İslam mimarisinin göz bebeği Divriği Ulu Cami

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası olarak bilinen yapı topluluğu, içinde cami, darüşşifa ve türbeyi barındıran bir külliyedir.

Haberin Eklenme Tarihi: 26.05.2019 08:00:00 - Güncelleme Tarihi: 26.05.2019 08:00:00
ABONE OL

Anadolu'daki en eski camilerden birisidir. Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde inşa edilmiştir. Ulu Cami, Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. 1228 yılında başlanıp 1243 tarihinde tamamlanmıştır. 

İHTİŞAMLI MOTİFLER 

Baş mimarı Ahlatlı Hürrem Şah'tır. Başta kapılar ve sütunlar olmak üzere, külliyenin birçok yerinde, taş işçiliğinin en nadide örneklerini yansıtan motifler vardır. On binlerce motifin hiçbiri kendini tekrar etmez. Divriği Ulu Cami'nin 4 kapısı vardır. Bunlardan üçü darüşşifa bölümünde yer alır. En ihtişamlı kapı ise Cennet kapısı adı verilen ve doğrudan mescit kısmına açılan kapıdır. Buradaki ihtişamlı motiflerin hepsi, cenneti tasvir için kullanılmıştır. 

KORUMA ALTINDA 

Eseri inşa eden mimar ve ustalar, binayı yapmadan önce 2 yıl boyunca güneşin doğuşundan batışına, yıldızların çıkışından kayboluşlarına kadar hepsini hesaplamıştır. Kapının en alt kısmında yer alan ateş üzerindeki kazan bolluk ve bereketi temsil etmektedir. Evliya Çelebi yüzyıllar önce Divriği Ulu Cami'yi şöyle tarif etmiştir: “Methinde diller kısır, kalem kırıktır.” UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası” listesine alınan bu başyapıt, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı’nın korumasındadır.