0530 708 54 54
0530 708 54 54
23 Nisan 2017 Pazar 15:26:00 - Güncelleme:23 Nisan 2017 Pazar 15:47:00

Kraliçe 2. Elizabeth'in yıllardır sakladığı sırrı ortaya çıktı

Dünyanın en büyük elması, Kuh-i Nur. Hindistan'da bulunduktan sonra, İngiltere Kraliçesi'nin tacına konulan Kuh-i Nur'un henüz değerinin üzerine çıkan bir elmas dünyada yok. 'Nur Dağı' anlamına gelen elmasın hikayesi ise oldukça ilginç.

195 Karatlık elmasın değeri tam 100 milyon sterlin, yani tam 440 milyon TL. İddialara göre Kuh-i Nur, 13. Yüzyılda, Hindistan'ın Güneydoğusu'ndaki Golconda madeninde bulundu. Mihrace'nin vasiyeti ile tapınağa bağışlanması kararlaştırılan elmas, 19. Yüzyılda İngiltere'de ortaya çıktı Hintlilerin, çalındığını iddia ettiği, İngilizlerin ise 1850 yılında, Kraliçe Victoria'ya hediye edildiğini, iddia ettiği miras aslında, Babür Şahı Nasireddin Muhammed Hümayun Şah'ın türbesindeydi. Delhi'de en az Agra'daki Taj Mahal kadar yüksek bir sanat eseri olan Hümayun Şah'ın kabri ve türbesinde bulunan avizenin son tırnağında duran Kuh-i Nur elması, İngilizlerin tarafından buradan alınarak ülkelerine götürüldü. İngiltere'de yeniden ortaya çıkan Kuh-i nur, bir süre sergilendi fakat dikkat çekmediği fark edildi. Sergide ilgi görmeyen Kuh-i Nur, Kraliçe'nin emriyle yeniden kesildi. Kesim işlemi sırasında yüzde 40'ını kaybeden Kuh-i nur, Kraliçe Aleksandra'nın görkemli taşlarla süslü tacında yerini aldı. Ana Kraliçe tacı ilk kez 1937 yılında eşi Kral 6'ıncı George'nin taç giyme töreninde taktı. Kuh-i Nur, bu tarihten itibaren, İngiltere'nin en önemli sembollerinden olan tacın bir parçası olarak karşımıza çıktı.2002 yılında, Ana Kraliçe'nin cenaze töreninde tabutu üzerinde tacı görenler Kuh-i Nur'un büyüsüne kapılmaktan kendini alamadı.

Ana Kraliçe'nin ölümünün ardından, tacı bu kez de II. Elizabeth'in başında tüm dünya gördü.Kuh-i Nur'un bulunduğu bu görkemli tacı sadece kadınlar takıyor. Sebebi ise, İngilizlerin batıl inancı.İngilizlerin efsanesindeki ifadelere göre "Bu elması sadece Tanrı ya da kadınlar takabiliyor"İnanca göre, mücevheri takan aşırı güçleniyor.Fakat, tacı takan bir erkek ise, şanssızlıklar peşini bırakmıyor. Geçtiğimiz yıl tacın iade edilmesini isteyen Hintliler, İngiltere'ye dava açtı.

Dönemin İngiltere Başbakanı David Cameron'un iade talebine ilişkin sözleri dünya basınında geniş yer bulmuştu. Elması geri vermeyi "pratiği olmayan bir tekamül" olarak tanımlayan Cameron, sözleri ile de büyük tepki topladı. Cameron, esas ismi Koh-i Noor olan elmasın iadesine ilişkin, "Eğer birine 'evet' derseniz, bir bakarsınız ki British Museum boşalmış" ifadesini kullandı. İlk olarak Mahatma Gandhi'nin soyundan gelen Tushar Gandhi'nin iade talebinde bulunduğu Kuh-i Nur, İngiliz Kraliçesi II. Elizabeth'in 340 milyon sterlinlik servetinin arasında bulunuyor ve halen tarihi Londra Kulesi'nde sergileniyor.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX