0530 708 54 54
0530 708 54 54
30 Ocak 2019 Çarşamba 08:00:00 - Güncelleme:30 Ocak 2019 Çarşamba 08:00:00

ABD kuklasını besleyecek

Maduro’yu devirme girişimi başarısızlıkla sonuçlanan ABD, devlete ait petrol şirketlerine yaptırım kararı aldı. Trump yönetimi, Venezuela’nın 7 milyar dolar parasına da el koydu. 

Venezuela’nın petrol ve altın rezervlerini yağmalamak için Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı ABD kuklası Juan Guaido'yu destekleyen Trump yönetimi, devlete ait petrol şirketleri PDVSA ve Citgo'ya yaptırım kararı aldı. Venezuela halkı ve ordusunun Maduro’ya destek vermesiyle planları bozulan ABD, yaptırım kararıyla ülkenin gelir kaynaklarını işbirlikçilerine aktarmayı planlıyor. 

GUİDO’YA AKTARILACAK 

Yaptırım kararını Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısıyla açıklayan ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD'nin Maduro yönetimine yönelik petrol ödemelerini artık gerçekleştirmeyeceğini ve bu konudaki muhataplarının da “geçici devlet başkanı” olarak tanıdıkları Juan Guaido olduğunu ifade etti. Mnuchin ayrıca, Venezuela'nın ABD'deki 7 milyar dolarlık finansal varlığını da dondurduklarını ve bu varlıkların da, ABD kuklası Guaido'nun kontrolüne geçeceğini belirtti. 

ELLERİNİ ÜLKEMDEN ÇEK 

Başkan Maduro, ABD'nin kararına ilişkin “Bu yaptırım kararlarıyla PDVSA ve Citgo'yu Venezuelalılardan çalmak istiyorlar. Böylelikle anlıyoruz ki, ABD'nin amacı Venezuela'nın zenginliklerine el koymak. Venezuela'nın çıkarlarını korumak için ABD'ye gereken yasal cevabı vereceğiz” dedi. ABD Başkanı Trump’a da seslenen Maduro “Venezuela’nın içişlerine karışma, derhal ellerini ülkemde çek. Venezuela’da akabilecek kanda senin ellerin olacak” ifadelerini kullandı. 

Darbeciden katile teşekkür 

Venezuela'da ABD işbirlikçilerinin lideri Juan Guaido, ilan ettiği geçici devlet başkanlığını tanıyan İsrail'e ve Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya teşekkür etti. Guaido ayrıca, İngiltere Başbakanı Theresa May ve Merkez Bankası Başkanı Alan Carney'e bir mektup yazıp, Venezuela'nın bu ülkedeki altın rezervlerinin Maduro'ya verilmemesini istediği belirtildi. Venezuela’nın İngiltere’de 8 milyar dolarlık altını bulunuyor. 

Bolton'dan notlu gözdağı

Beyaz Saray’daki basın toplantısında konuşan Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Venezuela ordusuna Maduro’yu devirme çağrısı yaptı. Ordunun ülkede 'barışçıl bir geçiş süreci için' işbirlikçileri Guaido'ya destek vermesi gerektiğini savunan Bolton, ‘Venezuela'ya yönelik askeri seçenekleri değerlendirip değerlendirmedikleri’ yönündeki bir soruya “Tüm seçenekler masada” yanıtını verdi. Bu arada Bolton'un basın toplantısına, üzerinde “Kolombiya'ya 5.000 asker” yazan bir not defteriyle girmesi büyük tepki çekti. Kolombiya Dışişleri Bakanı Carlos Holmes Trujillo, ABD'nin ülkesine asker göndereceği yönünde bir bilginin kendisine ulaşmadığını söyledi. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX