0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Boyun fıtığı tedavisinde alternatif yöntemler

Boyun fıtığında ağrı kronik hale gelmeden, daha büyük sorunlara, fiziki güçsüzlüğe ve  iş gücü kayıplarına neden olmadan araştırılıp, müdahale edildiği takdirde ameliyata gerek kalmaz. 

Modern yaşam koşulları bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken diğer yandan bazı sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Gittikçe artan ağrı yakınmaları bu sorunların başında gelmektedir.

YAŞAM KALİTESİ DÜŞÜYOR

Ağrı, yaşam kalitemizi bozan bir hastalık olup mutlaka tedavi edilmelidir. Boyun fıtıkları da öncelikle kendini ağrı ile belli eden bir sağlık sorunumuzdur. Fıtığın derecesi ve oluşturduğu olumsuzluklar dikkate alındığında boyun fıtıklarının yüzde 90’ını ameliyatsız olarak iyileşebilmektedir. Ağrı kronik hale gelmeden, daha büyük sorunlara, fiziki güçsüzlüğe ve iş gücü kayıplarına neden olmadan araştırılıp gereği yapılmalı ve tedavi edilmelidir. 

HASTALIK NASIL OLUŞUR? 

Omurlarımız arasında disk denilen yastıkçıklar vardır. Bu diskler ağırlık kaldırma, hareket etme, eğilip doğrulma, atlayıp zıplama gibi hareketlerde vücudun ağırlığını emen amortisör görevi gören oluşumlardır. Herhangi bir nedenden dolayı, örneğin bu bir trafik kazası, düşme, çarpma gibi travmatik olayların bir sonucu olarak karşımıza çıkabileceği gibi stres ani bir hareket, ağır kaldırma veya ofis gibi çalışma ortamlarında sürekli uygunsuz pozisyonlar gibi travmasız olayların sonucunda da bu yastıkçıklar elastikiyetini kaybetmekte ve fıtık dediğimiz süreç başlamaktadır.

Ne gibi değişiklikler olur?

Boyun tutulmalarının sık olarak tekrarlaması bir şeylerin yolunda gitmemeğe başladığının ön işaretleridir. Yani boyun tutulmalarımız sık tekrar ediyorsa dikkat etmek gerekir bunlar öncü belirtilerdir. Daha sonra ağrılarımız ortaya çıkmaya başlar ve zaman içerisinde ağrı kesicilere dahi yanıt vermemeğe başlar. Hatta o hale gelir ki ağrıdan uykularımız bile kaçar. Neden? Fıtık artık daha belirgin olmuş ve sinir dokusunda enflamasyon dediğimiz hadise oluşmağa başlamıştır. Omurlarımız arasındaki disklerin içerisinde jöle kıvamında nükleus vardır işte o diskin dışına taşarak sinirlere bası yapmağa başlamıştır. Baloncuk şeklinde olabilir. Bası altındaki sinirlerin kılcal dolaşımı engellenir ve sinir şişerek ağrı şeklinde belirti vermeğe başlar. Beraberinde disklerimizden ağrıya neden olan maddeler de salınmaya başlar. Beraberinde uyuşma ve karıncalanmalar ortaya çıkar, daha sonra her hareketimiz ızdırap verici hale gelir. 

Belirtileri

-Boyun fıtığı ağrısı başa, enseye, omuzlara, kürek kemiklerine kollara ve koltuk altlarına ve parmaklara kadar yayılabilir. Uyku bozucu etki yapabilir. 

-Baş dönmesi 

-Boyunda hareket kısıtlanması, bazen tek taraflı adale krampı 

-Kollarda uyuşma, karıncalanma 

-Kollarda güç kaybı, çabuk yorulma ve  elden bardak düşürme. 

-Kulak çınlaması 

-Bulanık görme gibi şikayetlere neden olabilir. 

OZON, LAZER VE ENJEKSİYON

İlaçlardan yada fizik tedavi yöntemlerinden yarar görmeyen boyun fıtığı hastaları için bir çok ameliyatsız yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler oldukça etkili olup hastaların %85’inde boyun fıtığı problemini çözmektedirler. Mutlaka deneyimli hekimler tarafından uygulanmalıdır. Biz burada en etkin ameliyatsız boyun fıtığı tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz. 

1) Enjeksiyon: Görüntüleme eşliğinde fıtığın bulunduğu omurilik kanalına sinirlerin geçtiği bölgeye içinde kortizonunda bulunduğu bir kokteylin verilmesidir. Çok yeni, ağrının ön plana çıktığı fıtıklarda etkilidir. Mekanizma olarak baskı altındaki şişmiş sinirleri normal haline döndürür ve fıtıktan ağrı maddelerinin salınımını engeller. Uygulandıktan 1 hafta sonra hasta rahatlar. 

2) Ozon: Görüntüleme cihazları eşliğinde fıtığın bizzat içerisine ince bir iğne ile girilerek ozon ( aktif oksijen ) gazının enjekte edilmesidir. Tüm fıtık çeşitlerinde hatta patlamış yeni fıtıklarda bile uygulanabilir etki mekanizması olarak fıtıkları küçülterek sinirleri baskıdan kurtarır. Bölgeye kan akımı artar, ağrı kesici özelliği vardır. Hasta hem fıtıktan hem ağrılarından kurtulur. 

3) Lazer: Görüntüleme cihazları eşliğinde fıtığa neden olan diskin içerisine girilir ve lazer ışınları ile disk (fıtık) kurutulur, ortadan kaldırılır yada küçültülür. Patlamış fıtıklarda önerilmez. Tüm fıtık çeşitlerinde uygulanabilir. Etkin bir yöntemdir. Hasta anında rahatlayabilir.

Boyun çekme faydalı mı? 

Kural olarak hekim olmayanlara boynunuzu teslim etmeyiniz. Boyun çekme yöntemine traksiyon denir. Ancak bir uzman kararı ile ve bir uzman doktor tarafından uygulanabilir. Uygunsuz yapılan traksiyon ciddi sıkıntılar oluşturabilir. Eğer boyun fıtığı bulunduğu yerden dışarıya çıktıysa traksiyonun bir yararı olmaz, fıtıkta yerine girmez. 

Risk faktörleri

-Kontrolsüz ağırlık kaldırmak yada çok ağır yük taşımak 

-Sürekli boynu kütletmek 

-Sürekli masa başında bilgisayar yada cep telefonuna başı öne eğerek bakmak 

-Isınmadan egzersiz yada spor yapmak 

-Uygunsuz yatak ve yastık kullanmak 

-Koltuk, çekyat yada kanepede iki büklüm uyuma alışkanlığı 

-Sürekli stresli bir ortamda bulunmak 

Yüzde 90'ı ameliyatsız geçebilir

Boyun fıtığının başlangıcından itibaren tedavi basamakları da fıtığın yeri, büyüklüğü, sinire uyguladığı baskıya göre değişir. Öncelikle ağrı kesici, kas gevşetici ilaçların kullanılması, fizik tedavi yöntemlerinin uygulanması, kayropraktik tedaviler, boyun adelelerini güçlendirici egzersizlere devam edilmesi, tetik nokta enjeksiyonları gibi yöntemler ile problemin üstesinden gelmeye çalışmak doğru bir yöntemdir. 

Prof. Dr. Nurettin Lüleci Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX