0530 708 54 54
0530 708 54 54
30 Ocak 2018 Salı 07:54:00 - Güncelleme:30 Ocak 2018 Salı 08:02:00

Soçi’de Suriye'deki politik zemini hazırlayan zirve bugün ana toplantı ile devam edecek

Suriye’de politik geçiş sürecini başlatmayı amaçlayan iki günlük zirve Soçi’de başladı. Garantör Türkiye-Rusya-İran üçlüsü dün istişareye başlarken ana toplantı ise bugün düzenlenecek

Yüz binlerce insanın ölümüne milyonlarcasının ise evsiz kalmasına neden olan Suriye savaşına politik çözüm arayışları Rusya'nın Soçi kentinde dün başlayan iki günlük Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nde devam etti. Kongrenin garantör ülkeleri olan Türkiye, Rusya ve İran'ın heyetleri dün bir araya gelerek istişare toplantısı gerçekleştirdi. Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal'ın temsil ettiği kongrede, savaştan sonra Suriye'yi yönetecek anayasa ve politik geçiş etaplarının masaya yatırılması bekleniyor.

YPG'YE KIRMIZ KART

Müzakere için muhaliflerin de aralarında bulunduğu siyasi, kültürel, ekonomik, dini ve askeri çevrelerden bin 600 kişi Soçi'ye davet edildi. Temsilcilerin dün itibariyle Soçi'ye gelmeye ve kayıtlarını yaptırmaya başladığı öğrenilirken, ana toplantı bugün gerçekleşecek. Bu toplantıya Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da katılacak. Türkiye'nin karşı çıktığı terör örgütü YPG/PKK'nın temsilcileri Rusya'ya çağrılmadı. Riyad merkezli ve Suudi Arabistan destekli muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi de kongreye katılmayacaklarını duyurdu ve BM ile ABD'nin daha ağırlıklı olduğu Cenevre görüşmelerine iştirak edeceklerini açıkladı.

İDLİB'DE PAZAR YERİNE SALDIRI

İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki Serakib ilçesinde bir patates pazarına düzenlenen hava saldırısında 11 sivil yaşamını yitirdi, 13 sivil yaralandı. İdlib Sivil Savunma Müdürlüğü, saldırının Rus uçaklarınca düzenlendiğini aktardı.

"YPG, AFRİN'İ ESAD'A VERMEK İSTİYOR"

Türk Silahlı Kuvvetleri Zeytin Dalı Harekâtı'nı sürdürürken, Afrin'de yuvalanan terör örgütü PKK/YPG'nin, bölgeyi Şam rejimine teslim etmek için müzakereler yürüttüğü öne sürüldü. Rusya'da yayın yapan Izvestiya gazetesine konuşan kaynaklar, YPG'li teröristlerin Esad rejimine "Afrin ve çevresindeki bölgeleri vermeye hazırız ancak çıkarlarımızın zarar görmeyeceği yönünde garanti istiyoruz" teklifinde bulunduğunu aktardı. Haberde, Rus diplomatik kaynaklarının görüşmelerden herhangi bir sonuç alınmadığı ancak müzakerelerin sürdüğü bilgisini paylaştığı aktarıldı. Rusya'nın da "Afrin'in Şam yönetimine devredilmesi" yanlısı olduğu belirtildi.

VOTEL: MENBİÇ'TEN ÇEKİLMEYECEĞİZ

Türkiye'nin başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı'nın Afrin'den sonraki hedefi olarak görünen Menbiçhakkında konuşan ABD Merkezi Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel, "Menbiç'ten çekilmek, yapmayı düşündüğümüz bir şey değil" ifadelerini kullandı. Pentagon Sözcüsü Albay Manning'in iseMenbiç'teki SDG terör unsurları için 'Menbiç Askeri Konseyi' ifadesini kullanması dikkat çekti.Pentagon, PKK'lı kadın intihar bombacısı konusundaki soruları da geçiştirdi. .

YÜZDE 94.5 ARAP

Kongrenin organizatörleri tarafından yapılan açıklamaya göre Soçi'deki kongreye katılacak delegelerin büyük bölümünü Araplar (yüzde 94.5) oluşturuyor. Arapların dışında Kürtler, Ezidiler, Süryaniler, Ermeniler, Çerkezler, Çeçenler, Dağıstanlılar, Abhazlar, Türkmenler ve Dürziler de kongrede temsil edilecek.

NYT'DEN AFRİN YORUMU: ABD SAÇMA BİR KONUMA DÜŞTÜ

ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi, Twitter hesabından ABD'nin terör örgütü PKK/ YPG ile ilişkisine dair çok çarpıcı bir yorumda bulundu. Afrin'de teröristlerce gerçekleştirilen intihar bombası saldırısının ardından NYT, Twitter'da dün paylaştığı mesajında, "Bu, ABD'yi intihar bombacılarıyla müttefik haline getiren garip bir duruma sokuyor" dedi. Bilindiği üzere, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Afrin'deki terör varlığını sona erdirmek için başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı sonucu sıkışan teröristler, terör örgütü DEAŞ taktiklerini kullanmaya başladı. Önceki gün yani 28 Ocak'ta TSK'nın teröristlerden temizlediği Afrin'in Cinderes beldesine bağlı Al Hammam köyündeki birlikleri hedef alan canlı bomba saldırısı kayıpsız atlatıldı. Cinderes'in batısında bulunan El Hammam köyündeki tanklara zarar vermek isteyen PKK ve Suriye'deki kadın kolu YPJ üyesi canlı bomba emeline ulaşamadan askerler tarafından etkisiz hale getirildi. Canlı bombanın Avesta Khabur kod adını kullanan 20 yaşındaki Halep doğumlu Zeluh Hemo olduğu öğrenildi. Sabah

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX