0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Krizi Balıkesir mi çözdü?

Seçim sath-ı mâiline girince, gözler AK Parti ile MHP, CHP ile İP, HDP ve Saadet’e çevrildi. Toplumdaki kanaat, taraflar bir önceki seçimde aldıkları pozisyonu tekrar alacaklar… 

Evet, beklenti buydu!.. 

Ancak gerek AK Parti’de ve gerekse MHP’de bazı sözcülerin aceleye gelerek maksadını aşan sözler sarf etmeleri, masanın devrilmesine sebep oldu… Neyse ki liderler itidalli davrandılar ve masa yeniden kuruldu. 

Cumhur İttifakı’ndan ziyade merak edilen ittifak CHP, İP, HDP ve Saadet Partisi’nin ne yapacağıydı. Daha doğrusu CHP ile İP’nin ne yapacakları!.. Görüşmeler devam ediyor, her görüşmenin sonucunda yuvarlak ifadelerin hâkim olduğu demeçler veriliyor, fakat konu bir türlü netleşmiyordu… 

Düğüm, Ankara ve Mansur Yavaş noktasındaydı. Bir türlü açılamıyordu düğüm… Mansur Bey, partiler üstü bir pozisyonda resim vermeyi tercih ederken, CHP bizden, Meral Hanım bizden aday olsun diye görüntü veriyorlardı. 

Bu görüşmeler Çarşamba günü (12 Aralık 2018) öğleden sonra tıkandı… İttifak olmuyor söylentileri Başkent’te çalkalanmaya başladı… Ancak akşama doğru Kılıçdaroğlu’nun yeni bir hamlesiyle hava tekrar değişti. Saat 20.00 sularında Kılıçdaroğlu ve Akşener bir araya geldiler. Görüşmeler sonucunda beraber medyanın önünde poz veriler ve ittifakın gerçekleştiğini açıkladılar. 

Buna göre CHP 11 Büyükşehirde aday gösterirken, İP aday göstermeyecek, CHP’yi destekleyecek. İP ise 10 Büyükşehirde aday gösterirken, CHP de bu 10 ilde aday çıkarmayacak ve İP’nin adayını destekleyecek!.. 

Bu ittifakta merak edilen nokta, CHP’nin aday göstermeyeceği 10 büyükşehirdeki oy durumu. Öncelikle bir önceki seçimde iki ittifakın bu on ilde aldıkları oylara bakalım. 

Büyükşehir / Cumhur İttifakı % / Millet İttifakı % : 

Balıkesir:              48.6        46.9 

Kocaeli:                 59           32 

Konya:                  75           20.9 

Samsun:               68           29 

Trabzon:              70           30 

Kayseri:             72.49     25.18 

Sakarya:               72           25 

Gaziantep:          64           22 

Denizli:                 49.6        46 

Manisa:                51           41 

Bu tabloya bakıldığında aslında CHP, Meral Hanım’ın partisine 10 il vermemiş… İki il vermiş: Balıkesir ve Denizli. Bu iki ilde de Cumhur İttifakı yine önde, ama diğer sekiz ile göre arada üç puan fark var. CHP+İP+HDP sağlam bir ittifak, dayanışma ve çalışma yapar, iyi de bir aday çıkarırlarsa, ayrıca Cumhur İttifakı’nın adayı bu iki ilde zayıf olursa, taraflar da seçime asılmazlarsa, Akşener’in partisi bu iki ilde seçimi zayıf bir ihtimal de olsa, alabilir. 

Buna göre, açık ve net olan durum şudur: CHP, İyi Parti’ye sadece iki ilde destek vermektedir!.. 

Yani, Meral Hanım iyi bir tüccar değil, pazarlıkta başarısız!.. 

İki belediye için CHP’nin kuyruğuna takılması, milliyetçi tabanı eritecektir, benden söylemesi!.. 

Hele hele Balıkesir ve Denizli’yi Cumhur İttifakı alırsa, ki alma ihtimali çok yüksek, görün o zaman İyi Parti’deki gümbürtüyü!..   

Prof. Dr. Mehmet Çelik Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX