0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Yapay zekâ ekonomisi 

Free economics yani bedava ekonomisi ve sosyal medya uygulamaları, yüzlerce trilyon dolarlık yeni bir ekonomik evren inşa etmektedir. Paranın kullanımını ve konseptini tümü ile değiştirecek bir devrimin eşiğinde Ademoğlu. Paranın her bir biriminin olağanüstü değerli olacağı bir devrim bu. En küçük para birimlerinin asimetrik stratejik önem kazanması, ekonomik işleyişi de ya da ekonominin tanımını da hiper radikal şekilde değiştirecektir. Sanallık belli alanlarda doyum noktasına ulaşırken, belli alanlarda da sonsuzluğa yeni boyutlar katacak. 

Yapay zekâ henüz emekleme aşamasına bile ulaşmadan ciddi bir potansiyel ekonomi oluşturacağını ortaya koymaktadır. Hiper geometrik oranda gelişme seyri gösteren yapay zekâ teknolojileri, hiper multi disipliner bir performans sergileyecektir. Bu, Âdemoğlu’nun iletişim ve ulaşım teknolojileri ile elde ettiği fiziki ve zihinsel mobiliteyi yine hayal gücünün çok ötesinde sınırlara taşıyacaktır. 

Herkesin sağ ve sol omuzlarında sevap ve günahları yazan birer melek olduğu olgusu önümüzdeki dönem Ademoğlu’nu sıfır hata yaptıracak yapay zekâ uygulamaları ile tanıştıracaktır. Ya da olağanüstü bir günah işleme enerjisi yükleyecek ve bu konuda kılavuzluk yapacak yapay zekâ ile başımız dertte olacaktır. 

Hepsinden öte en fazla 10 yıl içinde Ademoğlu’nun geçmişi ile geleceği arasında gerçekten tanımlanamaz bir kopuş alanı oluşacaktır. Mazisinden kopmuş, mazisini taş devri gibi anımsayan bir döneme geçiş yapacağız. 

Azami 10 yıl sonra her konuda yapay zekâmızın çizdiği yoldan, verdiği bilgiden, önerdiklerini yapmaktan veya onun programladığı gibi yaşamaktan başka seçeneğimiz olmayacaktır. Bu zaman dilimi, yapay zeka ekonomisi ve daha geniş anlamıyla yapay zeka çağı olacaktır. Bir anda elimizdeki yapay zekâ araçlarının her dediğini yapan etten kemikten robotlar olacağız. Aynen gemicilerin pusulaya olan, ya da bizlerin bugün navigasyona olan bağımlılığımız gibi bir bağımlılık gelişecektir. 

Peki insanların sürü psikolojisinden gerçekten sürü oldukları ve komuta edildikleri bir atmosfer mi oluşacak yoksa insanlar yeni bir değerler paradigması oluşturarak yeni bir yaşam biçimine mi geçecek? Her ne kadar bilim kurgunun alanı gibi görülse de Jules Verne’in kusursuz öngörüsü türünden bir isabet yakalama imkanı artık yoktur. 

Google’ın sahiplerini ya da bilişim sektörünün tanrılarını korkutanın çok ötesinde bir siber âlemin, zekası yapayla sentezlenmiş varlıkları olacağız ve ne yazık ki bunun önüne geçemeyeceğiz. Dolayısıyla tüm önceliği yapay zekâ ekonomisine ve teknolojilerine verebilirsek ufkumuzun çok ötesinde olanları da geçebiliriz. 

Bedava ekonomisinin bizi götüreceği nokta yapay zekâ teknolojilerinin hammaddesi olmaktır. Eğer gerçekçi bir yapay zekâ ekonomisi hedefi koyabilirsek ve ciddi bir strateji ile de kararlılık gösterebilirsek yapay zekâ teknolojilerinin oluşturacağı asimetrik gücü yakalayabiliriz. Aksi takdirde cepteki emekleme aşamasındaki yapay zekânın derlediği veriler ile zihnimizi ve tüm benliğimizi birilerine kaptırmış olacağız. 

Anadolu’da akıl dışı davranışlar sergileyenlerle ilgili “şeytanlanmış” denir. Belki bizler için de yakın da “yapay zekâ musallat olmuş” diyecekler. Onun için bizi aklın, bilimin, kadim değerlerimizin yolundan götürüp kurtuluşa erdirecek yapay zekâ vizyonumuzu ve misyonumuzu oluşturalım. 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX