0530 708 54 54
0530 708 54 54
10 Eylül 2020 Perşembe 22:20:00 - Güncelleme:10 Eylül 2020 Perşembe 23:57:00

Macron: Türkiye ile iyi niyet çerçevesinde yeniden görüşmek istiyoruz

Kaynak: AA

ABONE OL

Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın yanında yer alarak sinsi planlar peşinde olan sömürgeci devlet Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Türkiye ile iyi niyet çerçevesinde yeniden görüşmek istiyoruz" dedi.

Doğu Akdeniz'deki gerilime ilişkin açıklamada bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye ile iyi niyetle yeniden bir araya gelmek istediklerini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yaşanan gerilime ilişkin açıklama yaptı.

Macron, açıklamasında "Saf değiliz ama Türkiye ile iyi niyetle yeniden ilişki kurmak istiyoruz" dedi.

Fransız lider ayrıca Twitter hesabından "Pax Mediterranea!" (Akdeniz Barışı) paylaşımında bulundu.

Sabah saatlerindeki açıklamasında AB'ye "Türkiye'ye karşı birleşik ve net bir sese ihtiyacımız var" çağrısı yapan Macron, AB'nin Türkiye ile gerilimi artırmak istemediğini kaydetmişti.

MACRON: TÜRKİYE İLE AB ARASINDAKİ GÖRÜŞMELERİN FAYDALI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

Fransa'nın ev sahipliğinde Korsika adasında İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan'ın katılımıyla Avrupa Birliği (AB) Üyesi Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi (Med7) düzenlendi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zirve sonrasında gerçekleşen ortak basın toplantısında, "AB üyesi ülkeler olarak Akdeniz konusunda yapıcı politikamız olmalı." diye konuştu.

Midilli Adası'ndaki Moria sığınmacı kampında çıkan yangından dolayı Yunanistan ile dayanışma içerisinde olduğunu ifade eden Macron, ülkesinin ve Almanya'nın Yunanistan'dan 18 yaşından küçük sığınmacılar kabul edeceğini söyledi.

Macron, Avrupa'nın göç konusunda kapsamlı politikanın geliştirmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye ile 2016'da yapılan göç anlaşmasının canlandırılması gerektiği üzerinde durduklarını belirten Macron, geri kabul mekanizması tekrar yürürlüğe girmesini istediklerini dile getirdi.

Macron, Doğu Akdeniz konusunda AB üyesi ülkelerin egemenliklerine ve uluslararası hukuka saygı gösterilmesi ve tansiyonun düşürülmesi için ortak bir plan belirlediklerini söyledi.

"Tek taraflı provokasyonlara ve sondaj çalışmalarına karşı (Güney) Kıbrıs (Rum Yönetimi) ve Yunanistan'a karşı dayanışma içerisindeyiz. Bölgede diyalog oluşturmak ve denge kurmanın yollarını bulma hususlarını AB Liderler Zirvesi'ne taşıma konusunda ortak irade bulunuyor." ifadelerini kullanan Macron, bu konuda AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel'e güvendiklerini kaydetti.

Macron, "Amacımız, bölgede istikrarın sağlanması için Türkiye ile normal ilişki kurmak, tek taraflı eylemlerin ve sondaj çalışmaların son bulması, Libya'da silah ambargosuna saygı gösterilmesi, bölgedeki sorunların uluslararası mecralarda müzakere edilmesidir." ifadelerini kullandı.

"Türkiye ile AB arasındaki görüşmelerin her iki taraf için faydalı olduğunu düşünüyorum. Ekonomi ve enerji alanında ortak ajanda tekrar ortaya çıkabilir." değerlendirmesinde bulunan Macron, zirve öncesinde Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile baş başa görüştü.

Etiketler : fransa macron ak deniz
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX