0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

AYI (3) 

İngilizler ile Ruslar uzun zamandır müttefikler. Bu müttefiklik zaman zaman kesintiye uğrasa da istikrar ve süreklilik arzetmiştir. ABD ile İngiltere’nin hep iç içe olduğunu düşünürüz. Bu durum Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya için de söylenebilir. ABD’nin uluslararası ilişkiler ağının oluşması, içeriği ve dinamikleri, İngilizlerinkinden farklıdır. 
İngilizlerin uluslararası alanda her zaman oyun kurucu olma potansiyeli vardır ve bunu yakın tarihte de sürekli göstermiştir. İngiltere’nin AB’den ayrılması da bir oyun kurmadır, ABD ve Rusya ile bundan böyle daha fazla ilgilenecek, ABD-Rusya denkleminde kendi senaryosu ile yer almak için çaba harcayacaktır. 
İngilizler şüphesiz bugün uluslararası ilişkilerde hegemonya kurma parametrelerinin değiştiğini bilmektedir. Acaba İngilizlerin bu değişikliğe karşı elinde yeni enstrümanlar var mıdır ve bunları uygulama gücü nedir? Bu bağlamda İngilizler oyuna sokmak üzere oyuncu ve bunlara ilişkin yeni senaryo sıkıntısı çekmez, çekmeyecektir. 
Bugün İngilizlerin oyunlarının, yeni senaryo ve aktörlerinin deşifre edilmesi çok zaman almamaktadır ve hatta bu oyun ve senaryolar kolayca akamete uğratılabilmektedir de. Böyle olmasına ve bunun biliniyor olmasına rağmen uluslararası ilişkilerde tecrübe, istihbarat ve stratejiye yatırım yapacaklar için İngiltere daimi adrestir. Askeri güce ve operasyonel potansiyele yatırım yapacaklar için ise ABD önemlidir. Uluslararası ilişkilerdeki network ve derinliğe yatırım yapacaklar için İsrail önemlidir. Afrika söz konusu olunca Fransızlar, Uzak Doğu için de Çin ve Japonya izlenir. Bu tabloyu en iyi okuyup değerlendireceklerden biri de İngilizlerdir ve isterlerse buna benzer farklı paktlar oluşturabilirler. Ancak bunlar ne derece etkili olur, burası belirsiz. 
İngiltere bu değerlendirmeler ışığında Rusya ve ABD’yi etkileme gücüne tabii ki sahiptir. Fakat acaba ABD’nin ve Rusya'nın İngilizler için aykırı bir pozisyonu var mıdır, varsa İngilizler bunu değiştirmek için hangi enstrümanlar demetini kullanmaktadır? 
Çin, Hindistan, Ortadoğu, Afrika, Amerika ve tüm dünyada İngilizlerin olmadığı nokta yoktur. Fakat uluslararası ilişkilerdeki, dünyadaki ve ekonomideki temel değişimler döngüsü yeni bir başlangıcı haber vermektedir. İngilizler, geçmişte de bu döngüleri hem oluşturan hem de erken gören bir güç olmalarına rağmen gelişmelerden olumsuz etkilenmişti. Bugün de benzer bir olguyu yaşayıp yaşamayacağı tartışılmaktadır. 
Doğal olarak siyasi, askeri ve ekonomik güçler hep teknolojiyi ve bilimi ellerine ya da yanlarına almaya dikkat ederler. İngilizlerin ABD ve Rusya politikası bu faktörler bağlamında da açmaz ve imkânlara sahip. 
Şimdi daha da önemli soru şudur: Tüm dünya yeni bir döngünün eşiğinde ise İngilizler ve diğer baskın aktörler, bu döngünün neleri değiştireceğini biliyorlar mı? Biliyorlarsa bunun sonuçlarından kendilerini korumak için ne tür önlemler gerektiğini okuyup insanlığın ve tabii kendi insanlarının önüne koyabilecekler mi?  
Bu seriyi yarın bitirelim. 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX