0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Hayvanlar Alemi 

Yaban hayatında, uluslararası ilişkiler açısından ibretle izlenecek sahneler, dersler vardır.  Mu’minun Suresi’nin 21. Ayetine göre de  “Hayvanlarda elbette ibretler vardır.” 
Yaban hayatı belgeselleri yapımında Batı’lılar gayet başarılıdır, ancak paylaşımcı değillerdir. Sansürün sadece cinsellikte çalıştırıldığı zannedilir. Bu doğru değildir. Batı’lı belgesel yapımcıları, belgeselleri bize sansürleyerek vermektedir. Hayvanlar aleminden ibretlik sahneler izleyebilmek için, belgesellerin sansürlenmemiş hallerine ulaşmak gerekmektedir. 

Bir misal verelim: 

Hasmı tarafından izlendiğinden habersiz Saz Kamışçını kuşu, yuvasını hazırlar ve kuluçkaya yatar. Hasım Guguk kuşu ise, yavrularını büyütmede kolay yolu seçer. Yumurtalarını diğer kuşların hazırladığı yuvalara yumurtlarlar. Yuvanın hazırlanması ve kuluçka gibi zor işleri diğer kuşlara bırakırlar. 

Anne-baba Saz Kamışçını kuşunun ikisinin birden aynı anda yuvadan ayrılmaları saatler alsa da Guguk Kuşları sabırla beklerler. Dişi guguk kuşu şaşırtıcı bir şekilde, yuvaya varır varmaz yumurtalayabilmek için, bekleme sırasında hazırlık yapar. Yuvaya varır, ilk olarak yuvadaki üç yumurtadan birini hemen dışarı atar. İki yumurtanın yanına, onlara çok benzeyen kendi yumurtasını yapar. Tüm bunları 10 saniye içinde gerçekleştirir ve ortadan kaybolur. 

Guguk kuşunun yumurtası, Saz Kamışçını yumurtasından biraz daha büyüktür, ancak Saz Kamışçını bunu ayırtedemez. Olup bitenlerden habersiz dişi Saz Kamışçını, gelir yumurtaların üzerine kuluçkaya yatar. 

Guguk Kuşu yumurtaları, ev sahibinin yumurtalarından bir gün evvel civciv çıkarır. 

Guguk Kuşu yavrusu, yumurtadan çıktıktan 8 saat sonra içgüdüsel olarak, henüz kör ve tüysüz olmasına rağmen, diğer yumurtaları yuvadan atar. Artık bu yavru, yuvanın tek sakinidir ve Saz Kamışçını anne-baba tüm dikkatini ve sevgisin ona verecektir. 

Genç Guguk Kuşu hayret verici bir hızla büyür. Daha 4 günlükken, yetişkin bir Saz Kamışçını ile aynı ağırlıktadır ve getirilen her şeyi yer. Olup bitenlerden habersiz kandırılmış Saz Kamışçını, içgüdüsel olarak Guguk Kuşu yavrusunu beslemeye devam eder. Guguk Kuşu, en başarılı yuva işgalcilerinden biridir ve bu yolla, bir mevsimde 25 kez yavrulayabilir. 

Acaba bugüne kadar kimlerin kaç projesini, kendi projemiz zannedip üzerine kuluçkaya yattık? 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX