öz toprağımız için savaşıyoruz, hak yolunda savaşıyoruz" 

"30 YIL BEKLEDİK"

Uluslararası kuruluşların bu konuyu çözmesini 30 yıl beklediklerini beklediklerini belirten Aliyev şunları ifade etti:

"Azerbaycan halkı ve cumhurbaşkanının bu durumu kabülleneceğini mi düşünüyorlar? Kutsal kentimiz Şuşa'nın Ermenilerin elinde kalacağını kabülleneceğimi mi düşünüyorlar? Şuşa'da sözde yönetimin başkanı 'yemin töreni' düzenlemişti. Şimdi yas töreni düzenleyecek. Fare gibi saklanıyor. Ortaya çıksın. Ermenistan başbakanı Şuşa'da dans ediyor ve bizim bunu kabülleneceğimizi mi zannediyor? Yanılıyor. Bunu hiçbir zaman kabüllenmeyeceğiz. Sözde yönetimin parlamentosunu Şuşa'ya taşımak da ne demek? Bu da Azerbaycanlılara hakaret etme girişimidir. Cebrail'e Ermenistan'dan yeni yol çekmek ne demek? Bu, orada yasadışı yerleşim yapılacağı anlamına geliyor. Lübnan'dan ve başka yerlerden Ermenileri getirerek bizim tarihi şehirlerimize yerleştiriyorlar. Tüm uluslararası konvansiyonları ihlal ediyorlar. Bunlara bir söz söyleyen oldu mu? AGİT Minsk Grupu, Avrupa Birliği bir açıklamada bulundu mu? Bulunmadı. Dediler ki bu bizi ilgilendirmiyor. Umursamıyorlarsa, şimdi de umursamasınlar. Bazı ülkeler bize iftira atıyor, bazı Avrupa ülkeleri bizi itham ediyor. Gitsinler aynaya baksınlar."

"BENİ ARAYANLAR AMA BEN HİÇ KİMSEYİ ARAMAYIM"

Azerbaycan'a karşı ithamların temelinin bulunmadığına dikkat çeken Aliyev, "Şimdiki durumda başlıca suçlu Erivan yönetimidir. Aynı zamanda bu konuya kayıtsız kalan ve her zaman Ermenistan'ı destekleyen bazı ülkeler de suçludur. Azerbaycan bu sorunu kendisi çözüyor ve 27 Eylül olaylarından önce Ermenistan'a 'gel teke tek' savaşalım demiştim. Şimdi ne oldu? Paşinyan her gün bir dünya liderini arıyor. Ben hiç kimseyi aramadım. Beni arayanlar oldu. Ama onun aramadığı, yalvarmadığı, elçi göndermediği, ayağına kapanmadığı adam kalmadı" dedi.

İlham Aliyev, Azerbaycan ordusunun operasyonları durdurması için ise şu şartları açıkladı:

"Ermenistan ordusu topraklarımızdan çıksın. (Paşinyan) Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıdığını açıklasın. Azerbaycan halkından özür dilesin ve Karabağ'ın Ermenistan toprağı olmadığını söylesin. Bize Ermenistan ordusunun işgal ettiği topraklardan çekilmesinin takvimini versin. O zaman biz de ateşkesi sağlayacağız. Halbuki şimdi şiddetli çatışmaların devam ettiği zamanda bunu yapmak zordur. Çünkü biz dursak da onlar durmayacak. Fakat her bir durumda bunun üzerinde çalışılabilir."

İlham Aliyev kurtarılan bütün şehirleri, zarar gören camileri yeniden inşa edeceklerini, bu yerlere tarihi adlarının da yeniden verileceğini vurguladı.

"TÜRKİYE BARIŞ SÜRECİNDE MUTLAKA OLMALIDIR"

Türkiye'nin güçlü bir devlet olduğunu söyleyen Aliyev sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye bu işlerde faal olmalıdır. Türkiye'nin verdiği desteğe teşekkür ediyorum. Türkiye'nin net tavrı çok önemli. Türkiye sonuna kadar biz Azerbaycan'ın yanındayız dedi. Bu Birçok başka aktörlere de uyarı oldu. Barış sürecinde Türkiye mutlaka olmalıdır." 

Aliyev, "Rusya ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler yüksek seviyededir. Rusya mesuliyetli ve büyük ülke gibi tavır gösteriyor. Rusya'dan olumlu mesajlar geliyor. Herhangi bir tarafı tutma söz konusu değil. Ermenistan buna çok umut ediyordu. Ermenistan bizim doğrudan kendilerine saldırmamızı istiyor. Ermenistan bölgedeki stratejik noktaları hedef aldı. Ermenistan içinde ciddi rahatsızlık var." dedi.

"SİHALAR CAN KAYIPLARINI AZALTTI"

Türkiye’nin üst düzey SİHA’ları sayesinde can kayıpları azaldı. Bu SİHA’lar Türkiye'nin potansiyelini gösteriyor, bizi güçlendiriyor. 

Etiketler : Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Türkiye Türk sihaları SİHA Ermenistan Rusya Azerbaycan Azerbaycan haberleri Azerbaycan ordusu Ermeni saldırıları
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX