Büyüyen Türkiye'nin yükselen yıldızı

Hizmete başladığı günden bu yana, birçok ödül ve övgüye layık görülen İstanbul Havalimanı dünyaya parmak ısırtıyor. Onlarca havayolu devinin sefere başladığı mega tesiste, 8 milyondan fazla yolcuya hizmet verildi. Birçok uluslararası havalimanının bir yılda ağırlayamadığı yolcu sayısına 45 günde ulaşıldı.

Haberin Eklenme Tarihi: 26.05.2019 08:00:00 - Güncelleme Tarihi: 26.05.2019 08:00:00
ABONE OL

Yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olan İstanbul Havalimanı, hizmete başladığı günden bu yana, uluslararası çevrelerin takdirini topluyor. Geçtiğimiz hafta ABD merkezli aylık seyahat dergisi “Global Traveler” tarafından “Üstün Yenilik” kategorisinde özel başarı ödülünün sahibi olan mega tesise, birçok ülkenin üst düzey isimlerinden de övgü yağıyor. 

BU ÇOK BÜYÜK BİR GURUR 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Almanya'daki Dünya Ulaştırma Forumu'nda görüştüğü bakanların ve yetkililerin kendisine “Havalimanınız mükemmel” dediklerini aktardı. Turhan, “Bu çok büyük bir onur ve gurur kaynağıdır” dedi. 

9 ÜLKEDEN 10 FİRMA GELDİ 

Tam kapasiteyle çalışmaya başladığında 350 farklı noktaya uçuş yapılacak olan İstanbul Havalimanı, dünya devlerinin de radarında. Çin, Hindistan, Tunus, Karadağ, Cezayir ve Etiyopya’lı onlarca havayolu şirketi, mega havalimanını uçuş ağına ekledi ve sefere başladı.  Japonya’dan All Nippon Airways Tokyo'dan, Çinli Lucky Air Kunming kentinden İstanbul'a uçuşlar için girişimlerde bulunuyor. Dammam’lı Saudi Gulf Airlines İstanbul'a sefer planlayan yabancı havayolu şirketi arasında. 

45 GÜNDE 8 MİLYON YOLCU 

7 Nisan’da ilk etabı tam kapasite hizmete başlayan havalimanı yoğunluğuyla da dikkat çekiyor. 19 Mayıs'a kadar  bir milyon 785 bin yolcu iç hatlarda, 5 milyon 906 bin yolcu dış hatlarda olmak üzere toplam 7 milyon 691 bin yolcuya hizmet verdi. Bakan Turhan, “Dünyanın birçok ülkesinde büyük havalimanları bir yılda bu kadar yolcu ağırlamıyor” bilgisini paylaştı. İstanbul Havalimanı’nda, 1.5 ay gibi kısa bir sürede 49 binin üzerinde uçuş trafiği gerçekleşti. 

İKİ RAYLI HAT PLANLANIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Gayrettepe-Havalimanı arasındaki metro hattının 2020’de hizmete açmayı planladıklarını söyledi. Turhan, “Halkalı-Havalimanı arasında da raylı sistem altyapısını inşa ediyoruz. Onun da yer teslimini mart ayında gerçekleştirdik. Bu hattı da 2022 yılında hizmete açmış olacağız inşallah” dedi.

HAVACILIKTA DÜNYANIN 3 KATI BÜYÜDÜK 

2002'de iki merkezden 26 noktaya düzenlenen iç hat seferleri, bugün 7 merkezden toplam 56 noktaya yapılabiliyor. Dış hatlarda ise 2003 yılında iki havayolu işletmesiyle 50 ülkede, 60 noktaya sefer düzenlenebiliyordu. 2018 sonunda bu rakam ‘124 ülkede 318 noktaya’ ulaştı. Son 10 yılda uluslararası hava taşıma sektöründe Türkiye, dünya ortalamasının 3 katı üzerinde büyüdü. Uçak sayısı 515’e, koltuk kapasitesi ise 97 bin 400'e ulaştı. Sivil havacılık sektörünün cirosu 2018 yılında 110 milyar liraya, istihdam edilen personel sayısı ise 205 bine yükseldi.  

ALGI OPERASYONLARININ HEDEFİ OLDU

Mega proje, duyurusunun yapıldığı günden bu yana karalama kampanyalarının hedefi oldu. İlk olarak Mimarlar Odası’ndan  ‘doğa katliamı’ açıklaması geldi. Daha sonra, projenin finansmanında sorun yaşanacağına dair birçok manipülasyon yapıldı. Havalimanının ilk etabı hizmete açıldı, ancak karalamalar bir türlü bitmek bilmedi. Dünya devi bankaların finansman sağlamak için yarışa girdiği tesis, “Havalimanını su bastı”, “Havalimanı batıyor”, “Havalimanına uçak inemiyor” gibi manipülatif haberlerle kötü algı oluşturmak isteyen odakların saldırısına uğradı.