0530 708 54 54
0530 708 54 54
05 Temmuz 2021 Pazartesi 12:00:00 - Güncelleme:05 Temmuz 2021 Pazartesi 12:00:00

Suudi Arabistan'dan BAE'ye tepki: Taviz gösterme ve mantıklı olma

Petrol ihraç eden ülkelerin arz politikasını belirlemek için geçen hafta başlattıkları toplantı, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) OPEC+'ın petrol üretimindeki kesintileri uzatma konusundaki teklifine itirazıyla bugüne sarkarken, Suudi Arabistan, BAE'ye 'taviz gösterme ve mantıklı olma' çağrısında bulundu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya'nın da dahil olduğu onunla birlikte hareket eden ülkeler (OPEC+) Cuma günü üretimi Ağustos-Aralık döneminde toplam olarak günde 2 milyon varil yükseltmek ve var olan üretim kesintilerini 2022 sonuna kadar uzatma teklifini ele almıştı. Ancak kaynakların verdiği bilgiye göre, BAE'nin itirazları üzerine mutabakat sağlanamadı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman Al Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, "Uzatma ikincil değil temel bir sorun" dedi.

Hem salgının durumu hem de İran ve Venezuela'nın petrol üretimleri konusundaki belirsizliklere işaret eden Salman "Mevcut piyasa durumununu ve gelecekte yaşanabilecek gelişmelere tepki verme becerisini dengeleyerek bir karar almak durumundasınız... Eğer herkes üretimi artırmak istiyorsa o zaman bir uzatma olması gerekiyor" dedi.

BAE'li yetkililer Pazar günü üretimin Ağustos ayından itibaren artırılmasını desteklediklerini ancak uzatmanın ilerleyen dönemde gerçekleştirilecek başka bir toplantıda karara bağlanmasını önerdiklerini söyledi.

BAE'li yetkililer üretimde temel alınan ve olası kesintilerin hesaplanmasında kullanılan seviyelerin, uzatma kararı alınmadan önce tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık petrol fiyatlarını düşürmek için yıl sonuna kadar daha fazla petrol üretilmesi planının sarkmasına neden olabilir.

Salman "Geride bıraktığımız 14 ay içerisinde taraflar muhteşem sonuçlar veren önemli bir çaba gösterdiler ve şimdi bu kazanımları koruyamamak utanç verici olur... Biraz taviz göstermek ve mantıklı davranmak bizi bundan kurtarır" dedi.

(Reuters)

Etiketler : Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü BAE Prens Abdulaziz bin Salman OPEC+ Rusya
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX