0530 708 54 54
0530 708 54 54
09 Kasım 2017 Perşembe 13:22:00 - Güncelleme:09 Kasım 2017 Perşembe 13:24:00

Rus istihbarat binasında yangın: 3 kişi hayatını kaybetti

Başkent Moskova'da çıkan yangında Rusya Dış İstihbarat Servisi çalışanı 3 kişi hayatını kaybetti

Rusya'nın başkenti Moskova'da Dış İstihbarat Servisine (SVR) ait binada çıkan yangın nedeniyle 3 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Rus haber ajansı TASS’ın, Acil Durum Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberine göre, dün akşam saatlerinde Dış İstihbarat Servisine ait binada çıkan yangının kontrol altına alındığı belirtildi.

Binada görevli 7 kişinin kurtarıldığı, 3 çalışanın ise cansız bedenlerine ulaşıldığı ifade edildi. Yangının nedenine ilişkin soruşturma sürüyor.

RUS DIŞ İSTİHBARAT SERVİSİ SVR

SVR, Sovyetler döneminin gizli isbihbarat teşkilatı KGB'nin devamı... KGB, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin resmen dağılıncaya kadar Dünyanın güçlü ve en büyük istihbarat teşkilatlarından biriydi.

1990 yılında yaşanan kapitalizme dönüş süreci ve birçok ülkenin birlikten ayrılarak bağımsız hâle gelmeleri sonucunda Rus istihbaratı da yeniden yapılandırıldırıldı. 1991'den önce 420.000 personeliyle bir bütün olarak çalışmalar yapan KGB’nin bir nolu dış istihbarat, iki nolu istihbarata karşı koyma ve 16 nolu kod ve sinyal çözücü birimlerinin dağıtılması ve 20.000’in üzerinde çalışanının istifa etmesi ve 80.000 elemanın da emekli edilmesi üzerine yeniden örgütlenmek zorunluluğu ortaya çıktı. 

 KGB 1991’den sonra dış istihbarat birimi SVR adı altında özerkleştirildi. KGB’nin iç örgütü ise önce FSK’ya (Karşı İstihbarat Federal Servisi) sonra da FSB’ye (Federal Güvenlik Servisi) dönüştü. 1920’de Kızıl Ordu’nun başındaki Troçki’nin kurduğu ve Rusya Ordu Gizli Servisi olan GRU (Rus Askerî İstihbarat Servisi) aynı isimle faaliyetlerine devam ediyor.

Rus istihbaratı hâlen altı ana servis tarafından yürütülüyor.

1- Federal Güvenlik Servisi (FSB): KGB’ye göre küçülmüş olmasına karşın ülke içinde terörizm ve organize suçlarla mücadele ediyor.

2- Dış İstihbarat Servisi (SVR): Merkezi Moskova'da Yasenova bölgesinde. FSB'den farklı olarak Rusya Federasyonu dışında istihbarat ve casusluk etkinliklerinden sorumludur.  SVR yabancı istihbarat örgütleri ile anti-terör iş birliği ve istihbarat paylaşımı düzenlemeleri ile müzakere yetkisi ve Rusya Başkanlığı'na analiz ve istihbarat dağıtılmasından sorumlu.

3- Federal Devlet Haberleşme ve Enformasyon Bürosu (FAP): Devlet başkanına bağlı olarak çalışmaktadır.

4- Sınır Kuvvetleri: KGB’nin eski sınır birlikleri birimidir.

5- Başkanlık Güvenlik Servisi (SBP): 1993’te Khorzakov’un yönetimi altında kurulmuştur.

6- Askerî İstihbarat Servisi (GRU): En eski ve değişimlerden en az etkilenen birim olma özelliğini korumaktadır. Rus Federal Güvenlik Servisi (FSP)’nin başına General Mikail Barsukov’un getirilmesinin ardından siyasetle daha sıcak ilişkilerin oluşmaya başladığı gözlenmiş özellikle de Putin’in Rusya başbakanı ve ardından da Rusya Devlet Başkanı Vekili olmasından sonra FSB’nin fonksiyonunun artacağı ortak kanaat olarak ortaya çıkmıştır.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX