59 yıl sonra tarihi ziyaret

Başkan Erdoğan, 1960 darbesinin 59. yılında, adı Demokrasi ve Özgürlük Adası olarak değiştirilen Yassıada'ya gidecek. Merhum Başbakan Menderes, Zorlu ve Polatkan için anma töreni düzenlenecek. 

Haberin Eklenme Tarihi: 26.05.2019 08:00:00 - Güncelleme Tarihi: 26.05.2019 08:00:00
ABONE OL

Devlet Başkanı Erdoğan yarın, Türkiye tarihine kara bir leke olarak düşen kanlı 1960 darbesinin 59. yıldönümünde demokrasi şehitleri Başbakan Menderes ve dava arkadaşları Fatin Rüştü Zorlu ile  Hasan Polatkan için düzenlenecek anma törenine katılacak. Erdoğan, ismi “Demokrasi ve Özgürlük Adası” olarak değiştirilen Yassıada'ya giderek restorasyon çalışmalarını da yerinde inceleyecek. 

AÇILIŞLAR YAPACAK 

Erdoğan, Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada’da yapımı devam eden müze ve kongre merkezindeki çalışmalar hakkında bilgi alacak, yapımı tamamlanan bölümlerin açılışını yapacak. Adada yapımı devam eden otel, cami inşatlarıyla çevre düzenlemesine ilişkin çalışmalar da  tamamlandıktan sonra hizmete alınacak. İdam kararının verildiği duruşma salonuna yapılacak ziyaretin ardından Erdoğan, 1960 darbesinin 59. yılı dolayısıyla düzenlenecek anma törenlerine de katılacak. 

GÖRSEL ANLATIM 

Aslına uygun şekliyle restore edilen adanın mimari yapısı tamamlanırken iç tasarımlarıyla ilgili çalışmalara devam ediliyor. Oradaki tarihin ziyaretçilere daha iyi anlatılması için de canlandırma merkezi yapılıyor. Özellikle yargılama sürecinde kullanılmış yapıların restore edildiği alanda başta Adnan Menderes’in yaşadıkları olmak üzere tüm tarih görsellerle anlatılacak. 

KONFERANS SALONU 

Demokrasi ve İnsan Hakları Müzesi’ni de bünyesinde barındıracak Adnan Menderes Kongre Merkezi’nde 500 kişilik bir konferans salonu yer alıyor. O döneme ait belge, doküman ve eşyalardan oluşan seçkin bir koleksiyon sergilenecek. Müzenin içinde barındırdığı tarihi objelerle geçmişi, mimarisindeki modern ve geometrik formlarıyla da geleceği yansıtacak şekilde kurgulanmasına önem verildi. 

DEMOKRASİ FENERİ 

Ada’ya ayrıca 24 metre yüksekliğinde demokrasi feneri de inşa edildi. Bu fenerin adaların ve demokrasinin simgesi haline gelmesi planlanıyor. 2015 yılında Yassıada’da başlatılan projede, konaklama için otel, bungalov, kafe ve restoranların yanı sıra, Sonsuzluk İskelesi, helikopter pisti, Özgürlük Platformu, dört ayrı kafe ve restoran, park, Demokrasi Şehitleri Anıtı, kütüphane, 27 Mayıs’ı canlandırma yeri ve sergi salonları gibi pek çok yapı yer alıyor. 

Başkan Erdoğan, partisinin İstanbul il Başkanlığı'nda görüşmeler yaptı. 

ERDOĞAN AK PARTİ İL BAŞKANLIĞI'NDA 

Devlet Başkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, dün partisinin İstanbul İl Başkanlığı'na giderek kurmaylarıyla görüştü. Erdoğan, Kısıklı'daki konutundan çıkarak saat 14.20 sıralarında AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'na geldi. Başkan Erdoğan'ı AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz karşıladı. Erdoğan, 23 Haziran'da yapılacak Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin görüşmeler yaptı.