0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Sağlığın sırrı vücut ısısında 

Kişinin vücut ısısı ortalama 37 derece olmalıdır. Bunun altında ya da üstünde olması beyin kanamasına neden olabilir. Havaların ısındığı bu günlerde alınan küçük tedbirler hayat kurtarır.

Yaz mevsiminin gelmesiyle havaların ısınması, beraberinde sıcak etkisine bağlı olarak bazı sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır. Sıcak havalarda basit tedbirlerle sağlıklı bir sezon geçirmek elinizde. Sıcaklık artışlarının metabolizmayı etkilediği bilimsel bir gerçektir. Ortamdaki sıcaklık artışı iç bünyemizi de etkilemektedir. Bu durumda adaptasyon mekanizmaları devreye girerek, bedenimizi olası zararlı etkilerden korumaktadır. Özellikle yaşlılar ve bebekler sıcaklık artışlarına duyarlıdır. Bu yaştakiler daha dikkatli olmalı ve bunun için gerekli önlemler alınmalıdır. Bizim yapmamız gereken, biyolojik yapımızı zorlamadan vücudumuzun işini kolaylaştırmak, olumlu katkılarda bulunmak olacaktır. 

AŞIRI SICAK ORGANLARI ETKİLER 

Sıcaklık artışı cildimizden başlayarak organlarımıza doğru vücudumuzu etkiler. Bu yüzden iç bünyemizde birçok değişimler oluşmaktadır. Vücudumuzun iç sıcaklığını dengeleyen süreçler termoregülasyon mekanizmaları olarak adlandırılmaktadır. Bu mekanizmalar, vücut ısısını dengelemek için işlev görür. Vücut ısımız esnek olmakla birlikte, yaklaşık 37 derece civarındadır. Bu dereceden aşırı kaymalar vücut işlevlerimizi bozabilir. Örneğin; vücut ısımız 35 dereceye düşerse hipotermi oluşur. Sonuçta kalp durması, beyin hasarı, hatta  ölümler ortaya çıkabilir. 

TİROİD BEZİ AZ ÇALIŞIYORSA RİSKLİ

Vücut sıcaklığımız 42 dereceye kadar yükselirse yine beyin hasarı ve ölümler oluşabilir. Vücut sıcaklığımızı artıran faktörler; ateş, egzersiz, sindirim faaliyetleri olurken ,vücut sıcaklığımızı düşüren faktörler ise alkol kullanımı, tiroid bezinin az çalışması ve bazı ilaçlara bağlı olabilir. Beynimizdeki hipotalamus, ısı dengesini kontrol eden bir bölümdür. İç sıcaklığınızın çok düşük  veya yüksek olduğunu algıladığınızda, kaslarınıza, organlarınıza, salgı bezlerine ve sinir sisteminize sinyaller gönderilir. Bu merkez, sıcaklığınızı normale döndürmeye yardımcı olmak için çeşitli yollarla yanıtlar oluşturur. 

BUNLARA DİKKAT EDİN

Bayılma, baş dönmeleri: Beta bloker denilen bir kalp ilacı da alıyorsanız çok daha dikkatli olmalısınız. Serin bir yerde dinlenin, bacaklarınızı yukarı kaldırın ve baş dönmelerini gidermek için su için. 

Kramp: Midenizde, kollarınızda veya bacaklarınızdaki kasların ağrılı şekilde kasılmasıdır. Kramplar, fazla çalışma veya egzersizden kaynaklanabilir. Isı krampları sırasında vücut ısısı ve nabız genellikle normal kalsa da, cildiniz nemli ve soğuk olabilir. Vücudunuzu serinletmenin bir yolunu bulun. Gölgede ya da serin bir binada dinlenin. Bol sıvı tüketin, ancak alkol veya kafein tüketmeyin. 

Ödem: Sıcaklara bağlı olarak ayak bilekleriniz ve ayaklarınızda şişmeler ortaya çıkabilir. 

Şişmeyi azaltmak için bacaklarınızı yukarı kaldırın. Sıkıntı devam ederse doktorunuza danışın. 

Isı yorgunluğu: Vücudunuzun artık serin kalmayacağı konusunda bir uyarıdır. Susama, baş dönmesi, mide bulantısı hissedebilirsiniz. Aşırı terleme olabilir. Vücut ısınız normal kalabilir, ancak cildiniz soğuk ve nemlidir. Isı yorgunluğu olan bazı insanlarda nabız hızında artma vardır. Serin bir yerde dinlenin ve bol miktarda sıvı alın. Kendinizi iyi hissetmiyor ve sıcak çarpması varsa, hemen tıbbi yardım almanız gerekir. Klima veya fan olmayan evlerde veya apartmanlarda yaşayan yaşlı insanlar en fazla risk altındadır. Susuz kalan veya kronik hastalıkları olan ya da alkolik olan kişiler risk altındadır.

HAVA DURUMUNU TAKiP EDiN 

Sıcaklık veya nem yükseliyorsa veya bir hava kirliliği uyarısı devrede ise ısıyla ilişkili bir hastalık için risk altındasınız demektir. Dışarı çıkmadan önce hava durumu raporunu kontrol ederek gerekli tedbirleri alın. 

UYKU PROBLEMLERİ ARTAR 

Sıcaklar arttıkça uyku problemleri de başlar ve uyku kalitesi düşer. Aslında normal sıcaklık, gece uykuda kalmanıza ve daha iyi uyku kalitesi elde etmenize yardımcı olabilir. Uyku sorunu olan bazı hastalar yatak odası ısıları düşürüldüğünde daha iyi dinlendiklerini ve güzel uyuduklarını ifade etmektedirler. Sıcaklıklar arttıkça kalbinizin yükü de o oranda artmaktadır. Aşırı sıcaklar kalp-damar sistemimize doğrudan veya dolaylı şekilde zarar vermektedir. Kalp hızı artmakta, tansiyonumuz çıkmaktadır. Daha hızlı kalp atışları vücudunuzun serinlemesinin bir parçası olduğu için, bunu önlemek adına yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Ateşiniz çıkarsa suyu daha fazla tüketmelisiniz.

EGZERSİZ YAPIN AMA...

Egzersiz yaparken kaslar ısı üretir ve bu ısı kan damarları yoluyla tüm bedene yayılır. Vücut ısısı arttıkça cilt bölgesindeki kan damarları genişler ve ter bezleri daha hızla çalışır. Eğer egzersiz yaparken hava nemli ise ciltten buharlaşan ter miktarı azalarak terin ciltte kalmasına neden olur. Kanımızda bir soğuma oluşmaz ve aşırı ısınma, susuz kalma riski ortaya çıkar. 

YORGUNLUK VARSA!

Sıcakta kandaki sıvı miktarı azalır. Kalp dokuları, kan ve oksijen göndermek için daha farklı çalışmak zorunda kalır. Kalp hızınız artar, aşırı yorgunluk oluşabilir, kalp atışları düzensizleşebilir. Hafif baş ağrısı ve baş dönmesi oluşabilir.  

Prof. Dr. Nurettin Lüleci Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX