0530 708 54 54
0530 708 54 54
29 Kasım 2017 Çarşamba 07:24:00 - Güncelleme:29 Kasım 2017 Çarşamba 09:52:00

İsrail, darbeci Mısır yönetimiyle birlikte Filistinlileri Sina çöllerine kovmayı planlıyor

‘Filistinlileri Sina adasına gönderelim’ diyen İsrailli Bakana Mısır ve Filistin’den tepki sesleri yükseldi. Direniş örgütleri ‘vatan terk edilmeyecek’ derken, Kahire yönetimi ‘Kimseye verecek toprağımız yok’ yanıtını verdi.

Birleşmiş Milletler’in Mısır’ın Başkenti Kahire’de düzenlediği kadın hakları konulu konferansında konuşan İsrail’in Sosyal Eşitlik Bakanı Gila Gamliel’in bağımsız Filistin devleti konusunda yaptığı açıklama Mısır’ı ve Filistinlileri kızdırdı. Gamliel’in “Bir Filistin devleti için en iyi yer Sina’dır” ifadesine Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, “Mısır halkının kanlarıyla sulanan Sina başta olmak üzere Mısır topraklarındaki egemenliği kemirecek her türlü açıklamayı kim yaparsa yapsın reddediyoruz. Mısır, Sina’da bir karış toprağından dahi ödün vermeyecek” şeklinde yanıt verdi.

SİYONİSTLER GİDECEK

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri de Gamliel’in sarf ettiği sözleri kınayarak, “Filistin devletinin yeri sadece Filistin topraklarıdır” ifadesini kullandı. Zuhri, Sina Yarımadası veya toprakları üzerindeki herhangi bir yerde egemenliğine halel getirecek her türlü projeye karşı Mısır ile dayanışma içinde olduklarının altını çizdi. Fetih Hareketi Sözcüsü Usame el-Kavasimi de yaptığı yazılı açıklamada Gamliel’in sözlerini “küstah ve ırkçı” olarak nitelendirdi. İslami Cihad Hareketi’nin yazılı yanıtında da “Filistin halkı, vatanına alternatif bir yeri asla kabul etmeyecektir. Siyonist düşman da bu topraklardan gidecektir” denildi.

SİSİ PLANI MI?

İsrail’de Dürzi toplumun temsilcilerinden Devlet Bakanı Eyüb Kara, geçen şubat ayında yaptığı açıklamada, Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdufettah es-Sisi’nin Filistinlilerin Sina Yarımadası’na yerleştirilmesini önerdiğini, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da ABD Başkanı Donald Trump’a “iki devletli çözüm yerine Filistinlilerin Sina Yarımadası’na yerleştirilmesi projesine” ilişkin bir taslak sunmayı planladığını savunmuştu. 

HARİRİ YİNE İSTİFA EDEBİLİR

İsrail Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Ronen Manelis, bir sonraki savaşta Lüban’daki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın hedef olduğunu açıkladı. Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail Ordusu Sözcüsü bu ifadeleri bir basın toplantısında kullandı. Öte yandan Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Hizbullah’ın statüko değişikliği yapmaması durumunda istifa edeceğini söyleyerek, Hizbullah’ın bölgedeki ülkelere müdahale etmesinin nedeninin İran olduğunu belirtti. CNN ile bir röportaj gerçekleştiren Hariri, İran’ın Hizbullah eliyle Lübnan’ın istikrarının bozduğunu vurgulayarak, “Hükümetimde, Arap ülkelerine müdahale eden siyasi bir parti istemiyorum. Hükümetin üzerinde anlaşmaya vardığı ‘tarafsızlığı’ bekliyorum” diye konuştu.

TEL AVİV’İN BM’DEKİ İSMİ

‘ARAP TEMSİLCİLER BANA SARILIYOR’

İsrail’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon, ülkesinin Yedioth Ahronoth gazetesine yaptığı açıklamada, Arap ülkesinin büyükelçileriyle diyalog yürüttüklerini belirtti. Ablukacı Körfez ülkelerinin temsilcilerini kast eden Danon, “Hatta bunlardan bazıları beni BM koridorlarında gördüklerinde kaçıyorlardı. Şu anda ise elimi sıkıyor ve bana sarılıyorlar. Gizli bir iş birliğimiz var. Ortak girişim teklifinde de bulunuyorlar” dedi. Mısır ve Ürdün’ün dışındaki Arap ülkelerinin İsrail’le diplomatik ilişkisi bulunmuyor.

RİYAD’DA OPERASYON SÜRÜYOR

PRENSESLER DE GÖZALTINA ALINDI

Suudi Arabistan’da yolsuzluk iddialarıyla prenslerin ardından prensesler de gözaltına alınmaya başladı. Kraliyet ailesinin prensesleri de başka bir otele götürüldü. Öte yandan Fransa ülkenin önceki kralı Abdullah bin Abdulaziz’in oğlu eski dış işleri bakan yardımcısı Abdulaziz bin Abdullah’a sığınma hakkı verdi. Veliaht Muhammed bin Selman’ın prensleri ve iş adamlarını tutuklama hareketini başlattığı zaman Abdulaziz bin Abdullah Fransa’ya tedaviye gitmek için Veliaht prensten özel izin almıştı.

Arafat’ın hayali harabe halde

Filistin’in Refah kentinde 1998’de ülkenin eski lideri Yasir Arafat’ın çabalarıyla 19 yıl önce kurulan Gazze Uluslararası Havalimanı bugün harabe halde. Ancak iki yıl hizmet verebilen ve El-Aksa İntifadası başladıktan 10 gün sonra kısmen, 13 Şubat 2001’de de İsrail ordusu tarafından önce bombalanıp ardından tamamen kapatılan havalimanı Filistinliler için egemenliğin simgesiydi. Filistin Sivil Havacılık Kurumu Başkan Vekili Zuheyr Zumlat, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a havalimanının tekrar faaliyete geçmesi için ciddi bir çalışma yapması çağrısında bulundu. 2 bin 800 dönümlük arazi üzerine kurulan havalimanı İslam mimarisine uygun biçimde tasarlanmış, yüzlerce istihdam ve ülkenin dünyayla bağını sağlamıştı. Star

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX