0530 708 54 54
0530 708 54 54
29 Kasım 2017 Çarşamba 15:25:00 - Güncelleme:29 Kasım 2017 Çarşamba 15:58:00

ABD'yi korku sardı! Tillerson Türkiye'ye yalvardı

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Washington merkezli düşünce kuruluşu Wilson Center adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen panele katıldı. Türkiye'nin Rusya ve İran'la Suriye iç savaşını çözmek için anlaşmasından sonra paniklediği her halinden belli olan Tillerson, Türkiye’ye adeta 'bizi bırakma' çağrısında bulundu. Ülkemizin Suriye'deki iç savaşı çözmek için bölge ülkeleriyle kurduğu olumlu diyalog süreci Astana'da başlayıp Soçi'yle zirve yapmıştı.

GÜNEŞ 

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Washington merkezli düşünce kuruluşu Wilson Center'da düzenlenen “ABD ve Avrupa: Batı İttifaklarını Güçlendirmek” başlıklı konuşmasında,  ABD dış politikasından Türk-Amerikan ilişkilerine kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

ABD’DEN TÜRKİYE’YE: EN İYİ SEÇENEĞİZ, BİZİ BIRAKMAYIN

Türkiye’nin dış politika hamleleri sebebiyle paniklediği gözlenen Tillerson, "Bir NATO müttefikimiz olarak Türkiye'den, ittifakın ortak savunmasını öncelemesini istiyoruz. İran ve Rusya, Batı toplumlarının sağlayabileceği ekonomik ve siyasi faydaları Türk toplumuna sunamaz" diyerek Türkiye’nin en güvenilir müttefikleri olduklarını iddia etti. Konuşmasında Tillerson, Avrupa’ya, Amerika’nın, başta Rusya’dan gelen tehditlerle mücadele olmak üzere Avrupa’nın güvenliğine tam bağlılık gösterdiği yönünde güvence verdi.

ABD, TÜRKİYE DÜŞMANLARIYLA ORTAK ÇALIŞIYOR

15 Temmuz Fetullahçı hain darbe girişiminden sonra ABD’nin takındığı rahat tavır Türkiye’ninde ulusal güvenlik meselesi haline geldi ve güçlü kartlarını açmasına sebep oldu. Gerek FETÖ elebaşının iadesinde çıkarılan manevralar, gerek terör örgütü PKK/PYD’ye binlerce TIR ağır silah yardımı Türkiye’nin bu kararı almasında en etkili faktörler arasında gösteriliyor.

İLİŞKİLERİN KIRILMA NOKTASI: FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ

Terörle mücadelede kırmızı alarm verdiğimiz son 2 yıl içerisinde NATO müttefiği olan Türkiye’ye eksik istihbarat paylaşımı ve silah satışında örtülü ambargoda bulunması Türkiye’nin Rusya’dan S-400’leri almasına sebep oldu. NATO füze savunma sistemlerinin çoğunu Türkiye’den çekmişti.

TÜRKİYE’DEN KAÇAN DARBECİLER ABD’DE VE AB’DE FİNK ATIYOR

Hakkında yakalama kararı bulunan FETÖ’cü hainler ABD ve AB ülkelerinde rahatça hareket ediyor. Türkiye’nin FETÖ hakkında tonlarca belgesine rağmen NATO müttefiğini kollaması gerekirken iddiaları savuşturmayı tercih eden ABD’nin tutarsız duruşu gerilimi iyice arttırdı.

ABD, HEM PKK/PYD’YE HEM DE DEAŞ’A YARDIM EDİYOR

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin vahşi DEAŞ’lı teröristleri Rakka’dan elini kolunu sallayarak çıkmasına göz yumması ortaya çıkmıştı. Buna rağmen ikiyüzlü davranarak DEAŞ’ın dünya genelinde oluşturduğu  tehlikeye değinen Tillerson, "Paris, Brüksel, Orlando, Nice, Berlin, İstanbul, Londra, Manchester, Barcelona, New York ve teröristler nedeniyle insanlarımızın acı çektiği daha birçok yerde yaşayanlar, karşılaştığımız tehditlerin değişen ve öngörülemeyen doğasıyla hâli hazırda açık şekilde yüzleşti" dedi.  Tillerson, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'dan gelen göç dalgalarıyla karşılaşan Türkiye, Yunanistan, İtalya ve Almanya gibi ülkelerin de bu tehdidin farklı bir yüzüyle karşılaştığını söyledi.

TÜRKİYE’NİN POLİTİK HAMLELERİ ABD’Yİ KORKUTTU

Tillerson, "Avrupalı ortaklarımızdan, İran'ın zararlı adımlarına karşı bizimle beraber durmalarını istiyoruz. İran rejimi Batılı ilkelerle uyumsuzdur. Ne ABD ne de Avrupa, kucağında bir başka Kuzey Kore tehdidi bulmak ister" diye konuştu.

Panelin moderatörlüğünü yapan Wilson Center Başkanı ve CEO'su Jane Harman ise Tillerson'ın yaptığı konuşmanın ardından yeni soru almadan önce ABD Dışişleri Bakanı'nın açıklamalarının en dikkat çekici bölümünün Türkiye ile ilgili olduğu düşüncesini dile getirdi. Harman, "Türkiye konusunda ilginç bir noktaya değindiğinizi fark ettim. O da Türkiye'nin şu an bir seçim yapacağına dairdi: Avrupa'ya ve bize daha yakın olmak ya da olmamak. Bunu yüksek sesli ve net biçimde duydum" ifadesini kullandı.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX