0530 708 54 54
0530 708 54 54
19 Ocak 2020 Pazar 18:05:00 - Güncelleme:19 Ocak 2020 Pazar 19:20:00

Rusya'dan flaş Libya açıklaması: Ateşkesin bozulması için provokasyonlar oluyor

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, "Libya'da ateşkesin bozulması için provokasyonlar oluyor, buna dikkat çekiyoruz" dedi.

BM nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Libya'nın doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter de konferans için Berlin'de bulunuyor.

Berlin Zirvesi'ne katılan taraflar yaptıkları açıklamalarla pozisyonlarını da bir kez daha ortaya koydu.

Berlin'deki zirveye katılan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de bir araya geldi. İki lider, barış görüşmelerini desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Libya'nın, Birleşmiş Milletler çatısı altında biraraya getirilmesi çağrısı yaptı. Johnson, Avrupa Birliği'nde bu konuda bir bölünme yaşandığını vurguladı, Libya'da artık çatışmalara son verilmesinin zamanının geldiğini ifade etti.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de açıklama yaptı. "Biz kimseden geri adım atmasını istemiyoruz." dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov da, Libya'da ateşkesin bozulması için provokasyonlar düzenlendiğini dile getirdi.

UMH cephesi; silah desteğinin durdurulması, Libya'nın meşru hükümetinin tanınması, Libya'nın enerji kaynaklarının yabancı ülkelere verilmemesi ve Hafter milislerinin meşru hükümete karşı illegal bir savaşın neticesinde ele geçirilen topraklardan çekilmesini istiyor.

Hafter tarafının talepleri ise UMH kontrolündeki Libya Merkez Bankasının yönetimine Hafter güçlerinin dahil edilmesi, ateşkes anlaşması durumunda UMH'ye bağlı milislerin silahsızlandırılması, Hafter'e bağlı silahlı milislerin Trablus'da konuşlandırılması ve muhtemel bir siyasi çözüm sonucunda Hafter'in silah gücüyle sağladığı toprak kazanımları ile direkt orantılı olarak siyasi güç elde etmesi olarak sıralanıyor.

18.15 İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Libya krizine çözüm için toplanan Berlin Konferansı'yla ilgili iyimser olduklarını söyledi.

17.40 Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov: "Libya'da ateşkesin bozulması için provokasyonlar oluyor, buna dikkat çekiyoruz."

17.20 Zirvenin başlamasının ardından salondan ilk fotoğraflar geldi. AA, salondan fotoğrafları servis etti.

16:57 Libya'da kalıcı ateşkesi ve barışı tesis etmeyi amaçlayan zirve Almanya'nın başkenti Berlin'de başladı.

16:47 Libya Zirvesi'ne katılan liderler bir araya geldi.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX