0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Devlet adabı bu mu?

Bu sene Türkiye’de çıkan orman yangınları, şöyle 40-50 yıllık istatistiklere baktığımızda bizleri hem ürpertti hem de endişelendirdi. 

Ayrıca kafa karışıklığına da sebep oldu. 

Cumhuriyet tarihinde hiçbir dönemde bu kadar orman yangını görülmedi. Örneğin 24 saatte 27 yerde orman yangını çıkması akılla, mantıkla ve teknik verilerle izah edilebilecek bir konu değil!.. 

Haa, bu 27 yer birbirine bitişik, birbirine yakın yerler olsa anlaşılabilir: Ordan oraya, ordan oraya sıçradı… diye izah edebilirsiniz. 

Ama biri Balıkesir bölgesinde, biri Kocaeli’de, biri Kütahya’da biri de İzmir’de… 

Peki nasıl izah edeceğiz bu durumu?.. 

Terör örgütleri diyerek mi, yoksa bu yaz çok sıcak geçiyor havalar diyerek mi, daha da bilimsel olsun diye, bu işin tabiatında var bu… Tüm dünyada oluyor mu diyeceğiz?.. 

Orman Genel Müdürlüğü edata milletle alay edercesine topu taca atarak açıklamalar yapıyor: Yangın bir tarafa, yani esas konuyu bir tarafa bırakmışlar, geçen yıl 15 dakikada müdahale edebiliyorduk bu yıl ise 14 dakikada bunu başarabiliyoruz!.. 

Zekayı ve kabiliyeti görüyorsunuz!.. 

Alkış!.. 

Ya şu uçak ve helikopter münakaşasına ne diyorsunuz? 

Bakan Pakdemirli THK’nın yangın uçaklarını kullanmam da kullanmam diye demeç üstüne demeç veriyor: 

Bu uçaklar eski, bozuk, yağ kaçırıyor!.. diye demeçler veriyor… 

THK yetkilileri bu iddialara karşı şunları söylüyorlar: Orman bürokrasisi sayın Bakanı yanlış yönlendiriyor. THK’daki uçaklardan 5’i faal, 4’ü Ankara’da, biri de İzmir’de. Hepsi yangınlara müdahale edecek biçimde bekliyor. Ne yağ kaçırıyor, ne eski, ne de bozuk… Hepsinin uçuşa elverişli sertifikaları var!.. İhale para pul da istemiyoruz!.. 

THK yetkililerinin resmi açıklaması oldukça uzun ve detaylı… Özellikle uçakların teknolojik özellikleri de öne çıkarılarak, cevap verilmiş!.. 

Bu açıklamada dikkat çeken bir nokta da şu: 

THK yetkilileri üzerine basa basa şu noktaya dikkat çekiyorlar: Orman bürokrasisi sayın Bakanı yanlış yönlendiriyor!.. 

Ne demek bu?.. 

Neden yanlış yönlendirsinler?.. 

Bir de Orman Bürokrasisi tabiri kullanılarak mide bulandıran bir çağrışım algısı sizde de oluşuyor mu? 

Ne demek bütün bunlar?.. 

Evet, devlet adabı yerle bir edildi bu iki kurumun yetkilileri tarafından!.. 

Pis kokular da cabası… 

Prof. Dr. Mehmet Çelik Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX