0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Yoğun veri akışı ve piyasalar... 

Yoğun veri akışının olduğu, volatilitenin artacağı bir haftaya başladık. Türkiye’nin 2.Çeyrek Büyüme Verisi, perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararları bu hafta takip edeceğimiz önemli başlıklar. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın siyasi otoritesinin tehlikeye girmesi ve gelen açıklamalar da piyasalar için önemli olacaktır. 

TÜİK bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını dün açıkladı.  Buna göre Türkiye ekonomisi 2018'in 2. çeyreğinde yüzde 5.2 büyüdü. 

Beklentilerin altında açıklanan büyüme rakamı, döviz kurlarında sert dalgalanmalara neden olmadığını gözlemledik. Yurt içi piyasalar, perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’ndan (PPK) çıkacak karara odaklandı. Piyasalar, TCMB’nin faiz artışına gideceğini fiyatladı. 

Ancak kaç puan artıracağı yönünde kimse bir hedef belirleyemiyor. Ben 275-300 baz puan aralığında bir faiz artırımı beklediğimi belirtmek isterim. Faiz lobisi, 500 baz ve üzerinde bir faiz artırımı gerçekleşirse dolar/TL kurunda düşüşler görülebileceğini anlatıyor. 

Yani TCMB, hedef konumunda kalmaya devam ediyor. Sadece TCMB’nin değil Türkiye’de tüm finans kurum ve kuruluşlarının hedefte olduğunu anımsatmak isterim. 

Halk Bank, TÜİK, BDKK, Vakıf ve Ziraat Bankaları bunlardan bazıları. Sosyal medya üzerinden paylaşılan yalan yanlış iddialar operasyonun bir parçası. Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının faizlerde bir değişikliğe gitmesini beklemiyorum. 

Fed’in Bej raporu, dolar varlıkları üzerinde baskıya neden olabilir. Bu hafta destek ve direnç seviyelerinin test edileceği bir hafta geçirebiliriz. Geniş bant aralığı, pozisyon almakta zorlayabilir. Perşembe gününe kadar volatilitenin artacağını unutmamak gerek. Diğer yandan İdlib sorunu jeopolitik risk unsuru olarak masada durmaya devam ediyor. 

Ortadoğu’dan gelecek saldırı haberleri piyasaları tedirgin etmeye devam edebilir. Döviz ve altın fiyatları bu hafta TL karşısında güçlü durmaya devam ediyor. Kısa vadeli iyimserliğin nedenini TCMB’ye, kötümserliği de Trump ve İdlib’e bağlayabiliriz. 

BIST 100 endeksinde 90.00 - 94.500 puan aralığını, dolar/TL kurunda 6,30-7,20 aralığını, altının gram fiyatında 240-276 lira aralığını takip edeceğim...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX