0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Koronavirüs salgınına karşı biz neler yapmalıyız?

Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesi sonuna kadar devam ediyor. Bu salgın meselesi çok ciddi. Olabildiğince evden çıkmayalım.

*

Özellikle bugün Başkan Erdoğan’ın açıklayacağı ekonomik tedbirler çok çok çok önemli. Herkesin gözü o açıklamada olacak.

*

Dün Merkez Bankası’nın kararları da çok doğruydu. Bu zor günlerde piyasada paranın bollaştırılması lazım. Nakit akış döngüsü asla aksamamalı.

*

Sosyal medyada da ifade ettiğim gibi tüm yurttaşlarımız borçları, kredileri, ödemeleri, faturaları, aylık masrafları, maaşları yani kısacası para ve geçim konusunda rahat olsun.

*

O konuda herkesi ferahlatacak mükemmel tedbirler tasarlanıyor. Başkan Erdoğan ve Bakan Berat Albayrak bunları bugün açıklayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konuda çok ciddi hazırlıklar yaptı. Berat Albayrak ve ekibi son üç gündür adeta uyumadan çalıştılar.

*

Bizler hepimiz şu an sadece sosyal izolasyonla kendimizi korumaya odaklanmalıyız. Ekonomik ve finansal geçim konusunda huzurlu olalım.

*

Bizler şu kurallara odaklanacağız...Hijyen kurallarına göre öksürme ya da hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı. Mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalı, eller sık sık su ve sabunla iyice yıkanmalı, su ve sabun olmaması halinde alkol içerikli el dezenfektanları kullanılmalı.

*

Hayvanlarla temastan sonra mutlaka eller iyice yıkanmalı, hayvansal ürünler tüketilmeden önce iyice pişirilmeli.

*

Kirli ellerle ağız, burun ve göze dokunulmamalı. Eğer hasta olunduğu düşünülüyorsa evde dinlenilmeli.

*

Ateş, öksürük, nefes alma güçlüğü halinde sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Seyahat geçmişi ile bilgi mutlaka sağlık çalışanları ile paylaşılmalı.

*

Çin ve İtalya başta olmak üzere yüksek vaka sayısı veya hızlı vaka artışının görüldüğü ülkelere seyahatler mümkünse ertelemeli, zorunluluk durumlarında seyahat planlayanlar, hasta insanlarla temastan kaçınmalı.

*

Hastaların yoğun olarak nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla temas en aza indirmeli.

*

Seyahatta bulunanlar özellikle gıda güvenliği önerilerine dikkat etmeli.

*

Çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketilmemeli, yabani hayvanlardan temastan mümkün olduğunca kaçınılmalı.

*

Seyahatte de gün içinde eller sık aralıklarla ile temizlenmeli, kalabalık yerlere girilmemeli.

*

Yolculuk dönüşü 14 gün içinde ateş, öksürük solunum sıkıntısı gelişmesi durumunda sağlık kuruluşuna başvurulmalı, seyahat öyküsü bildirilmeli.

*

Tüm bunlara riayet edersek Türkiye olarak coronavirüs noktasında en başarıyla imtihan vermiş ülkelerden biri olacağımıza kuşkum yoktur.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX