0530 708 54 54
0530 708 54 54
05 Nisan 2017 Çarşamba 16:44:00 - Güncelleme:05 Nisan 2017 Çarşamba 16:51:00

Talabani: Kerkük her iki hükumet tarafından göz ardı edilmiştir

Irak'ın Kerkük kentini ziyaret eden Irak Parlamentosundaki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) grubu, yerel hükumet yetkilileri ile yaptıkları görüşmenin ardından düzenledikleri basın toplantısında kentteki son gelişmelere ilişkin sükunet çağrısında bulundukları belirtildi.

Parlamentodaki KYB grup başkanı Ala Talabani basına yaptığı  açıklamada, ''Enfal olayları,Türkmen ve Kürtlere yönelik Araplaştırma  politikasının uygulandığı Kerkük bugün 750 bin göçmene ev sahipliği yapıyor.  Bundan dolayı Kerkük bu kargaşa ve sıkıntıyı hakketmiyor.'' ifadesini  kullandı.

 

  ''Kerkük her iki hükumet tarafından göz ardı edilmiştir"
 

Kerkük'ün gerek Bağdat ve gerekse Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)  tarafından ihmal edildiğini belirten Talabani, ''Kerkük gerek Irak ve gerekse  IKBY hükumeti tarafından göz ardı edilerek hiç bir hakkı verilmemiştir. Kerkük'ün  yer altı zenginlikleri her iki hükumet arasında paylaştırıldı. Kerküklüler bu  haklardan mahrum bırakıldı ve yıllık bütçeden ödenmesi gereken payı yıllardır  alamıyor. Anayasaya göre en kısa zamanda yerel seçimler yapılmalı. DEAŞ  kontrolündeki Havice ilçesi kısa zaman içinde kurtarılmalı ve bölge terörist  unsurlardan temizlenmelidir.'' dedi.
 

 ''Kerkük'te emrivaki durumun olmaması gerekir"
 

Kerkük'te emrivaki durumun olmaması gerektiğini belirten Talabani,  ''Kerkük göz ardı ediliyor, anayasanın uygulanmasına izin verilmiyor, seçimler  yapılmıyor.  Artık Kerküklüler anayasayı kendileri uygulayacak. Ancak bu bir  emrivaki durum oluşturarak olmamalı ve tüm taraflarla mutabık kalınarak  gerçekleşmeli.''
 

 ''Kentteki Türkmen ve Araplarla görüşmelerimiz var''
 

Kentteki Türkmen ve Araplarla birçok konuda ortak noktalarının  olduğunu belirten Talabani şunları kaydetti:
 

''Kentteki Türkmen ve Araplarla görüşmelerimiz var. Bazı konularda  anlaşmazlığımız olsa da Türkmenlerin devrik yönetim döneminde ellerinden alınan  arazilerinin geri alınmasında hem fikiriz. Son gelişmelerde farkı kutuplarda  görünebiliriz ama kente hizmet etmek anlamında birlikteyiz.'' ifadesini kullandı.
 

Kerkük'ün statüsü
 

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen  ele geçirmesiyle kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı.

 
2005 yılında yazılan Irak Anayasası'nın 140. maddesine göre, Kerkük'ün  statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç  ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin  statüsü hakkında referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak  öngörülüyordu ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar sebebiyle bu madde henüz  uygulanamadı.
 

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu  belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren KYB, Kerkük'ün IKBY'ye  ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak Kerkük'ün özel  statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve  Araplardan oluşuyor.

 

AA

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX