0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Referanduma giderken  Samsun ve havalisi 

9 Mart Çarşamba günü Canik Belediyesi’nin misafiriydim. Akşam 19.00’a kadar Belediye Başkanı Sayın Osman Genç ile buluşamadık. Mihmandarlığımızı Belediye Başkan Yardımcısı sayın Alican Usta yaptı. Başkan’ın bulunmayışını şu sözlerle ifade etti: Hocam, Başkan her gün sabahtan akşam 18.00’e kadar esnaf ve kahve ziyaretlerinde bulunuyor. Akşamları da mahalle toplantılarına katılıyor. Bugüne has olmak üzere, akşam mahalle toplantılarına gitmeyecek, sizinle olacak… Başkan gündüzki programlar nedeniyle özür beyan etti ve bunu size arzetmemi söyledi… 

Saat 19.00’da geldi; yorgunluk yüzünden okunuyordu, ama mutluydu… O gündüz programlarını icra ederken, biz de esnafı gezdik… Genel havayı öğrendik!.. 

Önce şunu söyleyeyim: Başkan benden 10 üzerinden 10 aldı… Samsun’da üç dönemdir başkan ve şehrin çehresini değiştirmiş… Halkla münasebetlerine gelince, kelimenin tam anlamıyla Marko Paşa!.. Bütün yoğunluğuna rağmen, halkla birebir ilişkilerinde sevecen ve güler yüzlü yaklaşımı müthiş etkili… Ayşe Teyzenin, Hasan Amcanın “bizim Osman”ı küçük Ali ile küçük Fatma’nın “bizim Osman Abi”si… 

Bir belediye başkanında bulunması gereken vasıfların tamamı var kendisinde, hem de fazlasıyla!.. 

Akşam konferanstan sonra, gece boyunca saatlerce oturduk, sohbet ettik!.. 

Tabiki ana konu referandum idi. Önce Samsun’un sosyo-politik yapısı hakkında bilgi verdi. Cumhuriyet’in kuruluşundan itibaren, Samsun’da belediyecilik hizmetleri konusunda bir akademisyen titizliğiyle, verilere dayanarak sağlıklı bilgiler verdi… 

Sıra referanduma geldi, gözlemlerini aktardıktan sonra, Anayasa değişiklik çalışmaları sona erdiğinde %40-41 evet, % 37-38 hayır civarında bir görüntünün oluştuğunu; ancak yaptığımız çalışmalar sonucu bugün itibariyle “evet”in oranı % 55 civarında, “hayır”ın oranı % 37-38 civarında… Geriye kalan % 7-8 civarındakiler de kararsız!.. 

Başkan’ın gözlemlerine göre, bu kararsızların aşağı-yukarı tamamına yakını “evet”e meyilli. Yine Başkan’ın tahminine göre, 16 Nisan tarihi yaklaştıkça bu kararsızlar yarıdan fazlası “evet” diyecek, az bir kısmı da ya sandık başına gitmeyecek, ya da boş oy atacak!.. Sonuç olarak % 60’lar civarında evet çıkacak gibi görünüyor Samsun’da. 

Başka seçimlerde pek rastlamadığım bir nokta da şuydu: CHP seçmeninden de az da olsa “evet” oyu çıkacak Samsun’da… İstikrar çok önemli Karadeniz coğrafyasında… Dev yatırımlar bölgeyi yaşanır hale getirmiş. 

Ekonomik ve siyasal istikrarsızlık, kaosa sebep olursa, Karadeniz karanlığa geri döner… Bir yaşlı pastaneci, “Hocam hayır çıkarsa dolar beş bin TL olur. Bu riski Karadeniz kaldıramaz” deyince, bizi dinleyenlerin tamamı kafalarını sallayarak, yaşlı amcayı desteklediler. 

Samsun’da Saadet ve Büyük Birlik Partisi’nin tabanlarının da “evetçi” olduğunu vurgulayarak, 16 Nisanı bekleyelim. Beklentinin ortalaması % 60 civarında evet çıkacak Samsun’dan!.. 

Prof. Dr. Mehmet Çelik Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX