0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Suudi Arabistan’ın hac ekonomisi... 

Bu sene kutsal topraklara 80 bin hacı adayı gidecek. Ek kontenjan verilirse bu sayı 100 bine çıkabilir. 

İlk hacı adaylarımız Cidde’ye giriş yaptı. 

Diyanet’in açıklamasına göre, kutsal topraklara resmi girişler 17 Temmuz 2018’de dönüşler ise 25 Ağustos 2018’de yapılacak. 

Rabbim, şimdiden kabul ve makbul eylesin. 

Rabbim, çeşitli nedenlerden dolayı gidemeyenlere de bir an önce gitmeyi nasip etsin inşallah. 

2018 yılı hac ücretleri, 4.128 dolar ile 13.000 dolar aralığında belirlendi. 

2018 yılı hac kuraları kesin sonuçları açıklandığında dolar/TL kuru, 3.81 Lira seviyelerinde işlemler gerçekleştirirken gidiş tarihlerinde 4.85 Lira seviyesine yükseldiğini gördük. 

Diyanet, hac ödemelerini zaman kaybetmeden aldığı için kur riski de ortadan kalmış oldu. 

Ancak özel şirketlerle gitmeyi tercih eden hacı adayları ve müşteri kaçırmamak için TL ödemesi alan özel şirketlerin kur farkından ciddi zarar ettiğini gördük. 4-5 bin Lira civarında doların yükselişinden zarar eden hacı adayları, kur farkından dolayı Suudi Arabistan’da da kur farkını hissedecekler. 

100 ABD Doları karşılığında 374 Suudi Arabistan Riyal’i alan hacı adaylarımız bu yıl dolar ya da TL ile Riyal aldığında dahil geçen yıla oranla maliyetleri yüksek olmuş olacak. 

Suudi Arabistan’da 1 Riyal olan su, dolara sabitlendiği için yine 1 Riyal olacak ancak TL karşılığı yüksek. Hurma fiyatları içinde kur maliyetinin yüksekliğinden bahsedebiliriz. 

40 günlük hac görevi süresince hacı adaylarımız ortalama 4-5 bin Lira harcama yapacağını düşünüyorum. Dünya ekonomisi her geçen yıl daralmaya devam ediyor, hayat daha pahalı hale geliyor. Ondan sebep imkanı olan ilk fırsatta hac görevini yerine getirmesi, geciktirmemesi gerekiyor. 

Suudi Arabistan’da krallık sisteminde yeni yapılanma, Suudi Arabistan’ın ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor. 

Suudi Arabistan, ülkesinde yaşayan başka ülke milletlerine ekstra kefillik ücretleri uyguluyor. 

Ev ve dükkan kiraları, geçen yıllara oranla yüzde üç yüz arttı. Müslümanların Hac görevleri ve Umre ziyaretleri en büyük gelir kaynaklarından biri. 

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’ın kazandığı tüm paralara göz dikmişcesine maketten satış yapıyor. 

Suudi Arabistan’ı hac ve umre dönemlerinde 2 milyondan fazla Müslüman ziyaret ediyor. 

Hac ve Umre’lerden 12 Milyar dolarlık gelir elde ediliyor. Krallık’ta yaşanan ekonomik krizi göz önünde bulundurduğumuzda gelirler azaldığı için Hac ve Umre gelirlerini artırmak isteyebilirler. 

Suudi Arabistan’da yaşayan diğer ülke milletlerinin ekonomisi ve orada kalma şansı her geçen yıl azalıyor. Son yıllarda Suudi Arabistan’ın yerli halkı bile Türkiye’de yaşamayı tercih ettiklerini gözlemliyoruz. Turizm sektörü Suudi Arabistan GSYH’sine 22.6 milyar dolar katkı sağlıyor. Hac döneminin yıllık gelirini 5.3 ile 6.1 milyar dolar arasında olduğunu hesaplarken, bunun yüzde 40'ının konaklamadan, yüzde 15'inin hediyelik eşyadan, yüzde 10'unun ise yemek ve diğer hizmetlerden geliyor. 2018 yılındaki hac maliyetleri 2019 yılında da artmaya devam edeceğini tahmin ediyorum. 

Ondan sebep 2019 yılı için hac programınız olursa dolar/TL kurunda yaşanan düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendiriniz. 

Riyal/TL kuru, 1.30 Lira... 

Ülkemize bol bol dua etmeniz dileğiyle...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX